Anasayfa » SAĞLIK » Horlama Hakkında Bilgiler

Horlama Hakkında Bilgiler

Horlama, Horlama nedir, Horlama hakkında bilgiler, Horlama özellikleri, Horlama belirtileri, Horlama nedenleri, Horlama tedavisi,

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Horlama hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Horlama hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Horlama Nedir ? Horlama nedenleri nelerdir ?, Horlama belirtileri nelerdir ?, Horlama tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Horlama

Horlama Nedir

Horlama, üst solunum yollarındaki yumuşak dokuların, küçük dil ve bademciğin uyku esnasında gevşemesi sonucu hava yolunu daraltmasıyla meydana gelir. Bu dokuların, hava yolunun daralması sonucu nefes alıp verirken titremesiyle horlama sesi oluşur. Ortalama olarak her 5 kişiden birinde ise sürekli horlama vardır.

Horlama Hakkında Bilgiler

Horlama, üst solunum yollarındaki yumuşak dokuların, küçük dil ve bademciğin uyku esnasında gevşemesi sonucu hava yolunu daraltmasıyla meydana gelir. Bu dokuların, hava yolunun daralması sonucu nefes alıp verirken titremesiyle horlama sesi oluşur. Horlamanın Şiddeti, solunum yolunun ne kadar daraldığına bağlı olarak değişir. Normalde yetişkin insanların yarıya yakınında zaman zaman horlama görülmektedir. Ortalama olarak her 5 kişiden birinde ise sürekli horlama vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmekle birlikte kadınlarda da görülür.

Horlama

Horlama Nedenleri Nelerdir ?

Horlamaların büyük bir kısmı fazla kilodan kaynaklanmakta ve fazla kiloların verilmesiyle de büyük oranda azalmaktadır. Şişmanlığın dışında, solunum yollarındaki problemler de horlamaya neden olabilmektedir. Yaş ilerledikçe horlamanın görülme sıklığı ve şiddeti artar. Horlama, kişinin aile yaşamını da ciddi bir şekilde etkiler. Horlayan kişi, alay konusu olabilir, diğer bireyler tarafından uykusuz kalmalarının sorumlusu olarak gösterilebilir. Bunun yanında Horlama, kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini de ciddi şekilde etkileyebilir. Kişi geceleri yeterince dinlenemediği için gündüz uykulu olur. Horlayan kişilerde, yüksek tansiyon daha sık görülür.

Horlama

Horlama Tedavisi Nedir ?

Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir. Horlama nasıl geçer sorusuna verilebilecek en basit yanıt budur. Ancak tüm bunlara rağmen horlama şiddeti azalmıyorsa kişi kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılan muayene ve ek tetkikler sonucunda horlamaya neden olan etkenler saptanır ve uygun tedavi düzenlenir. Bazı durumlarda multidisipliner bir yaklaşım ile ağız içi alet kullanımı önerilebilir. Ağız içi alet, diş hekimleri tarafından kişiye özel olarak yapılan, uyku öncesi ağza takılarak, dilin arkaya doğru hareket etmesini engelleyen ve ağız içi boşluğun artırılmasını sağlayan bir tür protezdir. Bir diğer tedavi yöntemi de cerrahi operasyondur. Ancak basit horlamaya bağlı olarak operasyon yapılmadan önce kişinin uyku laboratuvarında yatırılması ve uykusunun incelenmesi gerekir.

Yorum yapın