Anasayfa » BİLGİSAYAR BÖLÜMÜ » Dizüstü Bilgisayar Almadan Önce bu Soruları Kendinize Sorun?

Dizüstü Bilgisayar Almadan Önce bu Soruları Kendinize Sorun?


Dizüstü Almadan Önce bu Soruları Kendinize Sorun?

diz üstü alırken nelere dikkat etmeli
diz üstü alırken nelere dikkat etmeli

♦Bütçeyi aşıyor muyum? KDV dahil Türk Lirası fiyatı ne kadar ediyor? Kredi kartına taksit yapılıyorsa vade farkı alınıyor mu?

♦İstediğim temel özellikler bu üründe var mı (bağlantı seçenekleri, donanımsal özellikler, işlemci ve bellek vb.)?

♦Üründe kullanılan işlemcinin marka ve modeli nedir? Performans için mi yoksa uzun pil ömrü için mi seçilmiş?

♦Üründe gelen bellek miktarı ne kadar?

♦Üründeki grafik işlemcisi istediğim gibi mi (tümleşik veya ayrı bir kart)?

♦Makinenin içinde bulunan sabit disk ne kadar performanslı? Önbelleği 2 MB mıyoksa 8 MB mı? 4200, 5400 yoksa 7200 RPM mi?

♦Optik sürücü DVD yazabiliyor mu? Yazabiliyorsa çift katman yazma desteği var mı?

♦Kendi işim için doğru boyuttaki bir ürünü mü seçtim?

♦Yanında gelen aksesuarlardan eksik kalacak bir şey var mı?

♦Sürekli kullanacağım (ses, USB vb.) bağlantıların ve optik sürücünün yerleşimi nasıl?Masaüstünde kullanırken kablolar birbirine girecek gibi mi?

♦Ürünü ve beraberindeki diğer aygıtları taşımak için gerekli çanta ürünle geliyor mu? Gelmiyorsa kendime uygun çantayı nasıl seçebilirim?

♦Seçtiğim markanın garanti koşulları ve servis bulunabilirliği ne durumda?

Notebook Satın Alma Rehberi


Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki bu yazı bir notebook’ta hangi parçaların bulunması gerektiği konusunda değil, notebook alırken nerele dikkat etmemiz konusunda sizleri bilgi sahibi yapacaktır..
Bir dizüstü bilgisayar almak size sunulan bilgileri doğru yorumlamaktan geçer. Hangi bilgi neden bahsediyor, hangi özellik hayatınızı kolaylaştırır?

Dizüstü bilgisayarlar da, günümüzde teknolojinin en çekici nimetini ortaya koyarak bizlerin istediğimiz yerde uzunca bir süre “işimizi görmemizi” sağlıyor. Her ne kadar birkaç saatin üzerinde pil ömürleri günümüzde pek mümkün olmasa da, en az 2 saat kadar ofis işimizi ve daha fazlasını, bir kablosuz ağa bağlı kalarak yapmamız oldukça mümkün. Tabii bu değeri çok düşük voltajlarda çalışabilen işlemcilerin kullanıldığı sistemleri tercih ederek yukarıya çekebiliriz. Her durumda, önemli olan neye ihtiyacımız olduğunu iyi bilmemiz ve bu ihtiyacı nasıl karşılayabileceğimizi öğrenmemiz.

Nereden başlamalı?

Dizüstü bilgisayarlar birçok farklı boyut ölçüsüne sahip olsa da onları genel birkaç kalıba oturtabiliriz. Orta seviyede dizüstü bilgisayarlar yaklaşık 15 inç’lik ekranlara sahip oluyorlar. Ekranlarda gördüğümüz en revaçtaki çözünürlük ise 1280×800 durumunda. Bu ölçüde ağırlıklar 2,5 kilonun biraz üzerine çıkıyor ve ayrı bir grafik kartı genellikle sisteme eşlik ediyor. 15,4 inçlik modeller sunulan performans, bileşen zenginliği ve taşınabilirlik konusunda ortalama ve giriş seviyesi modeller sunuyor.

17 inç ebadına sahip ürünler genellikle masaüstü alternatifi modeller olmakla beraber, taşımak için uygun olan ürünlere de rastlayabiliyoruz. Tabii her durumda 17 inç ürünler 3 kilogram sınırına yaklaşıyor; hatta bu sınırı geçiyor. Tam donanımlı masaüstü alternatiflerine doğru gitmeyi planlıyorsanız, çok yüksek çözünürlüklü ekranlar sunan 17 inç modelleri es geçmeyin.

12 inç ve altındaki boyutlarda ise, fiyatlar oldukça artıyor. Çünkü birçok bileşen daha yoğun şekilde çok daha dar bir alanda kullanıcıya sunuluyor. Bunun yanında, ilginç bir nokta var ki eklemeden geçmeyelim; modeller küçüldükçe bağlanabilirlik seçenekleri gittikçe seçeneğe bağlı olmaktan çıkıp varsayılan olarak gelmeye başlıyor.

Masaüstünüzü atın

Masaüstü alternatifi olacak iriyarı sistemlerde şu anda görebileceğimiz en yüksek standart ekran çözünürlüğü WSXGA olarak da anılan 1680×1050 pikseldir. Bu çözünürlük (1,7 milyon piksel), XGA olarak anılan 1024×768 piksellik (800 bin piksel) ekran çözünürlüğünün iki katından daha fazla bir görüş alanı sağlamaktadır. Bizce, kafaya koyup üç kilogram ağırlığı aşıyorsanız, mümkün olan en yüksek ekran çözünürlüğüne yönelmelisiniz.

Taşınabilirlik önemli

Eğer amacınız masadan masaya taşıyabileceğiniz bir bilgisayar değilse ve bir çantanın içinde bütün işlerinizi yanınızda taşımak ve gerektiğinde istediğiniz veriye ulaşmak konusunda işinizi görmesini istiyorsanız, daha ufak tefek ürünlere yönelmeniz önemli. Çünkü, sırtınızda günde birkaç kilometre yol giden bir bilgisayarın her gramı size yol, su veya elektrik olarak olmasa da yorgunluk ve bitkinlik olarak geri dönebilme ihtimalini taşır.

Ne kadar belleğe ihtiyacınız var?

Bir taşınabilirin belleği sistemde azlığı en çok hissedilen bileşendir. Özellikle de Windows işletim sistemi kullanıp da uzun süreler boyunca açık kalan bilgisayarlarda bir noktadan sonra hiçbir şey yapamaz hale gelmemizin sebeplerinden biri de sistem belleğinin azlığıdır. Bir dizüstü bilgisayar satın alırken, önerimiz en az 1 GB belleğe sahip olan bir model tercih etmeniz. Eğer yüksek miktarlarda paylaşımlı grafik kartı için bellek ayıracaksanız, mümkünse 2 GB’a kadar ilerlemelisiniz.

Oyun mu iş mi?

Bir dizüstü bilgisayar alırken en önemli seçimlerden biri de sistemin barındıracağı grafik işlemcisinin ne olacağı; hatta ondan önce, içinde ayrı bir grafik işlemcisi/kartı olup olmayacağıdır. Dizüstü bilgisayarlar esas olarak taşınabilirlik için yapıldığı ve üzerlerinde yüksek grafik başarımı gerektirecek oyunlar oynanması pek düşünülmez. Zaten dizüstü bilgisayar ekranlarının genel performansları da sürekli hareketli görüntülerin hızlıca gösterilmesi gereken böylesi uygulamalar için genellikle yetersiz kalıyor. Bu sorunu aşabilecek kalitede ekranlara sahip dizüstü bilgisayarlar için ise üreticiler üst seviye grafik işlemcilerini dizüstü bilgisayara bütünleştirebiliyor.

Dizüstü bilgisayarlarda ayrı grafik kartları olması, üç boyutlu ortamda yapılan grafik işlemleri açısından iyi olmakla beraber pil ömrü, ürünün taşınabilirliği ve fiyatı açısından olumsuz etki yapabiliyor. Nvidia ve ATI tarafında, masaüstü sistemlere taş çıkartacak grafik işlemcileri var. Nvidia’nın GeForce 6000 ve 7000 serileri ve ATI tarafında X serileri hizmetinizde.