Anasayfa » EĞİTİM » Gönüllü Göç Nedir, Gönüllü Göçün Nedenleri Nelerdir?

Gönüllü Göç Nedir, Gönüllü Göçün Nedenleri Nelerdir?

İnsanların bulundukları alanı kendi iradeleri ile terk etmeleri olan gönüllü göç nedir, gönüllü göç nedenleri nelerdir, gönüllü göç hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Gönüllü Göçün Nedenleri Nelerdir?

Gönüllü Göç Nedir?

İnsanların çeşitli nedenlerle kendi istekleri doğrultusunda sürekli yaşamak için başka ülke veya kıtalara gitmesiyle oluşan göçlerdir. Örneğin Avrupalıların yeni dünya kıtalarına göçü bu türdendir.

İnsanların işsizliğin fazla olduğu geri kalmış ülkelerden iş olanakları fazla olan endüstrileşmiş ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. Bu göçle işçi gönderen ülkeler döviz sağlar ülkede işsizlik azalır ülkeler arasındaki ekonomik siyasi ve kültürel ilişkiler gelişir. Örneğin 1960 yılından itibaren Türkiye’den çeşitli Avrupa ülkelerine işçi göçü olmuştur.

927 senesinde Türkiye 13 milyon nüfusa sahip bir ülke iken, nüfusun %75’inin kırsal kesimde %25’inin ise şehirlerde yaşadığı; yıl 2012 nüfus yaklaşık 76 milyon ve bu oranın tam tersine döndüğü nüfusun %24’ünün kırsal kesimde yaşadığı %76’sının ise şehirlerde yaşadığı görülmektedir. Bu istatistik Türkiye’de göç olgusunun ne ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne sermektedir.

Gönüllü Göçün Nedenleri Nelerdir?

1) Doğal Nedenler

İnsanlar bulundukları yeri deprem, heyelan, kuraklık, çölleşme, sel, volkanik patlamalar vb. sebeplerden dolayı terk etmişlerdir. Örneğin 1998’de Adana’da yaşanan deprem, aynı yıl Bartın’da yaşanan sel, 1999’da Marmara depremi insanların başka bölgelere göç etmelerine neden olmuştur.

2) Ekonomik Nedenler

Ekonomik gelişmenin, doğal kaynakların, tarım alanlarının ve iş imkanlarının az olduğu bölgelerde insanlar, bu şartların daha iyi olduğu bölgelere göç ederler. Örneğin Türk işçiler 1960’lı yıllarda Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa devletine çalışmak için gitmişlerdir. Çünkü kalkınmaya çalışan bu ülkelerde iş gücü yetersizliği dışarıdan gelen işçilerle karşılanmıştır. Buna paralel olarak da bu işçilere sunulan ekonomik şartlar kendi ülkelerininkinden oldukça iyiydi.

Gönüllü Göçün Nedenleri Nelerdir?

3) Siyasi Nedenler

Geçmişe bakıldığında siyasi göçlerin savaş, mübadele (antlaşmalar sonrası yer değiştirme), ülke sınırlarının değişimi gibi sebeplerden olduğu ortaya çıkmaktadır. Örneğin Kurtuluş Savaşından sonra ülkemizde yaşayan Yunanlılarla orada yaşayan Türkler yapılan antlaşmaya göre yer değiştirmişlerdir.

4) Sosyal Nedenler

İnsanların sıkça göç etmelerine neden olan sosyal hayat standartları arasında eğitim, nüfus artışı, sağlık dolayısıyla ve güvenlik kaygısı sayılabilir. Aileler çocuklarının özellikle ortaöğretim ve yükseköğrenim seviyesindeki eğitimi veya yeterince sağlık hizmetinin bulundukları yerlerde sağlanamadığını düşünerek yerleşim yerlerini değiştirmektedirler.

Gönüllü Göçün Nedenleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Dünyanın Hareketlerinin Sonuçları Nelerdir, Dünya Hareketlerinin İnsan Yaşamına Etkisi Nedir?
Doğal Çevrenin Yanlış Kullanılmasının Sonuçları Nelerdir? Çevre Kirliliği Hakkında Bilgiler
Temiz Su Kaynakları Nelerdir, Suyun Verimli Kullanılmasının Önemi Nedir?
Heyelan Nedir, Heyelanın Zararları Nelerdir?

Yorum yapın