Anasayfa » EĞİTİM » Güneş Sistemi Nedir, Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Güneş Sistemi Nedir, Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Güneş ve çekim etkisi altında kalan sekiz gezegen ile onların bilinen 150 uydusu, beş cüce gezegen ile onların bilinen toplam 8 uydusu ve milyarlarca küçük gök cisminden oluşan güneş sistemi nedir, güneş sistemi özellikleri nelerdir, güneş sistemi hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş sistemi güneşin çekim kuvvetinin etkisi ile güneşin çevresinde gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların birikmesiyle oluşan bir topluluktur. Güneş sisteminde birçok gezegen, bu gezegenlere bağlı uydu ve yıldız bulunmaktadır. Güneş’in de bir yıldız olduğu bilindiği için bu büyük yıldızın ve çevresinde hangi gezegenler ve uyduların olduğu merak edilmektedir. Güneş sisteminde bulunan gezegenler Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn Uranüs, Neptün ve Plüton’dur.

Uzayda sayısı bile bilinmeyen yıldız olduğu düşünülmektedir. Bu yıldızların hepsi galaksilerde yer alır, Güneş sistemi de Samanyolu galaksisinde yer alan bir sistemdir. Samanyolu Galaksisi gibi birçok gezegen yine uzayda yer almaktadır.

Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

  • Gezegenlerin tamamı elips şeklinde bir yörüngeye sahiptir ve tüm gezegenlerin dönüş hızları birbirinden farklı olmakla birlikte bazı gezegenlerin yörüngeleri birbiri ile kesişir.
  • Gezegenler hem kendi ekseni etrafında hem de güneşin etrafında batıdan doğuya doğru dönerler.
  • En küçük gezegen Plüton, en büyük gezegen Jüpiter’dir.
  • Güneş’e en yakın gezegen Merkür, bilinen en uzak gezegen ise Plüton’dur.
  • Dünya’ya uzaklık ve yarıçap olarak en yakın gezegen Venüs’dür
  • Dünya’nın 1, Mars ve Neptün’ün 2, Uranüs’ün 6, Satürn’ün 10 ve Jüpiter’in 12 uydusu vardır. Merkür ve Venüs’ün uydusu yoktur.
  • Gezegenlerin dönüş hızları güneşe olan uzaklıklarına göre ters orantılıdır.

Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Güneş Sistemi Nasıl Oluştu?

Günümüzde gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin, Güneş nebulası olarak bilinen dev bir gaz ve toz bulutundan oluştuğunu düşünüyor. Nebula, yerçekimi nedeniyle çöktü ve bir disk şeklini aldı. Gaz ve toz bulutundaki malzemenin büyük bir bölümü Güneş’i oluşturmak için diskin merkezinde toplandı. Disk içerisindeki diğer kalan maddeler ise birleşerek gezegenler, asteroidler ve uydular gibi cisimleri oluşturdular.

Güneş Sisteminin Yapısı Nedir?

Güneş Sistemi’nin asıl bileşeni elbetteki sistemin bilinen kütlesinin % 99,86’sını oluşturan ve çekim kuvveti ile sistemi bir arada tutan anakolda yer alan G2V tipi bir sarı cüce olan Güneş’tir. Sistemin kalan kütlesinin % 90’ından fazlasını da Güneş’in etrafında dolanan en büyük iki gök cismi olan Jüpiter ve Satürn oluşturur.

Güneş etrafında dolanan büyük gök cisimlerinin çoğu Dünya’nın yörüngesinin tutulum adı verilen düzleminde bulunur. Gezegenler tutuluma çok yakın bulunurken kuyruklu yıldızlar ve Kuiper kuşağı gök cisimleri tutulum çemberi ile büyük açılar yapar.

Güneş Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Dünyanın Hareketlerinin Sonuçları Nelerdir, Dünya Hareketlerinin İnsan Yaşamına Etkisi Nedir?
Doğal Çevrenin Yanlış Kullanılmasının Sonuçları Nelerdir? Çevre Kirliliği Hakkında Bilgiler
Temiz Su Kaynakları Nelerdir, Suyun Verimli Kullanılmasının Önemi Nedir?
Heyelan Nedir, Heyelanın Zararları Nelerdir?

Yorum yapın