Anasayfa » EĞİTİM » Eklem Nedir, Eklem Çeşitleri Nelerdir?

Eklem Nedir, Eklem Çeşitleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan Vücutta iskelet sistemini oluşturan kemiklerin birbirine bağlandığı kısımlar eklem olarak adlandırılan eklem hakkında bilgi vereceğiz. Peki eklem nedir, eklem özellikleri nelerdir, eklem çeşitleri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Eklem Çeşitleri Nelerdir? 

Eklem Nedir?

Vücutta iskelet sistemini oluşturan kemiklerin birbirine bağlandığı kısımlar eklem olarak adlandırılır. Eklemler vücutta bulunan kemiklerin düzenli bir şekilde hareket etmesini sağlar ve etrafı kıkırdak, bağ, tendon ve kaslarla çevrilidir. Bu yapıda bulunan herhangi bir dokunun ağrıması veya yanması sonucu eklem ağrıları oluşabilir. Bu eklem ağrıları artralji olarak da adlandırılır. Ağrılar vücudun alışık olmadığı ve ani olarak gerçekleştirilen zorlu hareketler sonucunda meydana gelebilir.

Eklem ağrıları genellikle hafif şiddette ağrılar olmakla birlikte, belirli fiziksel aktivitelerden sonra ağrının şiddetlenmesi söz konusu olabilir. Özellikle ağırlık taşımak veya zorlayıcı hareketler yapmak ağrıları arttırabilmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda eklem ağrıları farklı bir sağlık sorunundan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle eklem ağrıları hafife alınmamalı, birkaç gün içerisinde şiddetinin azalmaması durumunda tedavi için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Eklem Çeşitleri Nelerdir? 

  • Oynar Eklem
  • Yarı Oynar Eklem
  • Oynamaz Eklem

Oynar Eklem: Vücut eklemlerinin büyük kısmı hareketli eklemlerdir. Her birinin içindeki boşluk hareket sırasında eklemi yağlayan bir çeşit sıvı ile doludur. Eklem, ligament olarak adlandırılan kemiklerin hareketi sırasında birbirinden ayrılmamasını sağlayan, yumuşak şeritlerle bir arada tutulur.

Yarı Oynar Eklem: Yarı oynar eklemlerde eklem yapan iki kemik arasında elastik kıkırdak dokudan oluşmuş yastıklar (diskler) bulunur. Yarı oynar eklemlerin hareketleri sınırlıdır. Aradaki yapının esnekliği oranında kemikler hareket edebilir.

Oynamaz Eklem: Oynamaz eklemler: Kafatası kemiklerinin birbirlerine eklendikleri yerlerdeki eklemlerdir. Buradaki eklem yerleri, bir testerenin dişleri gibi birbirlerine geçme şeklindedir.

Eklem Çeşitleri Nelerdir? 

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın