Anasayfa » EĞİTİM » Günce (Günlük) Nedir, Günce (Günlük) Özellikleri Nelerdir?

Günce (Günlük) Nedir, Günce (Günlük) Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan kişinin yaşadıklarını, duygu ve izlenimlerini, tarih belirterek günü gününe anlatmasıyla oluşan yazı türü olan günce (günlük) hakkında bilgi vereceğiz. Peki günce (günlük) nedir, günce (günlük) özellikleri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Günce (Günlük) Özellikleri Nelerdir?

Günce (Günlük) Nedir?

Kişinin bir gün boyunca gördüklerini, yaşadıklarını, gün içinde hissettiklerini günü gününe yazdığı kısa ve samimi yazılara günlük ya da günce denir.

Günlük genel olarak yayımlanma amacı taşımaz. Kişi kendisine özel olarak yazdığından, hislerini yazıya döktüğünden dolayı günlüklerini kimseyle paylaşmak istemez. Ancak günlüklerini kitap haline getiren yazarlar olmuştur. Bazı yazarlar romanlarını, hikayelerini günlük türünden yararlanarak oluşturmuştur. Örneğin Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu adlı romanı günlüklerden oluşan bir roman örneğidir.

Günlük tutmak kişiyi hem geliştirir hem de yazma alışkanlığı kazandırır. Yazı yazmak, hislerini ortaya koymak, kendini anlatmak bireyde zihinsel olarak olumlu yönde bir gelişmeyi gösterecektir. Aynı zamanda günlükte kişinin kendini anlatmasından dolayı yazarın kendi hayatıyla ilgili gözlem yapma şansı da doğmaktadır. Bu nedenle öğrencilere günlük yazma konusunun aşılanması onların kendilerini geliştirmeleri, dünyaya farklı bir gözle bakabilmeleri açısından son derece önemlidir.

Günlüğün günü gününe yazılmasından dolayı diğer türlere göre inandırıcılığı fazladır. Çünkü uzun bir süreden sonra kaleme alınan anılar tam olarak birebir hatırlanamayacaktır. Ancak günlükte aynı gün olaylar daha detaylı bir şekilde hatırlanıp yazıya dökülebilmektedir. Bu nedenle geçmiş dönemlerde yazılmış günlük birer belge niteliği de taşımaktadır.

Günce (Günlük) Özellikleri Nelerdir?

  1. Yaşan olayların, izlenimlerin günün gününe yazılması ile oluşurlar.
  2. Birinci kişi ağzından yazılmış kısa ve özlü, öznel yazılardır.
  3. İnandırıcı, içten ve samimidirler.
  4. Konuşma diline yakın bir dil kullanılır. Anlatımda “iç konuşma” tekniğinden yararlanılır.
  5. Doğrudan anlatım yöntemi benimsenir.
  6. Yazarın kişiliğini, görüşlerini ve ruhsal yapısını yansıtırlar.
  7. Gerçekler, yaşanılanlar değiştirilmeden, çarpıtılmadan yazılır.
  8. Tarih, biyografi, anı için birer belge değeri taşırlar.
  9. Her olay, olgu günlük konusu olabilir.
  10. Her türlü anlatım biçiminden ve tekniğinden yararlanılır.
  11. Kimi roman ve öykülerde “günlük”, bir anlatım biçimi olarak kullanılabilir.

Günce (Günlük) Özellikleri Nelerdir?

Günce (Günlük) Türleri Nedir?

1 – İçe Dönük Günlükler ( özel ruhbilimsel günlük ): Yazarın bir bakıma kendi kendi ile konuşmasıdır içinde bulunduğu doğal ve toplumsl çevreden yazgısından yakınır. Bu metinlerde yazarın yaşadığı duygusal coşkunluğu bulabileceğimiz gibi, çeşitli kavramlar hakkındaki düşüncelerin yazarın bilincindeki açılımlarını da bulabiliriz. Stendhal’ın günlüğü, Rus yazar Alexander Sergeyeviç Puşkin’in “Gizli Günce” bu metinlere örnek gösterilebilecek niteliktedir. Fransız yazarı Andre Gide ve bizde Nudullah Ataç bu türün başta gelen ustalarındandır.

2 – Dışa Dönük Günlükler: Bu tip günlüklerde yazarlar, alaycı bir tavırla dönemin olaylarını, siyaset, sanat ve edebiyat adamlarını ya da gündelik sıkıntılarını öykü tekniği kullanılarak anlatmaktadırlar. Bu tür günlüklerde yazar kendi zaman dilimi içindeki tutum ve davranışlardan, düşünsel akımlardan haber verir. Bu nedenle de bu günlükler birer belge değeri taşır. Ünlü ressam Paul Gaugin’in o dönemde Fransız kolonisi olan Markiz adalarında yazdığı günlük, dışa dönük günlüklere örnek olabilir.

Türk Edebiyatında Günlük

Türk edebiyatında Suut Kemal Yetkin, Seyit Kemal Karaalioğlu ve Oktay Akbal günlüklerini kitap olarak yayımlayan sanatçıların başında yer almaktadır. Ayrıca Oğuz Atay’ın “Günlük Bütün Eserleri”; Nihat Erim in “Günlükler”; Fevzi Çakmak’ın “Mareşal ve Günlükleri”, Salah Birsel’in “Papağanname Günlük” adlı eserleri bu türdedir.

Günce (Günlük) Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın