Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Doğu Kamışçını Kuşları Hakkında Bilgiler

Doğu Kamışçını Kuşları Hakkında Bilgiler

Doğu Kamışçını Kuşları, Doğu Kamışçını Kuşları nedir, Doğu Kamışçını Kuşları hakkında bilgiler, Doğu Kamışçını Kuşları bakımı, Doğu Kamışçını Kuşları özellikleri, Doğu Kamışçını Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Doğu Kamışçını Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse Doğu Kamışçını Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Doğu Kamışçını Kuşları Nedir

Doğu kamışçını, ötleğengiller familyasından bir kuş türü. Ilıman orta Asya’da ürerler. Göçmendirler. Kışları Hindistan’da geçirirler. Avrupa’da nadir görülürler. Bu ötücü kuşlara ait kuş, uzun ot, sazlar ve pirinç gibi alçak bitki yaşamında bulunan bir türdür. 4-5 yumurta, otta yapılmış bir yuvaya koyulur.

Doğu Kamışçını Kuşları Hakkında Bilgiler

Ayaklar biraz daha kalındır.Pençeler ise daha uzun ve zariftir.Sürmesi çok daha belirgindir.Kuş diğerine oranla daha ağır olmasına rağmen kanatları genel anlamda daha kısadır ve kuyruk altı tüyleri ise daha uzundur. Ayrıca Kuzey Kamışçının küçüğüyle de benzerlikleri yakındır.Bu türde ise kuyruk sokumunda fazla bir kontrast oluşturmayacak şekilde koyu zeytin yeşili-gri ve kahverengi-grimsi sırt renkleri vardır.Doğu Kamışçınında daha soluk,ama parlak pas rengi kuyruk sokumu yukarısındaki gelişkin sırt tüyleriyle kontrast oluşturur.K.Kakışçınının sürmesi,değişiklik gösterip bazen olmasada Doğu Kamışçınınkinden daha kısadır;eğer mevcutsa daha genişçedir.Doğu Kamışçınınkinde sürme belirgin,uzun hafiften siyahımsı alt-üst sınır çizgisi oluşturan,gözün ardında genişleyen haldedir.K.Kamışçının da gaga daha uzun,kökü daha genişçe ve kafadan öne doğru daha yumuşak biçimde açıyla uzar.

Doğu Kamışçını Kuşları Özellikleri

Boyları 12-13.5 cmdir, Saz kamışçınından daha küçüktürler. Vücudunun arka tarafı çizgisiz, soluk, kahverengi, alt tarafı ise sarımsı-kahverengidir. Daha açık bir beyazımsı kaş bölgesi vardır ve gaga, kısa-sivri uçludur. Eşeyler benzerdir. Gençlerin aşağı kısmı sarımsı-kahverengi renktedir. Ötleğenlerin çoğu gibi böcekçildir. Ötüşü hızlı ve çalı kamışçınına benzer, çok iyi taklit ederler. Ötüşe tipik olarak acrocephaline ıslıklarıda eşlik eder. Ötüşü diğerlerine göre daha zayıf ve daha ritmiktir.

Doğu Kamışçını Kuşları Yaşam Alanları

Karasal,kuru,ılık ve orta enlemlere yakın;en azından batı Palearktik bölgelerde ürer.Bulgarista’nın Durankulak Gölü’nde diğer 2 kamışçın türüyle birlikte ama ayrı özellikte yerlerde yuvalarlar.Bu yerler saz topluluklarının kum tepecikleri ile yan yana veya tarım arzilerinin hemen yanındaki saz topluluklarında yer alır.Eski Rusya genelinde çoğunlukla çölleşmiş alanlarda ama sazlıklarla çevrili küçük göllerde,ovalarda,vadilerde bu özellikte bölgelerde.Geniş göllerde kıyıdan oldukça uzak büyük yoğun sazlıklarda ürer.Ancak bu durum Karadeniz kıyısındaki bölgelerde böyle değildir.Göç sırasında bataklık arazilerdeki yüksek otlarda,fundalık kümelerinde konaklar.Hindistan ve Pakistan’da kışı geçirdiği bölgelerde sazlık,fundalık,su basmış yetişkin pirinç tarlalarının yüksek otları,bazen bodur ağaçlık vb.ortamlarda rahatça görülür.Genelinde bakılırsa 2 önemli koşulu karşılayan ortamda görülür.Islak ve iyi gizlenme sunan kesif çalı,bitki örtüsü vb.

Doğu Kamışçını Kuşları Beslenmesi

Çoğunlukla yeni yeşeren filizlerin ve bitkilerin yüzeyindeki böceklerle beslenirler.Ayrıca bitkilerin sap kısımlarına yanlamasına asılı dururken su yüzeyindeki böcekleri de hızlı bir-ileri- boyun hareketiyle avlarlar. İngiltere’de rastlantısal durumdakilerin avlarına uçarken neredeyse gizlenerek ulaştıkları;sazlık alanlarda zemine yakın yada sazların üstlerinde sinekleri avlayarak;bazen baştankaralar gibi neredeyse akrobatik hareketlerle ağaçların dış dalları arasında yada çalılıkların tepelerinden avlarına doğru neredeyse 1m.lik dalışlarla ulaşırlar.

Yorum yapın