Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Deniz Suyu Neden Tuzludur?

Deniz Suyu Neden Tuzludur?

deniz, deniz suyu, deniz suyu neden tuzludur, deniz suyu hakkında bilgiler, deniz suyunun tuzlu olmasın nedenleri, deniz suyu tuzsuz olur mu, deniz suyunun faydaları var mı, deniz suyu nedir

Sevgili okurlar, sizlere hepimiz içine girerken yuttuğu, yuttuğunda boğazının yandığı deniz suyu hakkında bilgiler vereceğiz. Peki deniz suyu neden tuzlu olur, deniz suyunun tuzlu olmasının nedenleri nelerdir? Hepsi ve daha fazla için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Deniz Suyu Neden Tuzludur?

Aslında deniz suyunun neden tuzlu olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Deniz suyunun milyonlarca yıldır yaklaşık olarak aynı tuz oranında olması, ortaya atılan denizin neden tuzlu olduğu teorisini yalanlıyor.

Bilim insanları bundan çok seneler önce yaptığı araştırmalarda ortaya koydukları teroi; yağmur sularının kayaların yüzündeki tuzları eriterek nehirler vağıstasıyla denizlere taşıyarak denizleri tuzlu hale getirdiğiydi. Fakat milyonlarca yıl deniz suyundaki tuz oranın değişmesi bu teoriyi pekte doğru kılmıyor. Bilim insanları yine de bu konu hakkında, nehirler vağıstasıyla denize taşınan tuzların denizin dibindeki taşlar tarafından emildiğini ve  deniz içerisindeki diğer kimyasallarla birleşerek çözeltisinden ayrıldığını, bu sayede denizdeki tuz oranın azaldığı söylemektedirler. Zira bilim insanarının teorisine göre deniz suyunun milyonlarca yıl aynı tuz oranında kalması mümkün değildir. Çünkü nehirlerden taşınan tuzlar ile deniz suyunun tuz oranı her geçen gün artması gerekirdi.

Deniz suyunun neden tuzlu olduğunu tam bilemesekte, dünyadaki denizlerin tuzluluk oranı %3,1 ‘ %37 arasında değişmekte. Ortalama 1 kilogram suda 31 ‘ 37  gram arası tuz bulunur.

Deniz Suyu Hakkında Bilgiler

Deniz suyu en temel ifadeyle denizlerde ve okyanusların tamamında bulunan suya denir. Dünya üzerindeki tüm okyanusların tuzluluk oranı ortalama olarak %3,5’tur. Aslında deniz tuzu oranı her denizde farklıdır ve çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. İçerisinde tuz taneleri nedeniyle deniz suyu yoğunluğu, tatlı su yoğunluğundan fazladır.

Suyun sıfır ila eksi 100 derece sıcaklıklar arasında bile donmadan sıvı halde kalması biyolojik yaşamın devamı için çok önemlidir. Deniz suyu balıklar başta olmak üzere sayısız canlının yaşaması için uygun koşullara sahiptir. Aynı özellikleri içeren yapay bir su yapılıp, canlılar bu sulara konulduğunda, denizlerdeki kadar iyi yaşayamazlar.

Suyun sıcaklığı 4 santigrat derece olduğunda en yoğun hale gelir. Bu sıcaklığa kadar düştükten sonra donma noktasına gelir fakat buz tutan su yüzeye yakın kısımlardır. Suyun yoğunluğu ile sıcaklığı arasında ters orantı olması özellikle soğuk kış mevsiminde, bu ortamda yaşayan canlıların hayatlarını devam ettirebilmesi için önemli bir husustur. Tuzlu olan suyun en yoğun olduğu zaman, sıcaklığın en düşük olduğu dönemdir.

Deniz Suyunun Faydaları Var Mı?

Deniz suyunun en belirgin özelliği yaralardan, alerjilerin yol açtığı lekelerden, tahrişlerden ve isilikten kurtulmanıza yardımcı olmasıdır. Ayrıca cilt bozukluklarının neden olduğu çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle egzama, sedef, rosacea gibi deri hastalıklarında faydalı olduğu bilinmektedir.

Deniz suyu hücrelerin yenilenmesinde, toksinlerden kurtulmada, zehirli maddelerin vücuttan atılmasında yardımcı olmaktadır. Saç sağlığı açısından da büyük önemi vardır. Saç derisindeki ölü hücrelerin yok edilmesinde etkilidir. Böylece kepek sorununa çözüm olabilir. Ayrıca saçlardaki yağ dengesinin kurulmasında da olumlu etkileri vardır.

Denizde yüzmek kandaki oksijen miktarının artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle beraber, enfeksiyonlara ve parazitlere karşı daha dirençli hale gelirsiniz. Deniz suyu içinde hareketsiz durmakla ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Cilt üzerindeki siyah noktaların ve sivilcelerin deniz suyuna girilmesi ile birlikte genellikle tatil dönemlerinde yok olduğunu görebilirsiniz. Ciltte özellikle ayak bölgesinde görülen mantar hastalıklarında deniz tuzunun etkisi büyüktür. Deniz suyu sadece fizyolojik rahatsızlıkların iyileşmesinde kullanılmaz. Çeşitli birçok psikolojik rahatsızlığın da devasıdır.

Magnezyum cildi nemlendirmenin yanında akne ve sivilce benzeri iltihabi oluşumların meydana gelmesini önler. Deniz suyu magnezyum açısından zengin bir içeriğe sahip olduğu için cilt sağlığı ve dengesi için oldukça faydalıdır.

“Deniz Suyu Neden Tuzludur?” üzerine bir yorum

Yorum yapın