Anasayfa » FİDANCILIK » Evde Saksıda Kivi Nasıl Yetiştirilir ? Püf Noktaları

Evde Saksıda Kivi Nasıl Yetiştirilir ? Püf Noktaları

Evde saksıda kivi nasıl yetiştirilir adım adım sizlere anlatacağız,saksıda çekirden kivi yetiştirmenin püf noktalarını yaZımızda bulabilirsiniz.

Meyveler arasından tadı ile oldukça sevilen ve yapısı ile dikkat çeken kiviyi evde kolayca yetiştirebilirsiniz. Evde kivi tohumundan kivi yetiştirmenin aşamalarını ve püf noktaları sizler için hazırladık.

Yaz aylarında oldukça tüketilen kivi salata, dondurma ve tatlılara oldukça yakışmaktadır. Tadında hem ekşimsi hem de tatlı bir lezzet olduğu için birçok kişinin favori meyvesi arasında yer almaktadır. Egzotik meyvelerden biri olan kivinin tohumlarını alıp evde saksıda kolayca yetiştirebilirsiniz. Kivi yetiştirirken hangi sıcaklıkta kalmalı, ne kadar su verilmeli gibi konulara dikkat ederseniz güzelce büyürler.

Evde Kivi Çekirdeği tohumu ile Kivi Yetiştirmenin Püf Noktaları

Tohumları alacağınız kivinin organik olmasına dikkat edin. Olgunlaşmamış ve güzel büyümemiş bir kivinin tohumlarını kullanmayın.
Çimlendirme aşaması oldukça önemlidir.

Çimlendirme yapmak için önce kivi tohumlarını temizleyin. Daha sonra bir kupa içerisine alın ve üzerine ılık su ekleyin. Suyun ılık olması önemlidir. Çok fazla sıcak ve soğuk su çimlenme işleminin gerçekleşmesini engeller.

Tohumların çimlenmesi için sıcak bir yerde beklemesi gerekir. Bunun için sıcak bir ortam seçiniz.

Filizlenme işlemi yaklaşık bir hafta sürecektir. Bir hafta boyunca kupa içerisinde bakteri oluşumunu engellemek için suyu sürekli değiştirin.

Tohumlar filizlendiğinde kalın havlu kağıtlardan iki üç kat alıp ıslatın.

Islattığınız havluyu bir tabağın üzerine iyice yerleştirin. Daha sonra ise tohumları ıslak havlunun üzerine alıp üstünü plastik bir kap ile örtün.

Tohumlar bu şekilde iyice filizlenecektir. Daha sonra bu tohumları alıp önceden nemlendirdiğiniz toprağa gömebilirsiniz.

Kiviyi yetiştirirken güneşli ve sıcak alanları tercih etmeniz gerekiyor.Ayrıca toprağının da sürekli nemli bir halde olması gerekiyor.

Evde saksıda kivi nasıl yetiştirilir resimlerle aşama aşama anlatacağız.

Evde saksida kivi nasil yetistirilir puf noktalari nelerdir
Evde saksida kivi nasil yetistirilir puf noktalari nelerdir

Kivi tohumu islak havlu kagit
Kivi tohumlari havlu kagit icinde hava almiyacak sekilde
Kivi tohumunun saksi icinde buyuma asamasi

Saksida kivi agaci meyveli
Saksida meyve vermis kivi agaci resimleri
Kivi yetiştirme saksı

Kivinin faydalari icindeki vitaminler ve zararları nelerdir?

Bir adet kivi günlük C vitamini gereksinimini kolaylıkla karşılar. Turunçgillerden 4-5 kat daha çok C vitamini içerir. Mineraller bakımından da zengindir.

C vitamini dışında A vitamini B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller, proteinler içerir. Magnezyum ve potasyum oranı yüksektir.

Değişik tadı ve vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeriğiyle kivi besleyici değeri yüksek olan bir besindir. Karotenoidler fenolik bileşikler ve antioksidan bakımındanda zengindir.

•Kivide yeralan antimutajenik maddeler kanser önleyici özelliktedir.

•İçerdiği yüksek miktarda C vitamini, karotenoid ve flavanoidler sayesinde vücudu oksidanlardan temizler ve kanser riskinin azaltmasına yardımcı olur.

• İskoçya’daki Rowett Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada yeralan gönüllü kişiler 3 hafta boyunca kivi tüketmiş ve bu sürenin sonucunda yapılan tahlillerde lenfositlerde DNA zararının ciddi bir şekilde azaldığı tespit edilmiştir.

• Nefes açıcı etkisi sebebiyle öksürük ve astım sorunları için yararlıdır.
Thorax’da bildirilen 18.000 çocuk üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre; haftada 5-7 porsiyon kivi ve greyfurt tüketen cokiyiabi.com astımlı çocuklarda nefes daralması şikayetleri %32, gece öksürükleri %27, burun akıntısı %28 oranında hafiflemiştir.

• Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir.

• Bir diğer kivi faydası kan inceltici etkisidir. Kandaki yağ düzeyini düşürür, kan basıncını düzenler.

• Kan sulandırıcı etkisiyle kalp ve damar sağlığı için önemlidir.

• Kiviyle ilgili yapılan araştırmalarda olgunlaşmış kivi meyvesinde proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin 15 tanesi tespit edilmiştir. Glutamin, arginin ve asparagin adlı amino asitlerin daha yüksek oranda olduğu görülmüştür.

• Lif bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Tayvan Tıp Okulu tarafından gerçekleştirilen bir araştırma kivinin bağırsak hareketlerini düzenlediğini ve sindirimi kolaylaştırdığını göstermiştir. Araştırmacılar hazımsızlık sorunu olan kişilerde dört hafta kivi tüketiminin ardından şikayetlerinde % 45 oranında azalma saptamışlardır. Bristol Üniversitesi’nce gerçekleştirlen bir araştırma da lif yönünden zengin olan kivinin kolon kanserini önlemede olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Araştırmacılara göre bu lifler tarafından üretilen bir çeşit asit kansere yol açan genlerin aktif hale gelmesini engelleyici etki göstermektedir

• Kivi maskesi: Kividen hazırlanan maskeler cilt sağlığı ve güzelliği için yararlıdır. Kivideki vitaminler cilt üzerindeki ölü deriyi temizleyici etki gösterir.

• Fazla olgunlaşmamış bir kivinin kabuklarını bir zar gibi soyduktan sonra ince dilimlere ayırın ve cilt tipinize göre 5-15 dakika arası yüzünüzde bekletin.

Kivi Nasıl Yenir?

Meyvelerin bıçakla dilimlenmesi vitamin kayıplarına neden olabilmektedir. Bu yüzden kiviyi dik tutarak ve tepesinde küçük bir kesik açarak içini çay kaşığıyla rafadan yumurta yer gibi yemek daha doğru olur.

Kivi buzdolabında saklanmalıdır.

Kivinin Zararları Nelerdir?
Kivideki actinidin enzimi bazı kişilerde alerjik etki yaparak dudaklarda şişme, kaşınma, gözde ve burunda kaşıntıya neden olabilir.

100 gram kivinin besin değerleri;

C vitamini: 75,0 mg
A vitamini: 175 IU
Potasyum: 332 mg
Kalsiyum: 26 mg
Magnezyum: 30 mg
Fosfor: 40 mg
Demir: 0,41 mg
Sodyum: 5 mg
Tiamin: 0,020 mg
Riboflavin: 0,050 mg
Niacin: 0.500 mg
Protein: 0,99 g
Toplam lipid (yağ): 0,44 g
Karbonhidrat: 14,88 g
Lif: 3,4 g
Kolesterol: 0 mg
Su: 83,05 g
Enerji: 61 kcal

İLGİNİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hurmanın Faydaları ve Hakkında Herşey

Evde Saksıda Kivi Nasıl Yetiştirilir ? Püf Noktaları

Evde Saksıda Elma Nasıl Yetiştirilir.

Saksıda Evde Çekirdek’ten Limon Yetiştirme

Evde Saksıda Fesleğen Yetiştirme Adım Adım

Evde Saksıda Yeşil Soğan Yetiştiriciliği

Saksıda Evde Ofiste limon Portakal Fidan Nasıl Yetiştirilir?

Yorum yapın