Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Çulluk Kuşları Hakkında Bilgiler

Çulluk Kuşları Hakkında Bilgiler

Çulluk Kuşları, Çulluk Kuşları nedir, Çulluk Kuşları hakkında bilgiler, Çulluk Kuşlarının bilgileri, Çulluk Kuşlarının bakımı, Çulluk Kuşlarının beslenmesi, Çulluk Kuşlarının yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Çulluk Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Çulluk Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ama ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.


Çulluk Kuşları Nedir

Odun horozları, Scolopax cinsindeki yürüyen kuşların yedi veya sekiz çok benzer canlı türünden oluşan bir gruptur. Cins adı bir su çulluğu veya woodcock için Latince’dir ve yaklaşık 1800’e kadar çeşitli kuşlardır. İngilizce adı ilk olarak yaklaşık 1050’de kaydedildi.

Çulluk Kuşları Hakkında Bilgiler

Çulluğa çeşitli yörelerde çeşitli isimler verilmektedir: Yelve , hoca ali ,kazıklı ,meşe tavuğu ,lökeşe gibi.Çulluğun ortalama boyu 35-38 cm. ve ortalama ağırlığı 320 gramdır.Genel görünüşü kestane rengidir.Üzerinde pas rengi ve sarımtırak lekeler vardır. Uzun bir gagası ve büyük siyah gözleri vardır.Çulluğun erkeğini dişisinden ayıran belirgin bir görünüşü yoktur. Çulluklar ülkemizde Ekim ayı başlarından Mart ayı sonlarına kadar görülür.Havalar soğumaya,yüksek kesimlere kar yağmaya başladığı zaman,çulluklar yüksek kesimlerden alçaklara inerler,işte bu zamanlarda curnatanın yaşandığı anlardır.

Çulluk Kuşlarının Özellikleri

Yağmurkuşları takımından, ince uzun gagalı, gri kahverengi tüylü, tombul bir kıyı kuşu. Eti gayet lezzetli, makbul bir av kuşudur. İnce uzun gagaları sinirce zengin yumuşak bir deriyle kaplı olup, yaprak, ot ve yumuşak topraklardan solucan, böcek ve salyangozları rahatça bularak çıkarır. Çoğunlukla gündüz gizlenerek akşamları faaliyet gösterir. Tüylerinin rengiyle rahatça çevreye uyum sağlar. İri siyah gözleri başının tepesine yakın olup, görüş alanı 360°dir. Yem ararken arka tarafını rahatça gözleyebilir. Yani çulluk, arka tarafını da görebilmektedir.

Çulluk Kuşları Yaşam Alanları

Ilıman bazı Avrupa ülkeleri dışında bir göç kuşudur Kuzey Avrupa popülasyonu Kuzey Afrika’ya kadar, Rusya’dakiler Orta Doğu ve Asya güneyine kadar göç edebilirler. Eylül’ün son haftaları ile Ekim ortasına kadar büyük çulluk göçleri devam eder. Çullukların büyük bir kısmı yolculuğa çıkmak için batı rüzgarlarını beklerler.
Bu göçlerin sonunda konmak için sahil bölgelerindeki orman kenarındaki kısa ağaç altlarını, çalılıkları seçerler.
Karadeniz sahil kesiminde biriken çulluklar, Çoruh, Yeşilırmak, Kızılırmak, Sakarya vadilerinden çok az miktarda iç bölgelere kadar uzanırlar. Orman çulluklarının büyük bir kısmı göç yollarını izleyerek kışı Akdeniz sahillerindeki bölgelerde geçirirler. Çulluğun bir gecede 400-500 km kat ettiği zannedilmektedir. Fakat aksi istikametten esen rüzgarlar, fırtınalar, kar tipileri gibi engeller bu yolu 40-50 km’ye kadar indirir. Orman çullukları göçlerini genellikle gece yaparlar. Bazen gündüzleri de yaptıkları görülmüştür. Çullukların yollarını ve gidecekleri yönü nasıl saptadıkları tam olarak bilinmemektedir. Orman çullukları Şubat ortaları ile Mart ayı başından itibaren yurtlarına dönüş göçlerine başlarlar. Güneyden kuzeye dönerlerken başka göç yollarını izleyerek, Ukranya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Finlandiya’ya geçmektedirler.

Çulluk Kuşlarının Beslenmesi

Çulluklar genellikle, solucanları, toprak kurtlarını, böcekleri ve bazı bitki türlerini yiyerek beslenirler. Yumuşak toprağa veya çamurun içine gagalarını sokarak uzun dilleri ile solucan veya kurtları yakalayarak yerler. Akşam hava karamaya başladığında ise ağaçlık bölgelerde ve dere kenarlarına gelerek beslenir.

Çulluk Kuşlarının Üremesi

Dişi çulluk, çalıların arasındaki veya kök diplerinin toprak kısımlarına yuva görünümünde çukur oluşturur ve bu çukuru yumuşak otlar ve maddeler ile doldurarak, dört tane yumurta bırakır. Yaklaşık olarak 20 ile 22 gün kuluçka döneminin ardından yumurtalar çatlamaya başlar ve yavru çulluklar çıkar. Yaklaşık olarak bir veya bir buçuk ay sonra yavrular uçabilecek duruma gelir. Çulluklar yılda sadece bir defa kuluçkaya yatarlar.

Yorum yapın