Anasayfa » SAĞLIK » Damar Sertliği Hakkında Bilgiler

Damar Sertliği Hakkında Bilgiler

Damar Sertliği, Damar Sertliği nedir, Damar Sertliği hakkında bilgiler, Damar Sertliği özellikler, Damar Sertliği belirtileri, Damar Sertliği nedenleri, Damar Sertliği tedavisi, Damar Sertliği ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Damar Sertliği hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Damar Sertliği hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Damar Sertliği Nedir ? Damar Sertliği nedenleri nelerdir ?, Damar Sertliği belirtileri nelerdir ?, Damar Sertliği tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Damar Sertliği

Damar Sertliği Nedir

Sağlıklı bireylerde damarlar, esnek bir yapıya sahiptir ve bu yapısı sayesinde zaman zaman genişleme veya daralma eğilimine girer. Özellikle beyin kanaması, kalp krizi gibi en çok ölüme sebebiyet veren hastalıkların birçoğunda temel neden damar sertliğidir.

Damar Sertliği Hakkında Bilgiler

Sağlıklı bireylerde damarlar, esnek bir yapıya sahiptir ve bu yapısı sayesinde zaman zaman genişleme veya daralma eğilimine girer. Bu sayede kanın akış hızı gibi pek çok faktör kontrol altında tutulabilir. Ateroskleroz hastalığına sahip olan bireylerde damar duvarlarında kolesterol birikmesi ve bağ dokusu oluşumunun artması sebebiyle sertleşme ve esneklik kaybı ortaya çıkar. Damarların sertleşen bu kısımlarından iç kısımlara doğru oluşan aterom plakları, zamanla damarın tıkanmasına ve kan akışının engellenmesine neden olarak ölümle sonuçlanabilen ciddi sorunlara zemin hazırlar. Özellikle beyin kanaması, kalp krizi gibi en çok ölüme sebebiyet veren hastalıkların birçoğunda temel neden damar sertliğidir.

Damar Sertliği

Damar Sertliği Nedenleri Nelerdir ?

Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler bir arada rol oynamakla birlikte ailesinde ateroskleroz öyküsü bulunan bireylerde hastalığa yakalanma riski çok daha yüksektir. Damarlarda oluşan yapısal bozuklukların onarımı yavaşladığı için hastalık ileri yaştaki bireylerde daha yaygındır.

  • Kadınlarda menopoz sonrası dönemde östrojen hormonunun koruyucu etkisinin azalması
  • Kanda total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinin yüksek, iyi kolesterol olarak bilinen HDL
  • kolesterol düzeylerinin düşük olması (dislipidemi)
  • Sigara tüketimi
  • Yüksek tansiyon
  • Şeker hastalığı ve obezite
  • Yetersiz fiziksel aktivite
  • Sağlıksız beslenme
  • Stresli yaşam

Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir ?

Ateroskleroz, genellikle bir arteri ciddi şekilde daraltıncaya veya tamamen bloke edene kadar belirti ve semptomlara neden olmaz. Birçok insan, kalp krizi veya felç gibi tıbbi bir acil durum olana kadar hastalığı olduğunu bilmezler. Bazı insanlarda hastalığın belirtileri olabilir. Belirti ve bulgular hangi arterlerin etkilendiğine bağlı olacaktır.

Damar Sertliği

Damar Sertliği Tedavisi Nedir ?

Çeşitli görüntüleme teknikleri kullanılarak damar sertliği teşhisi koyulduktan sonra ilk aşamada herhangi bir bölgede damar tıkanıklığı olup olmadığı kontrol edilir. Tedavi sürecinde hangi yöntemin tercih edileceği hastalığın boyutuna göre farklılık gösterir. İleri boyutta olmayan vakalarda ilaç tedavisi uygulanabilirken daha ciddi durumlarda bypass ameliyatı ve minimal invaziv cerrahi yöntemleri ile hastalığın tedavisi yapılır. Özellikle son yıllarda gelişen minimal invaziv cerrahi yöntemi, küçük kesiler ile yapılabilmesi ve kalbi daha az yorması sebebiyle hastalığın tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Bu tedavi, gangren oluşumu nedeniyle kesilme riski bulunan ayaklarda oldukça etkilidir ve tıkalı damarların içerisine küçük bir kesiden verilen özel ilaç yardımıyla lokal anestezi altında yapılır.

Yorum yapın