Anasayfa » Genel » Emar (MR) Nedir? Emar (MR) Nasıl Çekilir?

Emar (MR) Nedir? Emar (MR) Nasıl Çekilir?

mr çekimi başlamadan önce ne olur, mr çekimi sırasından nelerle karşılaşırız, mr çekimi ne kadar sürer, mr nedir, mr nasıl çekilir, mr faydaları

Sevgili okurlar, sizlere vücudunuzun belirli bölgelerinde çeşitli ağrı ve sıkıntılarınız olduğu zaman doktorunuzun sizin neyinizin olduğunu görebilmek adına istediği Emar (MR) hakkında bilgiler, Emar (MR)çekimi ne kadar sürer? Bu ve bunun gibi bir çok sorunuzun cevabı yazımızda.

Mr Nasıl Çekilir

MR Çekimi Başlamadan Önce

MR birimine ulaştığınızda, sizden bir yatağa uzanmanız istenecek. Daha sonra bu yatak MR aletinin içine doğru hareket edecek. Çapı omuzlarınızdan daha geniş olan bir tünelin içinde yatıyor olacaksınız. Sonuç olarak sıkışmış hissedebilir, hatta klostrofobik duygular hissedebilirsiniz, fakat süreç görece kısa sürecektir.

Sakin biçimde yatmanız istenecek. Hekimin tamamen sakin halde iken tarama yapmayı istediği vücut bölümlerinizi bu biçimde korumak zorundasınız. MS hastalığında sıklıkla beyin ve omurilik taraması yapılır.

Başınızın taraması sırasında, el ve ayaklarınızı hareket ettirebilirsiniz, rahat biçimde yutkunabilirsiniz. Fakat başınız sabit kalmalıdır. Bazı hastanelerde başınızı bantlar yada pedler yardımıyla yatağa sabitleyebilirler.

Omurilik taraması yapılıyorsa, vücudunuzun bu kısmını sabit tutmalısınız. Bu önlemler MR cihazından temiz görüntüler alınmasına yardımcı olacaktır.

Eğer hekim taramayı fazlalaştırmak için kontrast madde istediyse (örn. gadolinyum içeren maddeler), bu madde damar içine 1-2 dakika içinde verilecektir. Hekim maddenin beyine ulaşması için taramaya başlamak için beş dakika bekleyecektir. Tarama sonrasında bu madde vücudunuzdan idrar ile atılacaktır.

MR Çekimi Sırasında Nelerle Karşılaşırsınız?

MR incelemesi yaptırdığınız hastaneye bağlı olarak, MR taraması sırasında üşüyebilirsiniz. Yalnızca MS hastası gören hastaneler tarama odasının ısısını serin (18-19 °C) tutabilirler, çünkü MS hastaları serinlikte daha rahat ederler.

Tarama işlemi başlayınca, gücü mıknatısın kuvvetine bağlı olan (çok kuvvetli mıknatıslar ile bu ses çok yüksek olabilir) bir “çınlama” sesi duyacaksınız. Korkmayın! Bu manyetik alan oluşturan mıknatısın sesidir. Bu tarama yapılan tarafından makinenin bozulması sanılabilecek normal bir sestir. Hastane personeli bu sesi azaltmak için size kulak tıkacı yada kulaklık verebilirler.

Birçok MR biriminde hekimin sizinle konulabileceği bir iç iletişim sistemi vardır. Muhtemelen sorun çıktığında personele haber vereceğiniz bir zil de olacaktır. Küçük bir alanda olsanız bile, yalnız değilsiniz. Birkaç personel yakınızda olacak ve iç iletişim sistemi ve zil ile onlara kolayca ulaşabileceksiniz.

Mr Nasıl Çekilir

MR Çekimi Ne Kadar Sürer?

MR taraması süresi hastaneye ve taranması gereken vücut bölümlerine bağlı olarak değişir. MS tanısı için yapılacak bir MR taraması yaklaşık 30 dakika sürecektir.

MR güvenli ve ağrısız bir inceleme yöntemidir, fakat bazıları için hoş olmayan bir deneyim olabilir. Çünkü küçük bir oda vardır ve makinenin sesleri yüksek olabilir. Yeterince hazırlanılmadığında bu koşullar sıkıcı olabilir. Bununla birlikte, MR görece kısa sürede sonlanır ve hekime MS tanısı ve tedavisinin değerlendirilmesi için kritik bilgiler sağlar.

MR Nedir?

Manyetik rezonans görüntüleme, nükleer manyetik rezonans görüntüleme veya manyetik rezonans tomografi, canlıların iç yapısını görüntüleme amacıyla daha çok tıpta kullanılan bir yöntemdir. Yüksek düzeyde manyetizmayla canlı doku, yansıtma yöntemiyle görüntülenir.

Yorum yapın