Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Çit Kuşu Hakkında Bilgiler

Çit Kuşu Hakkında Bilgiler

Çit Kuşu, Çit Kuşu nedir, Çit Kuşu hakkında bilgiler, Çit Kuşunun özellikleri, Çit Kuşunun bakımı, Çit Kuşunun yaşam alanları, Çit Kuşunun beslenmesi

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Çit Kuşu hakkında bahsetmek gerekirse; Çit Kuşu, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde bulunmayan cins bir kuş türüdür.

Çit Kuşu Nedir

Bayağı çit kuşu, çit kuşugiller familyasından bir kuştur. 9–10 cm boyunda ormanlar, dere kıyıları ve parklarda yaşayan, Türkiye ve Avrupa’daki en küçük kuşlardan biridir. Kalkık kuyruğu sayesinde kolayca tanınır. Ötüşü, gür ve şakımalıdır. Rahatsız edildiğinde tıkırtıya benzer bir ses çıkarır.

Çit Kuşu Hakkında Bilgiler

Görünüş itibariyle tombul ve kısa kuyrukları kalkıktır çit kuşlarının. Parklarda, bahçelerde, ormanlarda , çitlerin dibinde yetişen çalılıklarda yuva kurarlar. Çit kuşlarında yuvayı dişi kuş yapmaz. Erkek kuş iki üç yuva yapar. Dişi kuş hangisini beğenirse ona tüy bırakır yerleşir. Bulduğu her türlü şeyle beslenir. Solucandır, böcektir, ottur yer. Yumurtaları beyaz üstünde kırmızı beneklidir. Ülkemizin çoğu yerinde görebilirsiniz ülke de yaşayan en küçük kuşlardandır. Sesi cüssesine göre güçlü çıkar.

Çit Kuşunun Özellikleri

Uzunluğu 13cm, kanat erkekte 78- 74mm, dişide 74-80mm. dir. Ağırlık erkek ve dişide 13- 19 gramdır. Ergin erkekte yüz maskesi kırmızı, başın üst kısmı, ense ve gaga dibi siyahtır. Kulak bölgesi, gerdan ve göğsün bir kısmı (daima kapalı olmayan iki tane kahverengi kursak bandı vardır), karın ve kuyruk üstü tüyleri beyazdır. Sırtı kahverengindedir. Siyah renkteki kanatların üzerinde sarı renkte büyük bir leke vardır. Uçma tüylerinin uçlarında beyaz lekeler görülür. Kuyruk siyah renktedir. En dıştaki ikişer kuyruk tüyünün iç vestilumlarında beyaz renkte büyük oval lekeler vardır.

Çit Kuşunun Yaşam Alanları

Çit kuşu genellikle orman kenarlarında ve ağaçlık yerlerde yuva yaparak yaşamaktadır. Doğal ortamda deve dikeni tohumuyla beslenmektedir.Saka kuşu sürü halinde yaşayan bir kuş türüdür. Bahçe ve parklarda sıkça karşılaşılan bu kuş türü, yuvasını yerden ortalama 6 metre yüksekliğe yapmaktadır. Saka kuşunun dişisi üreme döneminde 6 adet yumurta bırakmaktadır. Dişi bir üreme mevsiminde ortalama 3 kere kuluçkaya yatabilmektedir. Saka kuşu gezici kuş grubunda yer almaktadır. Kısa süreli olarak göç eden saka kuşu, bir süre sonra tekrar eski yerine ve yuvasına gelmektedir.

Yorum yapın