Anasayfa » SAĞLIK » Dudak Çatlaması Hakkında Bilgiler

Dudak Çatlaması Hakkında Bilgiler

Dudak Çatlaması, Dudak Çatlaması nedir, Dudak Çatlaması hakkında bilgiler, Dudak Çatlaması özellikler, Dudak Çatlaması belirtileri, Dudak Çatlaması nedenleri, Dudak Çatlaması tedavisi, Dudak Çatlaması ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Dudak Çatlaması hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Dudak Çatlaması hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Dudak Çatlaması Nedir ? Dudak Çatlaması nedenleri nelerdir ?, Dudak Çatlaması belirtileri nelerdir ?, Dudak Çatlaması tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Dudak Çatlaması

Dudak Çatlaması Nedir

Özellikle soğuk kış aylarında sıkça karşılaştığımız dudak çatlaması, verdiği acı ve kötü görünümü nedeniyle önemli bir sorun haline gelebilir. Ayrıca iyileşmeyen dudak çatlaması farklı hastalıkların habercisi olabilir.

Dudak Çatlaması Hakkında Bilgiler

Dudak çatlaması, dudak cildinin bütünlüğündeki bir bozulma veya yara için kullanılan bir ifadedir. Narin dudak derisi, soğuk ya da kuru havalarda kolayca kuruyup çatlayabilir. Dudak çatlaması, uzun sürdüğünde ağrılı olabilir. Ayrıca kanama veya yanma gibi şikâyetlere de sebebiyet verebilir. Dudak çatlaması için en sık karşılaşılan neden tıp literatüründe keilitis olarak isimlendirilen dudakların iltihaplanması durumudur. İltihabi durumun iyileşmesi sıklıkla evde yapılabilecek bazı uygulamalarla hızlandırılabilir. Ancak bazen altta yatan nedeni saptamak ve durumu tedavi etmek için doktora başvurmak gerekebilir.

Dudak Çatlaması

Dudak Çatlaması Nedenleri Nelerdir ?

Dudak çatlaması daha çok kış aylarında karşılaşılan bir sorun olsa da her mevsim görülebilen bir durumdur. Genellikle ilk evresi olan dudak kuruluğuna müdahale edilmezse çatlama problemi ortaya çıkar. Dudak çatlaması sıklıkla yavaş yavaş geliştiğinden, kesin sebebi belirlemek zor olabilir. Muhtemel sebepleri bilmek oluşabilecek çatlamaları önleme ve tedavi etmenin en iyi yolunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Dudak Çatlaması İçin Ne Yapılmalı ?

Dudak nemlendirici kullanmak: Özellikle kadınlarda sıklıkla görülen çatlaklara karşı dudak nemlendirici önerilmektedir. Bazı rujlar direkt olarak nemlendirici etkilere sahip olduğu için bu ürünler tercih edilebilir.
Rüzgarlı ve güneşli havalarda dışarı çıkmamak: Sadece güneş değil aşırı rüzgarlı havalar da dudakların çatlamasına neden oluyor. Böyle havalarda dışarı çıkmamak ya da havaya uygun giyinmeye dikkat etmek gerekir. Çeşitli aksesuarla yüz bölgesini koruma altına almak da mümkündür.

Dudak Çatlaması

Dudak Çatlaması Tedavisi Nedir ?

Dudakları korumak: Soğuk havaya, kuru havaya, rüzgâra ve güneşe maruz kalmak dudakları kurutarak çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle dışarıya çıkmadan önce dudaklarınıza dudak kremi veya vazelin sürebilirsiniz. Bu, dudaklarınızı nemli tutmak için koruyucu bir bariyer sağlar. Güneş yanıklarını önlemek için güneş koruyucu özellikte dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Bunların yanı zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Hint yağı gibi doğal nemlendirici yağlar da kullanılabilir.
Dudaklarınızı yalamaktan, emmekten ve ısırmaktan kaçınmalısınız. Yalama alışkanlığını kırmak için nemlendirici bir dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Kullanılan nemlendiricinin renklendirici, koku verici gibi kimyasallar içermeyen kaliteli ve doğal bir ürün olduğundan emin olunmalıdır.
Sıvı alımını artırmak: Yeterli miktarda sıvı tüketmeyen bireylerde, sıvı kaybına bağlı olarak dudaklarda kuruma ve çatlama daha sık görülür. Bu nedenle gün içerisinde bol bol sıvı almak çatlamanın önüne geçmeye yardım eder.
Soğuk kompres uygulamak: Eğer çatlamaya bağlı kanama ortaya çıkarsa soğuk kompres uygulayarak kanamanın hızlı bir şekilde durması sağlanabilir.
Bal: Bal, dudak kuruluğuna ve çatlamasına iyi gelen, antibakteriyel özelliklere sahip şifalı bir besindir. Bu amaçla bir miktar hakiki bal, krem sürer gibi dudaklara uygulanır. 15 dakika kadar bekletilip ılık su ile yıkanır. Bu uygulama, dudaklarınızı besleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.

Yorum yapın