Anasayfa » SAĞLIK » Göz Şişmesi -Göz Kapağı şişmesi Neden Olur

Göz Şişmesi -Göz Kapağı şişmesi Neden Olur

Göz hastalıkları ile ilgili tüm tedavi yöntemlerini sizlere bu yazımızda hazırladık 

Gözlerin ya da göz kapaklarının şişmesi, birçok insanda yaygın olarak gözlenen bir sorundur. Göz şişmesine neden olan durumların bazıları oldukça ender görülen nedenlerken, birçoğu ise, alerji, konjonktivit ve blefarit gibi sağlık sorunlarıdır.

Birbirinden farklı çok sayıda tedavi yöntemi olan göz şişmesinde tedaviye karar verilirken, şişmeye sebep olan etmenler baz alınmaktadır. Bundan dolayı eğer göz şişmesi oluşmuş ve nedeni bilinmiyor ise, bir an önce doktora gitmekte fayda vardır. Buna göre, göz şişmesi şikayeti ile yalnızca göz doktoruna değil, aynı zamanda bir cilt doktoruna da gitmek gerekebilmektedir.

Göz Şişmesi Neden Olur?

Göz şişmesinin nedenleri oldukça fazladır. Fakat en yaygın şekilde göz şişmesine neden olan faktörler aşağıda verildiği gibidir;

1.Alerjiler

Alerji, birçok insanın gözlerinde sorun yaşanmasına sebep olan yaygın bir etkidir. İster ev içinde ister ev dışında gelişen alerjiler, histamin adı verilen hücrelerin alerjenlere karşı ürettiği bileşen miktarının artmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı gözlerde sorunlar yaşanmaya başlar ve daha fazla histamin üretimine bağlı olarak, şişkinlik meydana gelir. Gözlerde şişkinliğe sebep olan alerjenler ise, polen, toz, hayvan kılı, tüyü, bazı göz damlaları, makyaj malzemeleri ve kontakt lenslerden oluşmaktadır.

2.Göz Enfeksiyonları

Bakteri ya da virüslerin faaliyetleri sonucu oluşan enfeksiyonlar, göz ve göz kapakları dokularını sardığında, gözlerde enfeksiyon meydana gelmiş olur. Bu enfeksiyonun etkisi ile gözlerde şişkinlik meydana gelebilmektedir.

3.Blefarit

Blefarit hastalığı, göz kapaklarının iltihaplanmasına sebep olan bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorununun oluşmasına ise, kepeklenme, göz kuruluğu ve enfeksiyonlar yol açmaktadır. Tüm bu faktörlerden dolayı, gözlerde şişkinlik, kaşıntı, gözyaşı ve gözde yabancı cisim varmış hissi oluşmaktadır.

4.Konjonktivit

Bulaşıcı bir iltihap hastalığı olan konjonktivit (pembe göz olarak da bilinir), bakteriyel ya da viral esaslı olabilmektedir. Ayrıca bu iltihabı hastalığı tetikleyen faktörler, alerjenler, kontakt lensler, çevresel tahriş edici etmenler ile göz damlaları ve merhemleridir. Gözdeki iltihap ise, hem şişkinliğe hem de yanma, kaşıntı ve kızarıklığa neden olmaktadır.

5.Arpacık

Gözde çıkan arpacıklar, sivilcelere benzeyen yapılardır. Sivilceden farkları ise, göz kapağı üstünde meydana gelen, iltihaplı yağ bezlerinden oluşmuş olmalarıdır. İltihap tabanlı olan arpacık bundan dolayı gözde şişme yaşanmasına neden olmaktadır. Bu göz arpacıklarının kesinlikle sıkılmaması ve ezilmemesi gerekmektedir.

6.Şalazyon

Bloke olmuş meibomian bezinin sebep olduğu bu hastalık, ilk başlarda arpacık gibi davranmaktadır. Fakat hastalık ilerledikçe, sert ve yağ içeren bir kist haline gelmektedir. Arpacıktan bir diğer farkı ise, göz kapaklarının kenarında oluşmasıdır. Şalazyon da, gözlerde şişme gelişmesine neden olmaktadır.

7.Göz Yaralanmaları

Gözlerde meydana gelen herhangi bir travma, yaralanma ve göz kapağı çürümesi gibi sorunlar ile göz ameliyatları ve göz estetik operasyonları, gözlerde iltihap oluşumuna bağlı olarak şişme oluşmasına neden olmaktadır.

8.Kontakt Lensler

Bakımı iyi yapılamamış ya da yanlış bakım uygulanmış kontakt lensler, gözlerin iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Kirlenmiş lensleri kullanmak, lensleri çıkarmadan yüzmek ya da lensleri kirli şekilde muhafaza etmek, göz sağlığını olumsuz etkileyerek, gözlerin şişmesine neden olabilmektedir.

9.Orbital Sellülit

Bu durum nadir olarak gerçekleşir fakat göz dokusu etrafında ciddi bir bakteriyel enfeksiyon oluşmasına ve ağrılı şişkinliklere yol açmaktadır. Göz kapağının üst kısmında, kaşlarda ve yanaklarda şişkinliğe sebep olan orbital sellülit, şişkin gözlere, görmede azalışa, ateşlenmeye ve gözleri hareket ettirdikçe ağrıya da neden olabilmektedir.

Göz uçuğu hakkında bilgiler , göz Uçuğu tedavi yöntemleri, göz Uçuğu neden maydana gelir

10.Göz Uçuğu

Göz uçuğu ya da oküler herpes, basit uçuk virüsü yoluyla bulaşan bir göz sorunudur. Bu göz hastalığı, korneanın iltihaplanmasına yol açarak, ağrılı şişkinlikler yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, bu göz sorunu da gözlerde şişkinlik oluşmasına neden olabilmektedir.

11.Grave Hastalığı

Tiroid bezinin çok fazla çalışmasıyla (hipertiroidi) meydana gelen bu göz hastalığı, gözlerin ve göz kapaklarının şişmesine neden olmaktadır. Grave hastalığı aynı zamanda, çift görmeye ve sarkık göz kapaklarına sebep olmaktadır. Fakat hastalığın tedavisi mümkündür.

Bunların dışında göz şişmesine neden olan diğer faktörler ise; ağlamak, çok uyumak ve aşırı tuzlu (sodyumlu) gıdalar ile beslenmektir.

Göz şişmesi nedir, göz şişmesi belirtileri nelerdir,

Göz Şişmesinin Belirtileri

Göz ve göz kapaklarının şişmesinin altında birçok faktör yatmaktadır. Buna göre, göz şişmesi genellikle aşağıda verilen bir ya da birden fazla durum ile ilişkili olarak gelişmektedir;

Göz kaşınması

Göz kaşınması ve göz tahrişi,

Aşırı miktarda gözyaşı üretimi ve göz sulanması,
Görme yeteneğinde kısıtlanma (şiddetli göz şişmesine bağlı olarak),
Göz kapaklarında kızarıklık,
Konjunktivanın iltihaplanması ve gözlerde kızarıklık,
Göz akması ya da iltihap akması,
Göz kapağında kuruluk ya da pullanma,
İltihaplanmadan dolayı göz kapaklarında ağrı.

Göz Şişmesinde Tedavi

Göz şişmesinde tedaviye başlanmadan önce, ilk olarak göz şişmesine sebep olan durumlar tespit edilmektedir. Daha sonra göz doktoru; göz şişmesinin boyutuna ve durumuna göre, reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar ve göz damlaları kullanılmasını uygun görebilir.

Eğer göz şişmesinin nedeni alerjik bir durum ise doktor genellikle, antihistamin ve dekonjestan göz damlaları ya da ağızdan alınan alerji ilaçlarını hastaya önerecektir. Bu gibi alerjik durumlarda, yapay gözyaşı semptom ve şikayetleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, eğer alerjik sorun çok ileri derecede seyrediyorsa bu durumda doktor, hafif steroid damlaların kullanılmasını uygun görecektir.

Öte yandan, eğer göz şişmesinin nedeni, enfeksiyon ya da oküler uçuk gibi faktörler ise, bu durumda doktorun uygun göreceği ilaçlar, anti-viral ya da anti-iltihap göz damlalarından veya göz merhemleri ve antibiyotik ilaçlardan oluşacaktır.

Ufak çaplı göz şişkinlikleri ise genellikle evde bakım ile tedavi edilebilmektedir. Bir de tedavide en önemlisi, gözleri ovuşturmaktan kaçınmak olacaktır.

Eğer kontakt lens kullanımı söz konusu ise, göz şişkinliği iyileşene kadar, kullanılmaması tedaviye yardımcı olacaktır. Şişmiş gözlere soğuk ve ılık kompresler uygulamak ya da soğuk su ile göz kapaklarını yıkamak da, göz şişmesinin hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Fakat tüm tedavi yöntemlerine rağmen, gözlerdeki şişkinlik daha da kötüye gidiyor ise ya da ağrılar yaşanmasına neden oluyorsa, hemen bir göz doktoruna gidilmesinde fayda vardır.

Göz Şişmesi İçin Alınacak Olan Önlemler

Göz şişmesini önlemek için alınacak olan önlemler 4 temel unsurdan oluşmaktadır. Bu tedbirler aşağıda verildiği gibidir;

Alerji testleri yaptırmak. Eğer, göz kapaklarında şişme ve diğer alerji semptomları düzenli olarak gerçekleşiyorsa, alerji testi yaptırmak en doğrusu olacaktır. Çünkü, hangi alerjene karşı duyarlı olunduğunu tespit etmek ve bunlardan uzak durmak, göz şişmesinin oluşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Alerjik etkilere karşı önlem olarak ise, ev içindeki ve ev dışındaki alerjenlerden kaçınmak olacaktır. Örneğin; ev içinde hava filtreleri ve hava toz temizleyicileri gibi önlemleri almak, dışarıda ise, özellikle bahar aylarında, yüz maskesi ile dolaşmak, göz şişmesi riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Makyaj malzemesi ya da diğer güzellik ve bakım ürünlerini seçerken, hipoalerjik ve kokusuz olmasına dikkat etmek. Alerjileri alevlendirecek maddelerden uzak durmak da göz şişmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Göz damlası kullanımında dikkatli olmak. Özellikle, koruyucu içermeyen göz damlalarını tercih etmek önemli bir adımdır. Çünkü, düzenli olarak koruyucu göz damlalarını kullanmak, göz dokusunda bakteri çoğalmasını önlemesine rağmen, bazı insanlarda alerji oluşmasına sebep olabilmektedir.
Uygun kontakt lensleri kullanmak, hijyenik şartlarını yerine getirerek kullanmak ve sık sık kontakt lensleri değiştirmek, göz enfeksiyonları ya da tahrişi riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Dolayısı ile, göz şişmesi de önlenmiş olacaktır.
Göz şişmesini önlemek için yapılacak uygulamalardan diğerleri ise, gözleri kesinlikle ovuşturmamak ve durumun şiddetine bağlı olarak uygun yöntemini araştırmak olacaktır.

Yorum yapın