Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Çizgili Sırtlan Hakkında Bilgiler

Çizgili Sırtlan Hakkında Bilgiler

Çizgili sırtlan nedir, Çizgili sırtlan hakkında bilgi, Çizgili sırtlan nerede yaşar, Çizgili sırtlan ne yer

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Türkiyeyi bazalırsak Türkiye’de bulunan ve sadece Türkiye’de yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca çizgili sırtlanlardan bahsetmek gerekirse,çizgili sırtlanlar nesli tükenmekte olan canlı türüdür. Avcılık mesleği ile uğraşan vatandaşlarımıza bu hayvanı gördüklerinden zarar verilmemesi söylenmektedir.

Çizgili Sırtlan

Avustralya, Afrika ve ülkemizde yaşamakta olan sırtlan türüdür. Zebraya benzer çizgileri bulunan bu hayvanlar, tür olarak köpek familyasının akrabasıdır. Genel olarak leşlerle beslenen bu hayvanlar insanlara da saldırabilmektedir. Günümüzde Şanlıurfa çevrelerinde yeniden nesillerinin oluştuğuna dair bilgiler alınmaktadır.Çizgili sırtlan, kirli açık sarı-beyaz üzerine değişen enlerde siyah şeritleriyle kolaylıkla tanınabilir. Ensesinden beline kadar sert ve dik kıllardan oluşan bir yele bulunur. Yele kullarının ucu siyahtır. Kulak kenarı ve içi beyaz, boyun ve çene altı siyahtır. Ön ve arka ayakları 4 parmaklıdır ve ön bacaklar arka bacaklara oranla daha uzundur. Kafa iri ve kulaklar büyüktür. Başın küt bir görünümü vardır.

Çizgili Sırtlan Nerede Yaşar

Steplerde, yarı çöllerde, kayalıklı ve seyrek ağaçlıklı yamaçlarda ek olarak Anadolu’da maki ve ormanlık alanlarda da yaşar. Kayalıklar, çatlak ve gedikler ve derin vadilerde yuvalanır. Afrika’da daha güçlü kuzeniyle aynı ortamda bulunduğu bölgelerde rekabetten dolayı açıklık bölgelerde bulunmaz.Yurdumuzda Marmara’nın güneyi, Ege, Akdeniz ve güneydoğu illerimizde yayılış göstermistir. Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Afyon, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Antalya, Burdur, Mersin, Adana, Niğde, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Madin, Adıyaman, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari illerinde yaşamıştır. Bu illerin çoğundan 1980 sonrası kayıt mevcut olup 2010 sonrası kayıtlar belirli iller için geçerlidir ve haritada yeşille işaretlenmişlerdir. İç bölgelerdeki illerden (Kütahya, Afyon) uzun süredir kayıt yoktur.

Çizgili Sırtlan Ne Yer

Diğer yırtıcıların avladığı hayvanların kalıntıları, leşler, hasta ve sakat ve zayıf düşmüş hayvanlar, böcekler ve yakalayabildiği küçük memeliler, kavun, karpuz ve üzüm gibi meyveler, bazı sebzeler ve yabani yemişlerle beslenebilir. Yaşam alanı içerisinde bulunan çöplük alanlarını da ziyaret eder. Çok aç kaldığı ve yiyecek bulamadığı zamanlarda evcil hayvanlara da saldırabilir.

Kişisel deneyim; Hatay’da Kurban Bayramı zamanında akşam 17 sularında köy içerisinde mezbahane artıklarıyla beslenmeye gelmiş bir birey gözlenmiştir.

Yorum yapın