Anasayfa » SAĞLIK » Guatr Hakkında Bilgiler

Guatr Hakkında Bilgiler

Guatr, Guatr nedir, Guatr hakkında bilgiler, Guatr özellikleri, Guatr belirtileri, Guatr nedenleri, Guatr tedavisi, Guatr ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Guatr Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Guatr Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Guatr Hakkında Bilgiler

Guatr Nedir

Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir.

Guatr Hakkında Bilgiler

Türkiye’de de görülme sıklığı fazladır. Cinsiyet dağılımına bakıldığında, kadınlar erkeklere oranla 5 kat daha fazla risk altındadırlar. Guatr hastalığında tiroid bezi nodüllü ve nodülsüz olarak büyür. Nodüllerin takibi doktor tarafından çeşitli görüntüleme yöntemleriyle yapılır ve nadir de olsa kötü huylu olduğu düşünülürse cerrahi gerekebilir. Ayrıca günümüzde iyot tedavisi de guatr hastalığında kullanılmaktadır. Normal çalıştığı sürece tiroid bezi ne kadar büyürse büyüsün yemek ya da nefes borusuna baskı yapmadığı sürece hastaya sıkıntı oluşturmaz. Ancak tiroid hormonlarının fazla salgılandığı hipertiroidi tablosuna yol açarsa iyot tedavisi ya da cerrahi uygulanabilir. Bu duruma ayrıca “zehirli guatr” da deniyor. Guatr genellikle ağrı yapmaz ama çok büyüdüğünde öksürüğe, yutma ve nefes almakta güçlüğe neden olabilir. Tedavi guatrın büyüklüğüne, şikayetlerinize ve hastalığı oluşturan etkenlere bağlıdır. Belirgin olmayan ve sorun yaratmayan küçük büyümeler genellikle tedavi gerektirmez.

Guatr Nedenleri Nelerdir ?

Tüm dünyada guatrın en yaygın sebebi iyot eksikliğidir. Tiroit hormonu yapımında iyot çok etkilidir dolayısıyla iyot yokluğunda yeteri kadar tiroit hormonu yapılamaz ve beyin tiroit bezini sürekli hormon yapması için uyarır. Bu durum da tiroit bezinin büyümesine yol açar. İyot eksikliği gibi diyetle iyot alımının fazlalığı da guatra neden olabilir. Guatrın ikinci sık nedeni ise hashimoto tiroitidir. Hashimoto tiroitinde tiroit bezi bağışıklık sistemi tarafından tahrip edilir. Tahrip olan tiroit bezi yeteri kadar hormon üretemez ve bu durumda hipofiz bezi tiroit bezini sürekli hormon yapması için uyarır. Sonuçta tiroit bezinde büyüme, yani guatr gelişir.

Guatr Belirtileri Nedir ?

Büyümüş tiroid bezi, boynunuzun tabanında belirgin bir şişme ile sonuçlanır ve tıraş olduğunuzda veya makyaj uyguladığınızda özellikle belirgindir.

  • Boğazda baskı hissi
  • Yutma güçlüğü
  • Öksürme
  • Ses kısıklığı
  • Nefes darlığı
Guatr Hakkında Bilgiler

Guatr Tedavisi Nedir ?

Guatr nodülün büyüklüğüne göre uzmanların fiziksel muayenesi sonucu teşhis edilebilen bir hastalıktır. Fakat guatrdan emin olmak ve doğru tedaviyi uygulamak amacıyla hastaya yapılan kan testleri, tiroit fonksiyon testleri ve birtakım taramalarla kesinleşmektedir. Hastalığın tedavisinde önemli etmenlerden biri tanının erken dönemde konulmasıdır. Tanı sonrası nasıl bir tedavi izleneceğini nodülün büyüklüğü belirler. Nodülün çok büyük olduğu durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir. Cerrahi operasyon hastanın belirtilerinin çok şiddetli olduğu durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Fakat erken tanı konulmuş hastalarda guatr genellikle cerrahi operasyona gerek duyulmadan tedavi edilmektedir. Cerrahi operasyon dışında bir diğer tedavi yöntemi ilaç kullanımıdır. Uzmanın belirlediği dozda alınan ilaçla guatr tedavi edilebilir ya da büyümesi önlenebilir.

Yorum yapın