Anasayfa » Genel » Dna Nedir, Ne İşe Yarar?

Dna Nedir, Ne İşe Yarar?

Dna Nedir, Ne İşe Yarar?

Filmlerde Her Bilim Adamının Yanında, Biyoloji Laborotuvarlarında Gördüğünüz Bu Sarmal Yapı Nedir? Bu Kadar Ünlü Olmasının Nedeni Nedir?

James Dewey Watson Ve Francis Crick 1954 Yılında Yaptığı Çalışma İle Dna’nın İkili Sarmal Yapısını Bularak Nobel Ödülü Almış Bilim Adamlarıdır.

Dna’nın Açılımı Deoksiribo Nükleik Asittir. İlk Söyleyişte Zorlanabilirsiniz Belki Ama Öğrendikten Sonra Söylemesi Çok Keyiflidir. Tekrar Alıyorum Deoksi Ribo Nükleik Asit. Siz De Tek Bir Seferde Söyleyebilecek Misiniz Deneyin Bakalım.

Şimdi, İşin Teorik Boyutuna Gelecek Olursak,
Dna’lar Nükleotitlerden Oluşurlar. Nükleotitler 4 Tanedir, Bunlar: Adenin,Timin, Guanin Ve Sitozin Nükleotidleridir. Her Nükleotit, 5 Karbonlu Deoksiriboz Şekeri Fosfat Ve Nükleotitlere İsimlerini Veren 4 Adet Bazdan Birinin Birleşmesiyle Oluşur.
Her Zaman Adenin, Timin İle ,Guanin ,Sitozin İle Birleşir.
İşte Görmüş Olduğunuz Bu İki Nükleotid Birleşerek Sarmalın Bağları Haline Gelirler. Tabi Bunlardan Binlercesi, Milyonlarcası, Nükleotidin Farklı Sıra , Miktar Ve Farklı Kullanımı Sonucu Farklı Kalıtsal Şifrelere Sahip Dna’ları Oluştururlar. Bir Dna Molekülünde Milyarlarca Atom Yani Bilgi Bulunur.

İşte Çılgın Bilim Adamlarının Yanından Ayırmadığı Bu Yapı Dna’dır.
Terimler Kafanızı Karıştırmasın. Amacım Size Biyoloji Dersi Vermek Değil. Daha Somut Ve Tanıdık Örneklerle Anlatayım İsterseniz.
Bir İnsanin, Tırtılın, Domatesin, Atın; Kısacası Bütün Canlıların Her Birinin Hücrelerindeki Yönetici Molekül Dna`Dır.

Bu Dna’ların Bir Başka Özelliği İse Hard-Disk İşlevi Görmesidir. Yani İçinde Giga Baytlarca Veri Vardır Diyebiliriz. Bu Bilgiler Birikerek Oluşmuştur. Ve Bu Bilgileri Saklar Ve Çocuğunuz Olduğu Zaman Ona Aktarırsınız.

Anne Ve Babalarımızdan Aldığımız Dna’ların Birleşiminden Bizim Dna’larımız, Anne Ve Babalarımız Da Kendi Anne Ve Babalarından Aldığı Dna’ların Birleşiminden Oluşurlar.
Eminim Hepiniz Şu Lafları Çevrenizden Duymuşsunuzdur:
Sen Annene Benziyorsun. Aa Gözleri Aynı Babası. Çenesini Halasından Almış. Kulakları Da Aynı Amcası Gibi Kepçeymiş, Hahahayt. (Göz Devirme.)

Bu Lafların Elbette Dna’lar Dolayısıyla Haklı Yönleri Vardır. Aslında Sizin Siz Olmanızı Sağlayan Belli Yüzdelerle Anne Ve Babalarınızın, Onların Anne Ve Babasının, Onların Da Anne Ve Babasının Dna’larıdır.
Yani Ben Neden Mavi Gözlü, Sarışın Değilim Diyorsanız Suçlayacağınız Kişiler Dedenizin Dedesine, Anneannenizin Anneannesine, Babaannenizin Babaannesine Hatta Daha Da İleri Kadar Gidiyor.

Dna’lar Asla Yalan Söylemez Dostlar. Vücudunuzdan Alınan Örneklerle, Mesela Saç Gibi, Babanız Gerçek Babanız Mı, Anneniz Gerçek Anneniz Mi Öğrenebilirsiniz. Burda Amacım Bir Aile Trajedisi Yaşatmak Değil Sakın Yanlış Anlamayın. Tabi Sizi Leylekler Getirmişse Olay Başka.
Dna Konusuna Gelmişken Aziz Sancar’ı Da Anmak İsterim. Hücrelerin Hasar Gören Dna’ları Nasıl Onardığını Ve Genetik Bilgisini Koruduğunu Haritalandıran Araştırmaları Sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü Kazandı. Kendisine Bu Gururu Bize Yaşattığı İçin Teşekkür Eder,

Yorum yapın