Anasayfa » SAĞLIK » Kabakulak Hakkında Bilgiler

Kabakulak Hakkında Bilgiler

Kabakulak, Kabakulak nedir, Kabakulak hakkında bilgiler, Kabakulak özellikler, Kabakulak tedavisi, Kabakulak belirtileri, Kabakulak nedenleri, Kabakulak ölümcül mü

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Kabakulak Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Kabakulak Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

Kabakulak Hakkında Bilgiler

Kabakulak Nedir

Virüslerin, tükrük bezlerinde enfeksiyon yapması ve burada büyümeye neden olmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Kulağın alt tarafında şişlik oluştuğu için kabakulak denir. Çocukluk çağında görülür, fakat bu hastalığı geçirmemiş kişilerde yetişkinlik döneminde de görülebilir.

Kabakulak Hakkında Bilgiler

Kabakulak; virüslerin neden olduğu, yüksek derecede bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığıdır. Hastalık, öncelikle parotis bezleri olarak adlandırılan büyük tükürük bezlerinde iltihaba ve şişliğe neden olur. Parotis bezindeki şişlik; ağrı, hassasiyet ve yutma güçlüğü gibi şikâyetlere yol açabilir. Parotis dışında yüzde, iki çift tükürük bezi daha bulunur. Bu diğer bezlerin kabakulaktan etkilenme sıklığı daha düşüktür. Kabakulak geçiren bireyler ikinci kez hastalığa yakalanmaz; çünkü vücudun virüsle bir kez karşılaşması kişiyi tekrar virüs bulaşmasına karşı korur.

Kabakulak Nasıl Bulaşır ?

Virüsü almış olan kişiler, öksürük, hapşırık, konuşmaları sırasında, boğaz, burun ve ağızlarından tükürük ya da salgıların damlacıklarının havaya karışması ile diğer kişilere geçer, ayrıca bu damlacıkların çevrede bulunan eşyaların üzerine gelmesi ve sonradan bir başka kişinin bunlarla teması ile de rahatlıkla kişiye bulaşır. Tamamen duyarlı bir toplumda bir kabakulak vakası 4-7 kişiye hastalığı bulaştırabilir.

Kabakulak Nedenleri Nedir ?

Kabakulağa paramiksovirüs denilen bir organizma neden olur. Ağız yoluyla, konuşmak, hapşırmak, öpmek ya da öksürmek gibi küçük tükürük damlaları ile bulaşır. Özellikle küçük bir çocuğunuz varsa, kucağınızda tuttuğunuzda virüsün ağzınıza girme şansı çok yüksektir. Kabakulaklar, bezlerin şişmesinden yaklaşık bir hafta önce ve yaklaşık 9 gün sonra bulaşıcıdır. Böylece insanlar bunu bilmeden başkalarına da bulaştırabilirler. Bu çoğu viral hastalıkta görülen bir durumdur.

Kabakulak Belirtileri Nedir ?

Virüsün bulaştığı kişilerin üçte birinde hiçbir semptom görülmez. Diğerleri, enfekte olduktan 14 ila 24 gün sonra düşük dereceli ateş, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk ve iştah kaybına sahiptir. Ateşin başlamasından yaklaşık bir gün sonra, kulak yakınındaki parotis bezi şişmeye ve ağrımaya başlar. Ağrı ile beraber yutkunma güçlüğü başlar. Vücudun sıcaklığı 39,5 °C ila 40 °C’ye yükselir.

Kabakulak Hakkında Bilgiler

Kabakulak Tedavisi Nedir ?

Kabakulağın tedavisi yoktur. Tedavi şikayetleri gidermeye yöneliktir; basit ağrı kesiciler ağrı ve ateşi düşürebilir. Hasta tat alamaz ama yine de acı, ekşi, tatlı, tuzlu keskin tatlardan uzak durulması gerekir. Ağrı kesiciler verilebilir ve istirahat gereklidir. Şişen bezlerin üzerine ılık ve soğuk paketler konması ağrıyı azaltabilir. 5-6 gün en geç 1 hafta içinde hastalık kendi kendine geçer. Kabakulak hastalarının şişmenin başlamasından itibaren dokuz gün süreyle çocuk bakım merkezlerinden, okul ve iş yerlerinden uzak durmaları gerekir.
Kabakulaklı insanlar genellikle hastalığı bulaştırmaz. Belirti ve semptomların ortaya çıkmasından yaklaşık beş gün sonra güvenle işe ya da okula geri dönebilirler. Kabakulağın salgı bezlerini tutan bir virüs olduğundan yüzde 20 oranında ansefalit yani beyin iltihabı, pankreası tutup iltihabını yani pankreatit yapabilir. Testislerde ve yumurtalıklarda orşit denilen enfeksiyona neden olabilir. Orşit kısırlığa yol açabilen ciddi bir durumdur. Bu nedenle bu hastalıklar oluşmuşsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Yorum yapın