Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Çizgili Ötleğen Kuşları Hakkında Bilgiler

Çizgili Ötleğen Kuşları Hakkında Bilgiler

Çizgili Ötleğen Kuşları, Çizgili Ötleğen Kuşları nedir, Çizgili Ötleğen Kuşları hakkında bilgiler, Çizgili Ötleğen Kuşları özellikleri, Çizgili Ötleğen Kuşları bakımı, Çizgili Ötleğen Kuşları beslenmesi, Çizgili Ötleğen Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Çizgili Ötleğen Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Çizgili Ötleğen Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Çizgili Ötleğen Kuşları Nedir

Çizgili ötleğen, doğu Avrupa boyunca ve ılımlı Asya’nın büyük kısmında yavrulayan ötleğengiller familyasından yaygın, tipik bir ötleğen türüdür.

Çizgili Ötleğen Kuşları Hakkında Bilgiler

Çizgili ötleğen diğer ötleğen türlerine göre daha iri bir görünüme sahiptir. Büyük kafası, güçlü gagası, uzun ve dolgun kuyruğu ile diğerlerinde ayırt edilmektedir. Gri ağırlıklı olmak üzere alt bölgesi krem beyaz-kahve renkli bir giyisiye sahiptir. Adına konu olan çizgileri yetişkin erkeklerde daha belirgin bir şekildedir. Yine yetişkin erkek bireylerde göz rengi belirgin düzeyde sarıdır. Dişilerde ise durum daha farklıdır. Dişilerin renkleri erkeklere göre daha donuk ve soluk bir yapıdadır. Buna ilaveten çizgileri de daha belirsiz şekildedir. Göz renkleri de daha donuk sarıdır. Gençlerde de ise çizgiler tamamen görülmeye bilir. Bu sebeple gençlerin boz ötleğenlerle karıştırılması mümkün olabilmektedir. Ancak ayırıcı olarak, çizgiler daha belirgin olmasa da kuyruk sokumunda yer alan çizgisel lekeler tanımda büyük rol üstlenir. Buna ilaveten iri olmaları, iri gaga ve başa sahip oluşları da diğer ötleğenlerden ayırt etmede yardımcı olmaktadır. Yarıca gençlerin kanat çizgileri soluktur. Yetişkinlerde bu çizgi/bant daha belirgin ve beyazdır.

Çizgili Ötleğen Kuşları Özellikleri

Boyları 15.5 17 cm’dir. Çoğunlukla vücutlarının üstü gri ve aşağısı beyazımsıdır. Erişkin erkeğin üstü daha koyu gri ve alt kısmı fazlaca çizgilidir. Dişi sadece hafif çizgilere sahiptir. Genç kuşlarda ise çizgi yoktur ve boyutlarından başka hiçbir ayırıcı özelliğe sahip değildirler. Yuva, alçak funda veya böğürtlen çalılarında inşa edilir ve 3-7 yumurta bırakılır. Böcekçildirler ama yumuşak meyvelerle de beslenirler. Ötüşü ise boz ötleğen ile karıştırılabilir ama ondan daha az ahenklidir.

Çizgili Ötleğen Kuşları Yaşam Alanları

Kışları göç ederler. Doğu Afrika’da kışlarlar. Diğer ötleğenlere nazaran yaşamı sürdürdüğü yerler ormanlardır. Ancak buna karşın açık alan ve arazilerde bulunan çalılar ve kısa bitkili sahalarda da görüldüğü bilinmektedir.
Sık çalılar, böğürtlen öbekleri, düzlük alanlarda yer alan korunaklı ağaçlıklar, koruluklar, sık ormanlık alanlar, akarsu-dere kenarlarında bulunan gür çalılıklar gibi yerlerde gözlemlenmiş bunların yanı sırada park ve bahçe gibi yerleşim sahalarına yakın alanlarda da görüldüğü kayıtlarda yer almaktadır. Çizgili ötleğenler kurak ve çorak arazileri sevmezler buna karşın tamamıyla bir orman kuşu da demek doğru olmayacaktır. Yaprak döken ormanlarda da gözlemlenmişlerdir. Yüksek ağaçların olduğu, yaklaşık 3 metre ve üzeri uzunluktaki ağaçların bulunduğu ormanlarda da görülmektedirler.

Çizgili Ötleğen Kuşları Beslenmesi

Beslenme yelpazelerini oluşturan ana unsur böcekgillerdir. Özellikle üreme dönemlerinde protein ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı böcekleri tercih ederler. Göç öncesi ve esnasında ise durum biraz daha değişir, böcekler yine yemek listelerinde yer alsa da küçük orman meyvelerinden de faydalanmaya başlarlar. Üvez, böğürtlenler, prunus (kiraz, şeftali, erik gibi meyveleri içeren cinstir), frenk üzümü, cehri, mürver, dutlar, adi alıç, fundagiller (yaban mersinleri), üzümler, incirler, davulga üzümleri, ve bazı küçük kuş üzümleri de bu esnada faydalandıkları besinler arasında sayılabilir.

Yorum yapın