Anasayfa » FİDANCILIK » Evde Saksıda Fesleğen Yetiştirme Adım Adım

Evde Saksıda Fesleğen Yetiştirme Adım Adım

Merhaba arkadaşlar ;Evde saksıda Fesleğen nasıl yetiştirilir aşama aşama ayrıntılı bir şekilde sizlere tüm püf noktaları ile birlikte anlatacağız tek yapmanız gereken iyi bir şekilde okumanız kolay gelsin.

Fesleğen, mutfakta çeşitli kullanımları olan popüler, hoş kokulu bir bitkidir. İtalyan fesleğeninden Tayland baharatlı fesleğenine kadar her biri biraz farklı tatlara sahip olan 100’den fazla fesleğen türü vardır. Çoğu fesleğen türü açık bahçelerde kolayca büyür ve birkaç küçük değişiklikle, fazla güçlük çekmeden evde fesleğen yetiştirebilirsiniz. Fesleğeni nereye koyarsanız koyun, yeterli miktarda güneş ve su yetişmesi için kilit unsurlardır. Evde fesleğen yetiştirmehakkında tüm püf noktalarını bu yazıda bulacaksınız.

Evde Fesleğen Yetiştirme

Aşağıdaki adımları dikkatlice takip ederek evde fesleğen yetiştirmek oldukça kolaydır.

  1. Güvenilir bir kaynaktan fesleğen tohumu satın alın. Dikmek istediğiniz tohumları seçmek için yerel satıcıları ya da internet üzerinden bilinen markaları tercih edin. Çok düşük bir fiyata 100’den fazla tohum içeren bir paket satın alabilirsiniz.
  2. Tohumları ekmek için geçirgenliği iyi olan zengin ve besleyici saksı toprağı kullanın. Saksı toprağını zincir mağazalar veya milyoncu tabir edilen dükkanlardan satın alabilirsiniz.
  3. Saksının 3/4’ünü toprakla doldurun.Saksı olarak yeterli geçirgenlik sağlayan kil, plastik, taş veya beton saksı kullanabilirsiniz. Saksıya toprak doldurmadan önce toprağa biraz nem vermek için sprey şişesi ile su sıkarak saksının dibini ıslatın.
  4. Tohumları toprağın üzerine dağıtın.Küçük fide kapları kullanıyorsanız, her kaba yaklaşık 3 tohum yerleştirin. Daha büyük bir saksı kullanıyorsanız, toprağın üzerine birbirine eşit mesafede 5-7 adet tohum yerleştirin.
  5. Tohumların üzerini kuru toprak serperek örtün. Sadece ekmiş olduğunuz tohumları kaplayacak kalınlıkta (yaklaşık 0.6 cm) bir toprak katmanı kullanmanız yeterlidir. Toprak tohumları koruyacak ve aynı zamanda büyümelerine yardımcı olacak kadar kalın olmalıdır. En son toprağı ekledikten sonra karıştırmaktan kaçının.
  6. Bir sprey şişesi kullanarak toprağa su püskürtün. Eğer bir sprey şişeniz yoksa, ellerinizi bir musluğun altından geçirin veya bir bardak suya batırın ve parmaklarınızı kullanarak toprağın üzerine su serpin. Nemi bir süreliğine hapsetmek için saksının üzerini plastik bir kap veya bir streç filmle kaplayabilirsiniz.
  7. Saksıyı kapalı alanda güneş gören bir yere koyun. Fesleğen tam güneşte büyür ancak düzgün bir şekilde büyümesi için her gün en az 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Fesleğen saksısını yerleştirmek için en iyi yer, güneş ışığını iyi alan bir pencere kenarıdır. Saksıyı doğrudan pencere kenarına koyduysanız dikkatli olun. Cam pencere, fesleğenin normalden daha hızlı ısınmasına veya soğumasına neden olabilir.
  8. Fesleğen tohumlarının 5-10 gün sonra filizlenmesi gerekir. Tohumların filizlenmesi için geçen süre aldıkları güneş ışığına, toprağın sıcaklığına ve mevcut neme bağlıdır. Sabırlı olun ve tohumları nemli ve sıcak tutmaya devam edin.

Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Fesleğeni yeterince nemli tutmak için haftada iki kez dibini sulayın.
  2. Ek bakım sağlamak için yapay bir ışık kaynağı kullanabilirsiniz.
  3. Bitkinin pH seviyesini ayda bir kontrol edin.
  4. Fidelerde 2 çift yaprak varsa, bir çiftini kopartarak bitkiyi inceltin.
  5. Fideler 15 cm yüksekliğe ulaştıktan sonra üst kısımlarını kopartın.
  6. Fesleğenin zayıfladığını fark ederseniz sulayın.

FESLEĞENİN FAYDALARI NELERDİR VE HANGİ VİTAMİNLERİ İÇERİR

Kuru ve taze olarak yemek ile salatalarda kullanılan fesleğen, güzel kokusuyla da saksıda süs bitkisi olarak evlerde yetiştirilebilen bir bitkidir.

VİTAMİN K:

Fesleğen içerisinde en yüksek oranda yer alan K vitamini, günlük ihtiyacın %27’sini karşılar. Kurutulmuş fesleğende ise bu oran %43’e kadar çıkar. Kan pıhtılaşmasında ve kemik gelişiminde önemli bir yere sahip olan K vitamini, vücutta görülebilecek kanamaları engeller ve kemik güçlendirerek kırılmalara karşı korur.

VİTAMİN A:

Taze fesleğende 277 IU biyolojik eşdeğer 83.3 mg. retinol veya 166.2 mg. beta-karoten ile kuru fesleğende 188 IU biyolojik eşdeğer 56.4 mg. retinol veya 112.8 mg. beta-karoten olarak bulunur. Göz sağlığı, bağışıklık sistemi ve sindirim sisteminde önemli etkileri bulunan A vitamini ülserde tedavi edici özelliğe sahiptir. Bunun yanında soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruyan A vitamin ayrıca dokuların onarımını sağlayarak yeni hücrelerin gelişiminde, kemik ve diş oluşumunda önemlidir. Ayrıca karotenoid formları bir antioksidan gibi görev yaparak kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu bir görev üstlenirler.

VİTAMİN C:

Taze fesleğende 0.9 mg. ile besin değerinin %2’lik, kuru fesleğende 1.2 mg. ile besin değerinin yine %2’lik oranını karşılar. İnsanlar için çok önemli fonksiyonları bulunan C vitamini vücut dokularına sağlamlık veren kolajen üretiminde önemli bir görev üstelenir. Ayrıca zehirlenmelere ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir, kan yapımında önemli olan demir ve folik asitin kana geçmesini kolaylaştırarak kansızlığı engeller ve dolaşım sisteminde damar yapılarını güçlendirerek kanamaların ve gözde katarakt oluşumunun önüne geçer. Bunun yanında antioksidan özelliği ile meme ve cilt kanserlerinin ilerlemesini yavaşlatır.

FOLİK ASİT(B9):

Amino asit ve kan hücrelerinin yapımı için gerekli olan folik asit taze fesleğende 3.6 mcg., kuru fesleğende 5.5 mcg. bulunur. Fesleğende oldukça cokiyiabi.com düşük miktarda yer alan folik asite günlük ihtiyaç yetişkin kadın ve erkeklerde 400 mcg’dir.

MANGANEZ:

Vücutta önemli fonksiyonlara sahip manganez taze fesleğende günlük ihtiyacın %3’ünü kapsar. Vücutta protein sentezlenmesinde ve enerji üretiminde etkili olan manganez yorgunluğu giderir, hafızayı güçlendirir. Kemik gelişimi açısından gerekli bağ dokuları için etkili olan manganez, kısırlık sorunlarının da önüne geçer.

DEMİR:

Özellikle kuru fesleğende 0.8 mg. ile günlük ihtiyacın %5’ini karşılar. Kanda ve kırmızı kan hücreleri hemoglobinde bulunan demir, akciğerlerden oksijenin hücrelere hücrelerden de karbondioksiti akciğerlere taşımakta önemli bir görev üstlenir.

KALSİYUM:

Kuru fesleğende 42.3 mg ile günlük besin değerinin %4’lük miktarı karşılanan kalsiyum kemiklerin ve dişlerin yapımında önemli rol oynar. Ayrıca kan basıncının normal düzeyde tutulmasında ve kanın pıhtılaşmasında etken rol oynayan kalsiyum hücrelerin bir arada tutulması içinde gerekli bir mineraldir. Taze fesleğende ise 9.3 mg ile günlük besin ihtiyacının %1’ini karşılayan kalsiyum ayrıca kas kasılmalarını engeller.

POTASYUM VE MAGNEZYUM:

Kuru fesleğende %2’lik oranla günlük besin değerini karşılanan magnezyum kas ve sinir sisteminde, kemiklerin ve dişlerin oluşumunda, kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Potasyum ise sodyum ve klor ile birlikte vücut su dengesinin korunmasında ve kasların çalışmasında önemli bir mineraldir.

Yorum yapın