Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » İran’daki Türklerin Nüfusu

İran’daki Türklerin Nüfusu

İranda Yaşayan Türklerin Nüfusu 

İran, Türkiye’den sonra en fazla Türk nüfusu yaşayan ülkelerden biridir.

iranda Yaşayan Türklerin nüfusu

Bu dost ve kardeş ülkede yaklaşık 30-35 milyon Türk yaşamaktadır” diyor. Birinci cildin 28. sahifesinde ise şu bilgilere yer veriyor: “İran’da etnik yapı çok karışıktır. Resmî dil Farsçadır. İran’daki Türk nüfusu 31-35 milyon civarında olduğuna göre, anadili Türkçe olanların genel nüfusa oranı yüzde 43’tür. İran’da yaşayan etnik grupların yaşadığı coğrafya, şehir, kasaba ve köyler bellidir. Bu şehir ve kasabaların nüfusları 2006 nüfus sayımı esas alınarak alt alta yazıldığında, Farslar dahil hiçbir etnik grubun Türklerin nüfusuna ulaşması söz konusu değildir. İran’da nüfusu en kalabalık etnik grup Türklerdir. Türkler bu ülkede çoğunluğu teşkil eden nisbî azınlık durumundadır. Türk nüfusu her ne kadar yüzde 43 ise de, Türkçe bilenlerin sayısı yüzde 55-60’ları geçmektedir.

İRAN’IN Toplum yapısı 

Yapılan araştırmalara göre İran nüfusunun: %46’ini Farslar, %33’ünü Azeriler (Turkler), %7’sini Kürtler,6%’ini Gilekler ve Mazendaranlılar, %3’ünü Araplar, %2’sini Lurlar, %2’sini Beluciler, %2’sini Türkmenler ve %1’ini Kaşkay Türkleri ve diğer etnik gruplar oluşturur.[21] Toplam Turkler 33+2+1= %36

 

ISTE BU NUFUS YAPISI SEBEBIYLE IRAN KENDISINI SII KARTINI OYNAMAK ZORUNDA HISSEDIYOR. KENDISINI SII (MESHEBI) INANCINI KORUKLEMEK VE DIRI TUTMAK ZORUNDA ZANNEDIYOR. ISLAMI GERCEKLER VE HAKIKATLER VE DIGER BUTUN ISLAMI MESHEBLER BU DURUMDA IKINCI HATTA BESINCI SIRAYA DUSUYOR. BU ISE COK TEHLIKELI. HEM ITIKADEN, HEMDE DUNYA BARISI ACISINDAN.

 

IRAN BUTUN BUNLARI NEDEN YAPIYOR DERSENIZ, BIZE GORE ISLAM ALEMININ LIDERLIGINE OYNUYOR: PEKALA BU MUMKUNMU? ALLAH BILIR. ANCAK TEKNIK ACIDAN, NUFUS SAYISI VE YERYUZUNE DAGILIMI ACISINDAN, TARIH ACISINDAN, BIRIKIM ACISINDAN, COGRAFI ACIDAN BU ASLA MUMKUN GOZUKMUYOR.. HESAPLAR ORTADA. ANCAK GUC SAHIBI ALLAHTIR. ALLAH DILEDIGINI YUCELTIR DILEDIGINI ISE ZELIL EDER. 

 

PEKALA SII OLMAK HATALIMI. HIC KIMSE BUNU SOYLEYEMEZ. AMA HATALI OLAN SII OLMAYI HATASIZ, DIGER MESHEPLERI HATALI GORMEKTIR. ALLAH ZALIMLERI VE ZULME DESTEK VERENLERI, ZULME SES CIKARTMAYANLARI ISE BASKA ZALIMLER ELI ILE CEZALANDIRIR.

 

UNUTMAYIN KI BUTUN SII YADA SUNNI DENILEN MESHEP ALIMLERININ HOCASI IMAM CAFERI SADIK AS DIR. ONUNDA KAYNAGI ALEMLERIN EFENDISI MUHAMMED MUSTAFA SAA. DIR. 

ASLINDA YOK BIRIBIRIMIZDEN FARKIMIZ AMA, AH BIRDE SU  AZ OLSUN BENIM OLSUN ZIHNIYETI OLMASA.. ANCAK MEHDI AS GELDIGINDE COK OLSUN, BEREKETLI OLSUN, HEPIMIZIN OLSUN, DILEYEN DILEDIGI KADAR ALSIN, DIYECEK INSAALLAH.

 

IRANIN ANCAK YARISI FARISI (MAX. 40 MILYON), TURK AZERI GERISI..

  

SEN HAKKI SOYLE KIM NE ANLARSA ANLASIN…

 

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0ran

 

İran nüfusunun dini yapısının %90’unu Şii Müslümanlar, %’8’ini Sünni Müslümanlar, kalan %2’sini ise diğer dinlere mensup insanlar (Bahailer, Sâbiîler, Hindular, Yezidiler, Ahli-Hak, Zerdüştçüler, Yahudiler ve Hıristiyanlar oluşturmaktadır.[21] İran’da diğer önemli dini azınlıklar arasında özellikle Ortodoks Gürcüler ve Ermeniler (İsfahan), Zerdüştler (Yezd) ve Bahailer öne çıkmaktadır. Ülkede az miktarda Hindu, Keldani ve Sâbiîlik inancına bağlı topluluklar bulunmaktadır. İran’da dini azınlıkların inanç özgürlüğü güvence altına alınmış olup, azınlık temsilcilerine (Ortodoks Hıristiyanlık, Musevilik ve Zerdüştlük) Meclis’te koltuk ayrılmıştır. İran hükümeti tarafından “sapkın bir inanç” olarak nitelendirilen Bahailik ise yasak olup, kimi zaman sert kovuşturmalara uğramaktadır.[25][26]

Ülkenin resmî mezhebi olan Şiilik ve 12 İmam (İsna Aşeriye) inancı, ülkenin özellikle orta ve kuzey kısımlarında güçlüdür. Sünnilik inancıysa ağırlıklı olarak ülkenin kuzey-batısındaki Kürtler ile Pakistan sınırındaki Belucilerde ve Horasan eyaletinde yerleşik Türkmen aşiretlerde yaygındır.

71 milyon civarında tahmin edilen bir nüfusa sahip olan ülke, hem etnik hem de mezhepsel bakımdan büyük çeşitlilik göstermektedir. Genel nüfusun % 50’si İrani denilen karakteristiğe sahiptir. Nüfusu 26,5 milyonu bulan ve ülkenin kuzeybatısında, “İran Azerbaycanı” olarak adlandırılan bölge ve etrafında, Doğu Azerbaycan Eyaletinin Tebriz, Sarab, Ahar, Merend,Bunab, Shabestar, Batı Azerbaycan Eyaleti’nin Urmiye,Hoy,Salmas, Maku, Takab, Miyandoab, Nakadeh, Erdebil Eyaletinin Erdebil, Parsabad,Meskinşehr, Zencan Eyaleti, Hamedan Eyaletinde yöresinde yaşayan Türkler en büyük etnik topluluktur.

Azeriler dışında Kaşkaylar, Fars Eyaleti: Şiraz, Firuzabad, Faraşbend, Kazerun, Abadeh ve Semirom. Türkmenler ise Gülistan Eyaleti’nde Günbed-i Kavus ve Bender-i Türkmen’de yaşamaktadır.

Bunun dışında Beluçiler, Bahtiyariler gibi Fars kökenlilerden başka etnik topluluklar da ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturur. Çoğunluğu sunni olan ve Irak sınırına yakın bölgede yoğun olarak yaşayan Kürtler de 5 milyona yaklaşan nüfuslarıyla önemli bir etnik topluluktur. Kürtler, resmî mezhebin Caferilik olması sebebiyle sistemle entegre olamamışlardır. İran nüfusunun % 90’u Şii, % 8’i Sünni Müslümanlardan oluşurken, % 2’i ise diğer dinlere mensuptur.[27]

Yorum yapın