Anasayfa » SAĞLIK » Gut Hastalığı Hakkında Bilgiler

Gut Hastalığı Hakkında Bilgiler

Gut Hastalığı, Gut Hastalığı nedir, Gut Hastalığı hakkında bilgiler, Gut Hastalığı özellikler, Gut Hastalığı belirtileri, Gut Hastalığı nedenleri, Gut Hastalığı tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Gut Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Gut Hastalığı hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Gut Hastalığı Nedir ? Gut Hastalığı nedenleri nelerdir ?, Gut Hastalığı belirtileri nelerdir ?, Gut Hastalığı tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Gut

Gut Hastalığı Nedir ?

Halk arasında gut, damla veya nikris hastalığı, tıp dilinde ise podagra denir. Genellikle 40-65 yaşın üzerindeki fazla kiloya sahip, yüksek oranda proteinle beslenen ve alkol kullanan erkeklerde (özellikle mayalı içkiler) ve menopoz sonrası ileri yaşlarda kadınlarda görülür.

Gut Hastalığı Hakkında Bilgiler

Gut, herkesi etkileyebilecek yaygın ve karmaşık bir artrit şeklidir. Eklemde ani, şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyetle karakterizedir, genellikle ayak başparmağının tabanında yer alır. Gut atağı aniden ortaya çıkabilir ve genellikle sizi ayak parmağınızın ateşe verildiği hissiyle gecenin ortasında uyandırır. Etkilenen eklem sıcaktır, şişer ve o kadar yumuşak olur ki üzerindeki tabakanın ağırlığı bile size dayanılmaz gelebilir.

Gut

Gut Hastalığı Nedenleri Nelerdir ?

Gut hastalığının en önemli nedeni vücudun ürik asit üretiminin fazla olması veya üretilen ürik asidin böbreklerle dışarıya atılamamasıdır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, ani ve şiddetli hastalıklar, ilaç tedavileri, eklem travmaları, cerrahi operasyonlar, böbrek hastalıkları kanda ürik asit miktarının artmasına neden olabilir. Yaşın ilerlemesi de gut hastalığına yakalanma riskini artırır. Genetik faktörlerin etkili olduğu gut hastalığının oluşumunda doğuştan gelen bazı hastalıkların da etkisi olabilir. Obezite, diyabet, kalp, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol hastalarında gut hastalığı görülme riski yüksektir.

Gut Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

  • Sabaha karşı vücutta asit iyonları birikmesi sonucu eklemlerde şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar meydana gelir.
  • Hatta ağrılar o kadar şiddetlidir ki hasta uykusundan uyanır.
  • Böbreklerde ürik asit birikimi nedeniyle oluşan bir gut hastalığı ise idrarda kan, taş gibi belirtilere ek olarak karın ve bel ağrıları yaşanabilir.
  • Ağrılar kronik bir hale gelir ve eklemlerde biriken ürik asit, eklemlerin sürekli şişmesine yol açarak deformasyonlara neden olabilir.
Gut

Gut Hastalığı Tedavisi Nedir ?

Gut hastalığında akut ataklar sırasında ve ataklar arasındaki dönemlerde ayrı ayrı tedavi yöntemleri uygulanır. Ağrıların yoğun yaşandığı akut dönemlerde antiinflamatuar ilaçlar kullanılır. Hastalığın gidişatına göre ilaç tedavisinde kullanılan ilaçlar değiştirilebilir. Kandaki ürik asit miktarı aşırı yüksek ise idrarla ürik asit atımını artıran ilaçlar kullanılabilir. Akut dönemde hastaların istirahat etmeleri önerilir. Fiziksel aktivite, atakların şiddetini artırabilir. Gut hastalığında ilaç tedavisi kadar diyet tedavisi de oldukça önemli rol oynar. Gut hastalığı tedavisi için hastaların diyetisyen tarafından hazırlanan özel bir diyete uymaları, bol su tüketmeleri ve hafif egzersiz programları ile yaşam kalitelerini artırmaları önerilmektedir.

NOT: OSMANLI PADİŞAHI KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN BU HASTALIĞA YAKALANMIŞTIR

Yorum yapın