Anasayfa » EĞİTİM » Doğal Gazda Bulunan Kimyasal Bileşikler Nelerdir?

Doğal Gazda Bulunan Kimyasal Bileşikler Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan günlük hayatımızda; evlerimizde, iş yerlerimizde kullandığımız doğal gaz konusuna değinmek istiyoruz. Peki doğal gaz nedir, doğal gazda bulunan kimyasal bileşikler nelerdir ve doğal gaz hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Doğal Gaz Kullanım Alanları

Doğal Gaz Nedir?

Doğal gaz yanıcı, kokusuz, renksiz ve havadan hafif bir gazdır. Metan, etan, propan azot ve az miktarda karbondioksit gazlarının birleşiminden meydana gelen bir enerji türüdür. Doğal gaz doğada bağımsız yataklarda, petrol yataklarının üstünde yada civarında bulunur. Doğal gaz hidrokarbonların karışımından meydana gelen bir gazdır. Çoğunlukla metan ihtiva eder. Çıktığı yere göre metan dışındaki diğer hidrokarbonlar da az miktarda bulunabilir. Yine çıktığı yere göre karbondioksit, azot ve kükürtlü hidrojen de içerebilir. Havadan hafif olan doğal gaz basınç altında sıvılaştırılabilir, depolanabilir. Enerji üretim sektöründe doğal gaz kullanımı ilk olarak ABD’de olmuştur. Modern üretim ve tüketim teknikleri ile yeryüzünde yakın kaynaklardan elde edilen doğal gaz borularla tüketim yerlerine taşınarak şehir aydınlatmasında kullanılmıştır. Fakat 1950’lere gelindiğinde doğal gazın toplam enerji sektöründeki payı o/o10’un altında olmuştur.

Doğal Gaz Kullanım Alanları

Doğal gaz, konutlarda ısıtma ve soğutma, sıcak su elde etme ve pişirmede kullanılırken ,küçük sanayi atölye ve fırınlarda üretim amaçlı olarak kullanılır. Cam ve kiremit imalatında da yararlanılan doğal gaz, tekstil sektörü için de önemli bir enerji kaynağıdır. Ayrıca Türkiye’nin elektrik ihtiyacının küçümsenemeyecek bir kısmı doğal gazla çalışan santrallerden üretilmektedir.

 

Doğal Gazda Bulunan Kimyasal Bileşikler Nelerdir?

Öncelikle doğal gazın ne olduğu hakkında kısaca konuşalım. Havadan daha hafif olduğu bilinen kokusuz, renksiz, yanıcı bir gaz olarak bilinir. Propan azot, etan, metan ve azot gazlarının bir karışımından sonra elde edilen bir enerji kaynağıdır. Bunların ilgilenilen kimyasal bileşikler olduğu söylenebilir. Özellikle birçok insan, doğal gazın kendisinin bir gaz karışımı olduğunu biliyor, ancak burada yanlış olduklarını bilmelerini sağladık.

Doğal gaz konumları genellikle bağımsız bölgeler olarak bilinir. Ancak, bu genellikle petrol sahalarında gerçekleşir. Bir hidrokarbon gaz karışımı ile oluşan doğal gazın üretilen bölgede hidrokarbonları bıraktığı söylenebilir. Doğal gazın göründüğü alanda, onunla birlikte bazı gazlar ortaya çıkar. Böylece bunun bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Kükürt hidrojen, azot ve karbon dioksit olabilir. Paragrafımızın başında havadan hafif olarak nitelendirdiğimiz doğal gaz, basınç altında işlenir ve sıvıya dönüştürülür. Böylece, depolama sağlanır. Hikaye ilk olarak ABD’de kullanıldı. Kentsel aydınlatmada bir enerji kaynağı olarak tercih edildi. Ancak, daha sonra borular kullanılarak farklı şehirlere aktarılabilir.

Doğal Gaz Kullanım Alanları

Doğal Gaz Özellikleri

Doğal gaz, milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan kalıntılarının yeraltında yüksek sıcaklık ve basınca maruz kalması ile oluşur. Doğal gazın bileşiminde, metan (% 95, CH4) dışında, değişen oranlarda etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gibi diğer hidrokarbonlar da bulunur. Yeraltındaki doğal gazın yapısında ayrıca azot (N2), oksijen (O2), karbondioksit (CO2), hidrojensülfür (H2S) ve kısmen helyum (He) gazlarına rastlanır.

Doğal gaz renksiz, kokusuz, nemsiz ve havadan hafif bir gazdır. Kaçakların fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT (tetra hidro teofen) veya TBM (tersiyer bütil merkaptan) kullanılır. Doğal gaz zehirli değildir ama bir hacmi yüksek oranda doldurduğunda boğucu bir etki yapar.

Doğal gazın yanma verimi diğer yakıtlardan yüksektir (% 93). Atık gazlar içindeki karbondioksit (CO2) miktarı diğer yakıtlara nazaran minimum miktardadır. Bu da küresel ısınma ve iklim değişikliklerine sebep olan “sera etkisini” azaltır (bu etkiye yol açan gazların azaltılmasını amaçlayan Kyoto Protokolü 140’ı aşkın ülke tarafından imzalanmıştır).

Doğal Gaz Kullanım Alanları

Performans/Proje Ödevleri;

 

Yorum yapın