Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Çoban Aldatan Kuşları Hakkında Bilgiler

Çoban Aldatan Kuşları Hakkında Bilgiler

Çoban Aldatan Kuşları, Çoban Aldatan Kuşları nedir, Çoban Aldatan Kuşları hakkında bilgiler, Çoban Aldatan Kuşlarının özellikleri, Çoban Aldatan Kuşları bakımı, Çoban Aldatan Kuşları beslenmesi, Çoban Aldatan Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Çoban Aldatan Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Çoban Aldatan Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde bulunmayan cins bir kuş türüdür.


Çoban Aldatan Kuşları Nedir

Çobanaldatan, Çobanaldatanlar takımının çobanaldatangiller familyasına ait Caprimulgus cinsinden bir gece kuşu türü. Böceklerle beslenir ve avlarını uçarken yakalar.

Çoban Aldatan Kuşları Hakkında Bilgiler

Çobanaldatan (Caprimulgus europaeus), Çobanaldatanlar (Caprimulgiformes) takımının çobanaldatangiller (Caprimulgidae) familyasına ait Caprimulgus cinsinden bir gece kuşu türü. Böceklerle beslenir ve avlarını uçarken yakalar. Uzunluğu 26 cm, kanat açıklıkları ise 55 cm kadardır. Kanatları sivri, kuyruğu uzun ve yuvarlaktır. Alt parçaları çizgili olup boyunları kısa olup başları büyükçedir. Gaga küçük ve siyah, bacaklar kırmızımsı kahverengidir. Erişkin kuş tüyü, liken grisidir, çizgileri ve şeritleri kahverengimsi sarı, kestane rengi ve siyahtır. Yerde yuva yaparlar. Türkiye’nin her yerinde yazın kuluçkaya yatar. İki uzamış ve eliptik, benekli yumurta bırakırlar. Erkek ve dişi beraber kuluçkaya yatarlar. Alaca karanlıkta uçan böcekler yiyeceğidir. Ömerli Havzası fundalıklarında üreyen kuş türlerinden biridir. Sayıları yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve aşırı tarım ilacı kullanımı nedeniyle Avrupa çapında azalmaktadırlar. Geceleri aktiftirler. Ağaç kabuğu gibi görünerek kendilerini saklarlar Avrupa ve ılımlı Asya’nın çoğunda Çobanaldatangiller familyasının tek temsilcisidir. Bir geç göçmendir, nadiren Nisan’ın sonundan önce veya Mayıs’ın başlangıcında görülürler. Kurak ve kumlu bölgelerde, açık orman kenarlarında, seyrek ağaçlı açık arazilerde ve fundalıklarda yaşarlar.

Çoban Aldatan Kuşlarının Özellikleri

  • Gözleri büyük, bacakları kısa, ayakları küçük ve zayıftır. Bu yüzden sendeleyerek yürür, dolayısıyla kısa mesafelerde bile uçmayı tercih eder.
  • Dallara da dalı kavrayarak tüneyemez, dalın üzerine yatar.
  • Büyük gözlerinden anlaşılacağı üzere baykuşlar gibi gece kuşudur.
  • Gündüzleri yerde, tercihen kuru yaprakların üzerinde ya da yatay bir dalda gözlerini yumup başını içeri çekmiş durumda yatarak geçirir.
  • Gri ve kızıl kahverengi ağırlıklı tüyleri desenlerinin inceliği ve kamuflaj özelliği bakımından eşsizdir.
  • Orta uzaklıktan alaca kahverengi gözükür, biraz yaklaşınca sırtında, kanadının üst kısmında beyaz çizgiler ve gözlerinin altında beyaz lekeler olduğu görülür.
  • Kuş uçarken kanatlarındaki ve kuyruğunun iki yanındaki beyaz lekeler çok belirgindir. Bu beyaz bölgeler dişi çobanaldatanda taba rengidir, dolayısıyla dikkat çekmez. Çobanaldatanın kamuflaj yetisi olağanüstüdür.
  • Gündüz uygun bir ortamda gözlerini kapatıp yattığı zaman üstüne basacak kadar yaklaşsanız bile kuşu fark etmek neredeyse imkansızdır.
  • Bu durumda tehlike iyice yaklaşana kadar istifini bozmayan çobanaldatan son anda önünüzden parlayarak sizi şaşırtır.
  • Çobanaldatan adı da kuşun kırda karşısına çıkan çobanları bu şekilde “aldatmasından” kaynaklanmış olmalıdır.
  • Parladıktan sonra fazla uzağa gitmez, yakınlarda bir yerde eski ozisyonunu alarak yatmaya devam eder.

Çoban Aldatan Kuşları Yaşam Alanları

Çobanaldatan oldukça yaygın ve geniş yayılış gösteren bir yaz ziyaretçisidir. Güneydoğu Anadolu dışında ülkenin pek çok yerinde ürer. Üreme döneminde genellikle en az 2300 m’ye kadar olan kuru çalılıklarda ya da açık ağaçlık alanlarda kaydedilir. Geçit sırasında daha yaygın görülür. Mayıs ortasından Eylül sonlarına kadar kuzeyde, Ekim sonlarına kadar güneyde görülür.

Çoban Aldatan Kuşları Beslenmesi

Çobanaldatan bir böcek avcısıdır. Böcekleri havada yakalar. Havada manevra kabiliyeti çok yüksektir. Kanatların belli bir şekilde çırparak helikopter gibi havada asılı kalabilir. Tüyleri baykuşlarınki gibi yumuşak olduğu için hiç ses çıkarmadan uçar. Çobanaldatanın gagası çok geniş olduğu gibi çene kemikleri de özel bir yapıdadır. Çene kemikleri birbirine eklemlerle bağlı 8 parçadan oluşur. Bu sayede çobanaldatan gagasını neredeyse 180 derece açabilir. Kuş fırın ağzı gibi açılan bu muazzam gagayı kepçe gibi kullanarak havada böcekleri rahatça yakalar.
En çok pervaneler ve kınkanatlılarla beslenir.

Yorum yapın