Anasayfa » EĞİTİM » İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

kompozisyon, kompozisyon nedir, kompozisyon örnekleri, istiklal marşı ile ilgili kompozisyon, istiklal marşı ile ilgili kompozisyon örnekleri, istiklal marşı ile ilgili kompozisyon nasıl yazılır

Farklı parçaları, nesneleri, ögeleri en iyi şekilde bir araya getirme ve bu şekilde oluşturulmuş bütün anlamında bir kavramlara kompozisyon denir. Hemen hemen her konuda kompozisyon yazılabilir. Bizde size istiklal marşı ile ilgili kompozisyonlar hazırladık. İstiklal marşı ile ilgili kompozisyon örnekleri nelerdir, istiklal marşı ile ilgili nasıl kompozisyon yazılır?

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri Nelerdir?

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri 1

İstiklâl Marşımız Türk ulusunun onurudur, gururudur. Türk bayrağı gibi özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın simgesidir. İstiklâl Marşı’mızı iyice öğrenmek, içtenlikle söylemek, dinlemek her Türk yurttaşının görevidir. İstiklâl Marşı’mızın şairi Mehmet Âkif Ersoy (1873-1936) Türk ordusuna armağan ettiği Milli Marşı’mızın “Yeniden yazılması düşünülemez mi?” dendiğinde: “Allah Türk milletine bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” deyip Milli Marşı’mızın sıradan bir manzume olmadığını, milletimizin kahramanlığını, çektiği acıları, sevinçlerini, umutlarını dile getirdiğini ifade etmiştir.

İstiklâl Marşı’nı bayrağa dönerek, başımız açık, hazır ol durumunda, başımız dik, içtenlikle söylemeliyiz, dinlemeliyiz, Bayrağa ve İstiklâl Marşı’na saygı her Türk’ün ulusal görevidir.

Başka ulusların İstiklâl Marşlarına, bayraklarına da saygılı olmalıyız. Atatürk 10 Eylül 1922’de İzmir’e girdiğinde yoluna serilen yenik düşmüş düşmanın bayrağını: “Bayrak bir ulusun gururudur. O, yere serilemez.” deyip yerden kaldırtmıştır. Türk ölür de bayrağını düşmana teslim etmez. Dünya devletlerini müzelerinde esir düşmüş bir Türk bayrağı yoktur. Bu, Türk’ün özgürlüğüne ne kadar değer verdiğini gösterir.

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri 2

İstiklal marşı Türk milletinin 10 kıtalık bağımsızlık düşüncesiyle yazılan şiirdir. Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılır ve 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilir. Mehmet Akif o dönemin en büyük şairlerindendir. Ayrıca şairliğinin yanında vatanını seven biridir. Kendisi istiklal marşıyla kazandığı ödülü bağışlayıp bu şiirin Türk milletine ait olduğunu söylemiştir.

İstiklal marşını ve Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için tarihimizi anlamamız gerekir. O dönemin zorluklarını, imkanların kısıtlı olduğunu ve vatanımızı kurtarmak için herkesin hayatını feda edebileceği bir maneviyata bürünmüş olduğunu bilmeliyiz. Türk milleti o dönemlerde dört bir yandan düşman tarafından kuşatılmıştı. Bütün halkımız hep birlikte hareket ediyor, kendi memleketini bazı zamanlar devlete ihtiyaç duymadan kendi kendini savunabiliyordu. İşte o dönem ülkemiz nasıl bir korku ve endişe içindense Mehmet Akif, istiklal marşına “Korkma” kelimesi ile başlamıştır. Milletimiz gerçekten korkmadı. Kanının son damlasına kadar savaştı. Mehmet Akif halkının mabedini savunacağını biliyordu. “Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?” diyebilecek kadar memleketi seven bir şairdi.

İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri Nelerdir?

Diğer kompozisyon örneklerimize buradan ulaşabilirsiniz;

Yorum yapın