Anasayfa » Bilgi Formu » İkinci El Araba Alırken En Çok Nelere Dikkat Etmeliyiz

İkinci El Araba Alırken En Çok Nelere Dikkat Etmeliyiz

DIŞ GÖRÜNÜŞ – KAPORTA

ikinci el araba alırken nelere dikkat edilir
ikinci el araba alırken nelere dikkat edilir

Otomobilin etrafında gezerek pas çürük ve boya hatalarını görmeye çalışın, ağır hasar görmüş bir arabayı dahi onarmak mümkündür. Ancak mükemmel onarım her zaman mümkün değildir.
Otomobile her iki tarafından boylu boyunca bakın otomobilin üstündeki yansımalar bozuk olmayan kesintisiz bir hat izlemelidir. Onarım görmemiş bir otomobil, çıtaları düz bir hat izliyor ve boya üzerindeki yansımalar düzgün değildir. Onarım görmüş bir otomobil; kaporta üzerindeki yansımalar düzgün değil.
OTO mobilin kapı ile çamurluk aralarında üst ve alt aralıklarına dikkat edin üst ve alt aralıklar arasında fark olmamalıdır.
Cam kenarını ve kapı açma kollarını/kilitlerini gözden geçirin; buralardaki boya hatalarını ya da kauçuk/metal aksam üzerindeki boya kalıntılarını bulmaya çalışın, bu tür izler otomobilin tekrar boyandığını gösterir.
Kapıları açıp kapı iç kenarlarında kilit aksamı, elektrik kablo tesisatı kapı fitili gibi yerlerde boya izleri arayın. Kaputu açıp kaput bağlantı menteşelerindeki cıvata kenarında boya sıyrılma veya yer değiştirme izlerine bakın. Çamurluk ağızlarına, marşpiye altına paslar iiçin bakın.
Mıknatısınızı otomobilin değişik yerlerine (özellikle köşelerine ve tavanına) yapıştırın; mıknatısın değişik çekim gücü gösteriyorsa, bu boyanın altında macun tabakası olduğunu ve aracın anarıma girdiğini gösterir.
Otomobilin dört köşesine gidip yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın sağlıklı bir süspansiyon (amortisörler) 1-2 kez yukarı aşağıya hareket ettikten sonra duracaktır.
Aynı akstaki lastiklerin hepsi (ön arka çiftler) aynı marka ve model olmalıdır.
Otomobile dışardan bakın düz bir zeminde öne-arkaya veya sağa sola yatık duruyorsa yine süspansiyon sisteminde sorun vardır.

KULLANICILARDAN YORUMLAR

Boyanmis aracin goze çarpan ipuclarindan birisi de, boyali olan kisimlarda yere en yakin olan noktalarda boyanin damlacik formlarinda donup kalmis olmasidir. Boyali araclari olanlar dikkat ederlerse gorebilirler. Mesela kapilar için kapinin en alt etek kisminda ozellikle içten bakildigi zaman gorulebilir.

mıknatıs olayını hep merak etmişimdir 🙂 mantığını şimdi anlatım verdiğiniz bilgi için teşekkürler…

Bir de arabayı almadan önce arabanın kasko şirketine tel. açıp sorun bu plaka nosuna kaza yaptığı için para ödediniz mi falan diye ordan anlaşılıyo zaten 🙂 kimseye güvenmeyin takla atmış aracı satın alırsınız sonra

1. orjinal boyada hiç kusur olmaz….boyalı parça da çok dikkat edilirse küçük kabarcıklar olur…
2. aracın kaput ve bagaj kapagı,kapı aralıkları…
3. megesler….aracın orjinalinde kapı içi ve diğer bölge megesleri,hiç bir zaman itinalı sürülmüş olmaz…kalın ve özensiz çekilmiş olur…boyalı parça da ise,mesela kapı sacı değişmiş aracın megesini usta,özenle çekmiştir…(en ayırıcı nokta )
4. aracın kaput,çamurluk,bagaj kapağı bağlantı vidalarında anaktar izi olmamalıdır…eğer anahtar izi varsa parça sökülmüştür,değişmiş de olabilir…

Artık ustalara da (daha doğrusu usta geçinenlere) güvenmeyin…

Geçen sene 93 model BMW 320i aracımı satacaktım. Geçmişini biliyordum, sanayide tanıdığım birkaç gerçekten usta da aynı şeyleri söylemişti. sağ ön çamurluk değişik ve araç komple boyalı.

Takas için bir galeri ile görüşüyordum, galerinin ustası geldi. Aracı inceledi.
Söyledikleri;
1. Motor kaputu siyah bir arabadan çıkma alınmış, ve beyaza boyanmış
2. Aracın sağ tarafı komple değişmiş, direkler dahil
3. Bagaj kapağı değişmiş

Bakan adama, 3. sanayi’de şu ustayı tanıyormusun dedim, “beni usta yapan odur”.
Ben de “sen usta olamamışsın ki” deyince bozuldu.
Ustasının araçla ilgili söylediklerini aktardım, itirazı varsa yüzleşebileceklerini söyledim.
Kem küm etti, sonuç olarak galerinin sahibine de kibarca hayırlı işler diledikten sonra “böyle usta geçinen adamlara güvenirseniz sizin de piyasada güveniniz kalmaz” dedim. ve çıktım gittim.

Özetle ustalara da güven olmuyor…

En iyi yöntem geçmişini bildiğiniz bir araç bulmak ama ben dostla alışveriş yapmam. Hiçbir aracımı da tanıdığa satmadım. Satmam da. Araç satarken sağlamdır, ileride bir yeri bozulur, gelip bana söyler, ben de sinir olurum.

kapıyı açıp, diplerindeki macunları inceleyin,, tırnağınızla bastırmaya çalışın çok yumuşaksa o kapıda işlem vardır

aracın kaputunu açın, farların en alt kısımlarını, köşelerini kontrol edin, ufak bi çatlak varsa, ordan kaza görmüştür. aynı şekilde somunlarda vidalarda boya atması varsa o parça sökülmüştür

aracın bagajını açın, farların olduğu yerdeki halıların altına bakın, kaynak var mı, macun var mı.

birde bazı araçlara has özellikler vardır, efsane kasa corolla; arka bagajın oturduğu yerlerde, yuvarlak bir kağıt gibi yapışkan vardır, orjinalinde mutlaka vardır. elinizle kontrol edin, yoksa, orada da işlem vardır

araç 10 yaşını geçmiş istanbul arabasıysa, boyasında nokta dahi yoksa kuşkulanın; araç komple boyalı olabilir. direk sorun satıcıya, benim sorduklarımın çoğu da itiraf etti çizikten komple boyalı diye.. tabii bende vazgeçtim bu araçlardan

Yorum yapın