Anasayfa » SAĞLIK » Çocuk Felci Hakkında Bilgiler

Çocuk Felci Hakkında Bilgiler

Çocuk Felci, Çocuk Felci nedir, Çocuk Felci hakkında bilgiler, Çocuk Felci özellikler, Çocuk Felci belirtileri, Çocuk Felci nedenleri, Çocuk Felci tedavisi, Çocuk Felci ölümcül

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Çocuk Felci hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Çocuk Felci hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Çocuk Felci Nedir ? Çocuk Felci nedenleri nelerdir ?, Çocuk Felci belirtileri nelerdir ?, Çocuk Felci tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Çocuk Felci

Çocuk Felci Nedir

Çocuk felci (Poliomyelit), özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün (Polio virus) yol açtığı bulaşıcı enfeksiyondur.

Çocuk Felci Hakkında Bilgiler

Çocuk felci (poliomyelit) poliovirüs denen bir virüsün sinir sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Çocuk felcini en fazla geçirme tehdidi altında olan yaş grubu 5 yaşından küçük çocuklardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her 200 çocuk felci enfeksiyonundan 1’i kalıcı felce neden olmaktadır. Bununla birlikte, 1988’deki küresel çocuk felcinin yok edilmesi girişimi sayesinde, Amerika, Avrupa, Batı Pasifik ve Güneydoğu Asya gibi bölgeler bu hastalığı eredike etmişlerdir.

Çocuk Felci

Çocuk Felci Nedenleri Nelerdir ?

Poliovirüs sadece insanlara bulaşır. Çok bulaşıcıdır ve kişiden kişiye iletişim yoluyla yayılır. Virüs, enfekte bir kişinin boğazında ve bağırsaklarında yaşar. Ağız yoluyla vücuda girer ve enfekte olmuş bir kişinin dışkısı (kaka) ile temas yoluyla yayılır ve daha az yaygın olsa da, hapşırma veya öksürükten damlacıklar yoluyla da bulaşabilir. Elinize dışkı bulaşmışsa ve ağzınıza dokunursanız poliovirüs bulaşabilir. Ayrıca, dışkı ile kontamine olmuş oyuncaklar ağıza sürülürse enfekte olabilirsiniz.

Çocuk Felci Belirtileri Nelerdir ?

  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Kusma
  • Yorgunluk
  • Menenjit
Çocuk Felci

Çocuk Felci Hakkında Bilgiler

Çocuk felcinin tedavisi olmadığı için çocuk felcini tedavi etmenin en iyi yolu aşılamalarla önlemektir. Kişiler rutin ve güncel çocuk felci aşı serisine sahip olmalıdır. Yetişkinlerde buna ek olarak, hastalığın yaygın olduğu ülkelere yapılacak yolculuktan 4 hafta önce hayat boyu koruyacak bir doz aşı tekrar yapılmalıdır.

İki çeşit aşı mevcuttur;

Oral Poliomyelit Aşısı (OPV) .Canlı aşıdır ve koruyuculuğu %90-95′ tir.

İnaktif Poliomyelit Aşısı (IPV). Kas içine uygulanır. Aşının koruyuculuğu %95’tir.

Yorum yapın