Anasayfa » SAĞLIK » Hormonlu Meyve Nasıl Anlaşılır Ve Hormonlu Meyve Resimleri

Hormonlu Meyve Nasıl Anlaşılır Ve Hormonlu Meyve Resimleri

 

Günümüz teknoloji dünyası içerisinde, sağlık için birebir olan meyve ve sebzelerde hormon kullanımı son yıllarda bir hayli artışa gitmiş durumdadır.

İnsan sağlığını oldukça olumsuz bir şekilde etkileyen hormon serüveni, tarihsel süreç içerisinde ilk defa 1960 yılında üzümde kullanılmıştır. Bu tarihte ilk defa üzümde başlayan hormon macerası, sonradan bütün meyve ve sebzelerde kullanılır olmuştur.

Meyvelerde ve sebzelerde hormon kullanılmasının nedenleri ise, hormonun meyve ve sebzelerin olağandan daha hızlı bir şekilde büyüyüp olgunlaşmasını sağlaması, daha canlı ve parlak bir görünüm almasıdır. Bu nedenle hormonlar, çok tercih edilmektedir. Fakat meyve ve sebzelerde kullanılan hormonların, insan sağlığına çok ciddi etkileri bulunmaktadır. Öyle ki, bu etkilerin sonu ölümcül bir hastalık olan kansere kadar gidebilmektedir.

hormonlu yiyecekler
hormonlu yiyecekler

Tarım konusunda uzman olan kişiler, seralarda üretilen ürünlerin hormona ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuşlardır. Bu yüzden de, her meyve ve sebzenin üretildiği dönem olan kendi döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimi olan sebze ve meyve tüketimi, sağlık açısından sakıncalı durumlar doğurabilmektedir. Olgunlaşan bütün meyvelerin yapısı incelendiğinde, her meyvede kendine özel hormonlar yer almaktadır. Bu hormonlar, doğal hormonlardır. Mevsiminden önce ya da sonra üretilen meyveler, sıcak ve soğuk gibi fiziki şartlardan oldukça fazla etkilenirler. Bu etkilenme ise, sonucunu yavaş büyüme ile göstermektedir.

Meyvelerin içerisinde yer alan doğal hormonlar, sentetik hormonlar sayesinde aktif hale getirilir. Verilen dozun uygun seviyelerde verilmeyerek çok fazla verilmesi, sağlığa zararlı durumlar oluşturmaktadır. Aşırı doz uygulanan hormonlar, vücutta bulunan hücrelerde parçalanmayarak hücrede aksaklıklar oluşmasına neden olur. Böylece de, vücutta birçok hastalığın kapısı açılmış olur. Bu hastalıklar ise, kansere dahi gidebilmektedir. Ülkemizde hormonun en çok kullanıldığı ürünler ise, domates, patlıcan, çekirdeksiz üzüm, elma ve kabak gibi sebze ve meyvelerdir. Sağlık açısından oldukça önemli olan bu ürünler, hormonlar yüzünden sağlıksız hale gelebilmektedir.

Hormonlu Meyveler Nasıl Anlaşılır?
Hormon kullanılan meyve ve sebzeler, kendilerini en çok görüntüleriyle açığa vurmaktadır. Meyve ve sebzelerin şekillerindeki anormallikler, dikkati çeken ilk etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Hormonlu elma, portakal ve armut gibi meyvelerin kabuklarının dış yüzeyinde kabarcıklar, şekilsizlik ve de olağanın dışında bir renk ve görünüm belirti bakımından önemli durumlar teşkil ederler. Yine yenildiği zaman tattaki bozukluk ve aroma azlığı, hormonlu meyvelerin anlaşılmasında bir diğer unsur olmaktadır.

Oldukça sevilen bir meyve olan çilekte ise hormon kendisini, aşırı derecede büyük bir şekil ve yapışık haldeki iki çilek olarak göstermektedir. Yazın, serinlik adına oldukça fazla tüketilen karpuzda ise, çekirdek kısmındaki boşluklar, nişasta kokusu ve de karlanma görüntüsü kendisini belli eder. Hormonlu bir meyve, öncelikli olarak şeklinden daha sonra ise tadından anlaşılmaktadır. Dış yüzeyinde kabarcıklar, farklı memeler ve bozuk şekiller olan meyveler, sağlık açısından oldukça büyük riskler taşıyabilmektedir.hormonlu sebzeler

Sağlıklı bir yaşam için, hormonlu ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı ve böyle ürünler tüketilmemelidir. Sağlıklı olmak için yapılan seçimler, hormonlu ürünler nedeniyle sağlıksız durumlar teşkil edebilmektedir. Aynı zamanda şekli büyük olan her meyve de hormonlu değildir.

Hormonlu ürünler, çok büyük olabilir ama bu ürünlerin şekillerinde bozukluk vardır. Aradaki farkın iyi anlaşılması önemlidir.

 

Hormonlu yiyecekler Nasıl Anlaşılır?
Kanserojen yapıcı etkiye sahip bu ürünleri, doğal olanlarından ayırmak için dış görünüşlerine dikkat etmek yeterli.

Çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiye göre, üretimde büyümeyi artırıcı hormonların gerek hayvansal ürünlerde, gerekse bahçe ürünlerinde kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Başlangıçta sadece seralarda 10 derece sıcaklık altındaki ürünlerde döllenmeyi sağlamak için kullanılan ilaçların, hızlı büyümeyi sağlayıcı etkisi çiftçiler tarafından keşfedilince, kullanımı özellikle bahçe bitkilerinde her devrede artış gösterdi.

Aşırı hormon uygulaması yapılmış sebzeler insan vücudunda kanserojen yapıcı bir etkiye neden olurken, çeşitli zararlı yan etkileri de bulunuyor. Meyvelerin döllenmesini sağlamak için çok düşük dozlarda kullanılan hormonal içerikli ilaçlar insan sağlığını fazla etkilemezken, büyümeyi hızlandırarak verimi ve kazancı artırmak için bilinçsizce kullanılan ilaçlar, insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor. Manavda ve pazarda bolca satılan ve tüketilen meyve sebzelerin fazla hormon taşıyıp taşımadığını öğrenmek için iyi bir gözlemci olmak ve şekillerine bakmak gerekiyor.

NASIL ANLAŞILIR?
Sağlıklı meyve ve sebze tüketmek için alışveriş yaparken ürünlerde şu özelliklere dikkat etmek gerekiyor:

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri memeler ve anormal bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Yenildiği zaman tat vermez.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek evi boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku hakimdir.

Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında meme gibi şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof olur.

Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.

Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.

Yorum yapın