Anasayfa » SAĞLIK » Haşimato Tiroidi Hakkında Bilgiler

Haşimato Tiroidi Hakkında Bilgiler

Haşimato Tiroidi, Haşimato Tiroidi nedir, Haşimato Tiroidi hakkında bilgiler, Haşimato Tiroidi özellikler, Haşimato Tiroidi belirtileri, Haşimato Tiroidi nedenleri, Haşimato Tiroidi ölümcül mü ?

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Haşimato Tiroidi Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Haşimato Tiroidi Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Haşimato Tiriodi

Haşimato Tiroidi Nedir

Hashimoto tiroiditi vücudumuzu mikroplardan korumak için çalışan bağışıklık sisteminin, vücudun tiroid hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. İltihap sonucu tiroid hücreleri tahrip olarak azalınca da bez küçülür ve hormon yapacak hücre kalmaz ve sonunda tiroid hormon yetmezliği ortaya çıkar.

Haşimato Tiroidi Hakkında Bilgiler

Boynun hemen alt kısmında yer alan ve kelebeğe benzeyen bir endokrin bezi olan tiroid bezi, tiroid hormonunun salgılanmasını sağlar. Tiroid hormonu vücudun enerji dengesinin sağlanmasında, vücut ısısının ayarlanmasında ve kas, beyin ve kalp gibi organların sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli rol oynar. Haşimato ya da kronik lenfositik tiroidit olarak isimlendirilen hastalık durumunda tiroid bezinin çalışmasında sorunlar oluşur. İlk kez Japon bilim adamı olan Akira Haşimato tarafından 1912 yılında tanımlanan hastalık, hipotirodizm hastalığının en önemli nedenlerinden biridir. Bu hastalık neredeyse %90 oranında haşimato nedeniyle oluşur.

Haşimato Tiroidi Nedenleri Nedir ?

Haşimato hastalığının temel nedeni bağışıklık sisteminin yanlış bir algılama ile kendi dokularını yabancı olarak tanımlaması ve o dokulara karşı (tiroit) müdafaa yapmaya çalışmasıdır. Bu mekanizma ile tiroit dokusu tahrip olmaya başlar. Bu grup hastalıklara otoimmün hastalıklar denilmektedir. Hedef alınan organ tiroit olduğunda en sık karşımıza çıkan “Haşimato tiroidi” olmaktadır. Bu tahrip olma sırasında ilk önce sağlıklı tiroit hücreleri parçalanır ve dolaşıma kimi zaman yavaş yavaş kimi zaman daha hızlı bir şekilde tiroit hormonu boşalır. Başlangıçta tiroit hormon fazlalığı daha sonra tahrip olan dokuların giderek artması ile tiroit hormon yetmezliği oluşur.

Haşimato Tiroidi Belirtileri Nedir ?

En sık görülen Hashimato belirtileri şunlardır ancak yine de şikayetler kişiden kişiye farklılık gösterir.

  • Guar (Tiroid bezinin büyüdüğü iyi huylu hastalık)
  • Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık,
  • Depresif bir hal ve mutsuzluk,
  • Üşüme
  • Ellerde ve ayaklarda ödem,
  • Terlemenin azalması,
  • Ses kısıklığı,
  • Kabızlık,
  • Anormal kilo artışı, iştah fazlalığı,
  • Unutkanlık, konsantrasyon azalması,
  • Kadınlarda adetlerin azalması veya yokluğu.
Haşimato Tiriodi

Haşimato Tiroidi Tedavisi Nedir ?

Tiroid hormon seviyeniz normal ise, Hashimoto tiroidi için tedaviye gerek yoktur. Ancak doktorunuz altı aylık ve yıllık dönemlerle kan testi ister. Ancak, Hashimoto tiroiditi genellikle hipotiroidizm ile sonuçlanır. Hipotiriodizm tedavisinde ise tiroid bezinin harabiyetini engelleyecek bir tedavi yoktur. Bunun yerine ilaç ile ek hormon verilerek tedavi uygulanır. Bu sayede hastanın şikayetleri ortadan kalkar ve tiroid bezinde büyüme, yani guatr varsa bu durum da hafifler. Guatr iyileşmezse ve ağrı veya yutma, nefes alma veya konuşma gibi diğer sorunlara neden oluyorsa, tiroid bezini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Nodül varlığında ise oluşumun özelliklerine göre biyopsi önerilebiliyor ya da yine altı aylık veya yıllık ultrasonlarla kontrol ediliyor.

Yorum yapın