Anasayfa » Genel » Dünyanın En Korkunç Felaketi

Dünyanın En Korkunç Felaketi

Dünyanın En Korkunç Felaketi

Bir Salgın Düşünün,Dünya Çapında Yayılıyor,Büyük Savaştan Daha Fazla Can Alıyor, Yaşlılar 1830 H1, N1 Antijeni İle Tanışık Olduklarından Etkilenmiyor,Ama 20 – 40 Yaş Grubu Mahvoluyor.

İspanyol Nezlesi, 1918-1920 Yılları Arasında H1 N1 Virüsünün Ölümcül Bir Alt Türünün Yol Açtığı Grip Salgınıdır. İspanyol Gribi, 18 Ay İçinde 50 İle 100 Milyon Arası İnsanın (O Dönemde Yaşayan Nüfusunun %5’İ) Ölümüne Sebep Olarak İnsanlık Tarihinde Bilinen En Büyük Salgın Olmuştur. İspanyol Gribinin Bir Özelliği, Zayıf, Yaşlı Ve Çocuklardan Çok, Sağlıklı Genç Erişkinleri Etkilemiş Olmasıdır. Birinci Dünya Savaşı’nın Son Aylarında Tüm Dünyayı Etkisi Altına Almış, Hatta Kimi Tarihçilere Göre Dört Yıl Süren Savaşın Sona Ermesinde Önemli Bir Etken Olmuştur.

Türkçede 1918’Den İtibaren “İspanyol Nezlesi” Sözcük Grubu Kullanılmıştır. Yıllar Sonra Açılan Bazı Toplu Mezarlardan Alınan Örnekler Sonucunda Domuz Gribine Sebep Olan H1n1 Virüsünden (Bir Kaç Ufak Farklılık Haricinde Aynı) Kaynaklandığı Anlaşılan Hastalık, İngilizce’den Tercümeden Dolayı “İspanyol Gribi” Olarak Anılmaya Başlanmıştır. Bu Hastalığa “İspanyol” Gribi Denmesinin Sebebi Dünyada Birinci Dünya Savaşı Yıllarının Kamuoyundan Yeni Bir Hastalık Salgınının Saklanmasına Rağmen İlk Olarak İspanya Kamuoyunda Tartışılmaya Başlamasıdır, Yani İspanya Bu Hastalığın Ortaya Çıktığı Veya En Yoğun Olduğu Yer Değil; Bu Hastalığın Bir Salgın Olduğunun Tespit Edildiği Yerd

İspanyol Nezlesi İlk Kez 11 Mart 1918’De Abd’nin New Mexico Eyaletinde Tespit Edildi. Salgın 1918 Eylül-Kasım Aylarında Zirve Noktasına Ulaşmış Ve Türkiye Dahil Tüm Dünya Ülkelerini Etkilemiştir. Hindistan’da 17 Milyon Kişi, Yani Ülke Nüfusunun %5’İ Bu Hastalıktan Ölmüştür. Abd’de Nüfusun Yaklaşık %28’İ Hastalığa Yakalanmış Ve 500.000 İlâ 675.000 Kişi Hayatını Kaybetmiştir. Britanya’da 250.000, Fransa’da 400.000 Kişinin Öldüğü Tahmin Edilmektedir. Fiji Adalarında Nüfusun %14’Ü İki Haftalık Bir Süre İçinde İspanyol Nezlesi’nden Ölmüştür.

Mustafa Kemal Atatürk De Samsun’a Hareket Etme Hazırlıkları İçerisindeyken Bu Hastalığa Yakalanmış Ve Hastalığı Beşiktaş’taki Evinde Atlatmıştır. İspanyol Gribi Bütün Dünyayı Kasıp Kavurduğu Gibi İstanbul’u Da Etkilemiştir. Nâzım Hikmet Dizelerinde İspanyol Gribine Şöyle Yer Verir:

“Biz Ki İstanbul Şehriyiz, Seferberliği Görmüşüz: Kafkas, Galiçya, Çanakkale, Filistin, Vagon Ticareti, Tifüs Ve İspanyol Nezlesi Bir De İttihatçılar, Bir De Uzun Konçlu Alman Çizmesi 1914’Ten 1918’ E Kadar Yedi Bitirdi Bizi.”

Yorum yapın