Anasayfa » SAĞLIK » Güneş Çarpması Hakkında Bilgiler

Güneş Çarpması Hakkında Bilgiler

Güneş Çarpması, Güneş Çarpması nedir, Güneş Çarpması hakkında bilgiler, Güneş Çarpması özellikler, Güneş Çarpması belirtileri, Güneş Çarpması nedenler, Güneş Çarpması tedavisi, Güneş Çarpması ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim bugün sizlere. Bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Güneş Çarpması hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Güneş Çarpması yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur. Peki Güneş Çarpması ? Güneş Çarpması nedenleri nelerdir ?, Güneş Çarpması belirtileri nelerdir ?, Güneş Çarpması tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Güneş Çarpması

Güneş Çarpması Nedir

Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur.

Güneş Çarpması Hakkında Bilgiler

Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur. Hava sıcaklarının ani olarak yükselmesi ile birlikte sıcak çarpması şikayetlerinde de artış görülür. Kendisini yüksek ateş, bulantı ve kas krampı gibi belirtilerle gösterebilen bu tabloda vakit kaybedilmeden gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Güneş çarpması özellikle öğle vakti, güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda oluşmaktadır. Aşırı sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpması, daha çok çocuklarda görülse de hemen hemen tüm yaş grupları için tehlikelidir. Rüzgarsız günlerde güneş çarpması riskinin arttığı da unutulmamalıdır.

Güneş Çarpması

Güneş Çarpması Nedenleri Nelerdir ?

Uzun süre yüksek sıcağa maruz kalmak ve vücudun normal sıcaklığına dönebilmek için yeterince sıvı kaybedememesi güneş çarpmasını da beraberinde getirmektedir. Vücut sıcaklığı organları tahrip edecek derecede çok yüksek seviyelere ulaşabilir. Özellikle 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ortaya çıkangüneşçarpması, çocuk ve yaşlılarda daha düşük sıcaklıklarda da görülebilir.

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir ?

  • Sıcak ve kuru cilt
  • Terleyememe
  • Cilt önce kızarır daha sonra soluk ve morumsu bir renk alır
  • Normalden daha hızlı soluk alıp verme
  • Hızlı nabız atması
  • Vücut sıcaklığının hızlı bir şekilde 40 derece ve üzerine çıkması
  • Baş ağrısı
  • Kas krampları
  • Açılmış göz bebekleri
  • Tutarsız konuşmalar,
  • çevreyi tanıyamama,
  • şaşkınlık,
Güneş Çarpması

Güneş Çarpması Tedavisi Nedir ?

Fiziksel egzersizler yapmadan önce, yaparken ve yaptıktan sonra bolca su için. Güneş altında veya sıcak bir ortamda uzun süre kalacaksanız su tüketmeyi ihmal etmeyin. Günün en sıcak saatlerini serin bir yerde geçirin. Yeni bir iklimle veya farklı hava koşullarıyla karşı karşıya kaldıysanız, ya da yaz ayları henüz başladıysa, yeni koşullara uyum sağlayabilmesi için vücudunuza zaman tanıyın.

Yorum yapın