Yorum yapmak ister misiniz ?

Yorum Yap

Kara Başlı İskete Kuşları Hakkında Bilgiler

0

Kara Başlı İskete, Kara Başlı İskete nedir, Kara Başlı İskete hakkında bilgiler, Kara Başlı İskete özellikleri, Kara Başlı İskete beslenmesi, Kara Başlı İskete yaşam alanları, Kara Başlı İskete bakımı

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Kara Başlı İskete Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Kara Başlı İskete Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de bulunmayan cins bir kuş türüdür.


Kara Başlı İskete Kuşu Nedir

Kara başlı iskete, ispinozgiller familyasından, yarı göçmen bir ötücü kuş türü. 06.06.2006 tarihli, 4 numaralı Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu kararıyla koruma altına alınmıştır. Türkiye’de avlanması, ölü ya da canlı bulundurulması ve nakledilmesi yasaktır.

Kara Başlı İskete Kuşu Hakkında Bilgiler

Kara başlı iskete (Carduelis spinus), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından, yarı göçmen bir ötücü kuş türü. 06.06.2006 tarihli, 4 numaralı Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu kararıyla koruma altına alınmıştır. Türkiye’de avlanması, ölü ya da canlı bulundurulması ve nakledilmesi yasaktır. İsim Türkçe iskete kelimesi, bu kuşa Rumca’da verilen σκαθί (Eski Yunanca: σκανθίον) adından gelir. Selanik ve Pylaia bölgesinde, karabaşlı iskete Carduelis spinus; σκαθί ya da diminitifi olan σκαθάκι biçimde, fakat diğer bölgelerde λούγαρο diye anılır. Eski Yunanca σκανθίον, ilk olarak Περὶ διαφορᾶς τροφῶν πρὸς Πτολεμαῖον adında, eskiden yanlışlıkla Hippokrates’e atfedilmiş bir tıp kitabının 484. sayfa, 14. satırında serçelerle beraber geçer. Bilimsel adı, Linnaeus tarafından verilmiştir. Fringilla spinus (Linnaeus, 1758) şeklinde bir bazyonimi bulunur. Cardŭēlis, -is. d.: Latince’de yabani kenger otu anlamına gelen carduus sözcüğünden türetilmiş olup “saka” anlamına gelir. Spīnus, -i. e.: Latince’de, çakal eriği (Prunus spinosa) anlamına.

Kara Başlı İskete Kuşu Özellikleri

Ortalama 12 cm civarında, kısa çatalkuyrukları olan ve küçük kafalı bir kuştur. Kanatları genellikle koyu renkli olur ve üzerlerinde sarı veya sarımtırak renkli motifler bulunur. Gövde kenarları boyuna doğru koyu renklerle işlenmiş ve kuyruk uçları sarı motiflerle bezenmiştir. Kanatlar açıldığında kanatlardaki sarımtırak motifler bir şerit gibi görünür. Erkek iskete kuşunun gaga altı ve başı siyahtır. Gerdan ve kaşı yeşilimsi sarıdır. Dişilerde ise takke yeşilimtırak gridir.

Kara Başlı İskete Kuşu Yaşam Alanları

Yarı göçmen bir kuş olan kara başlı iskete, kışı Orta ve Güney Avrupa’da geçirir, kimi seneler daha kuzey bölgelerde de kalabilir. Kışın, oldukça büyük sürüler halinde toplaşırlar. Hareketli bir kuştur; yuvalama döneminde bile sık yer değiştirir. Ürkek sayılmaz, yuvasını çoğu zaman ladinlerin yüksek dallarına yapar.

Kara Başlı İskete Kuşu Beslenmesi

Genellikle iğne yapraklı ve karışık ağaçlı ormanlarda yaşarlar. Ladin ormanlarında sık rastlanırlar. Kızılağaç ve huç ağaçlarına konarak keten kuşları gibi bunların tohum ve kediciklerini yerler. Bu nedenle genellikle keten kuşlarıyla birlikte görülürler. Köpüklü ağustos böceklerini, testereli arıları, yaprak pirelerini, sivrisinekleri ve bunlara benzer birçok böcek türünü yiyerek beslenirler. İskete kuşları çoğu zaman atmacalara yem olurlar.

Kara Başlı İskete Kuşu Üremesi

İskete kuşları genellikle Mart aylarında, Karadeniz’in yüksek kesimlerinde ürerler. Mart aylarında yuva yapmaya başlayan bu kuşlar, ağaç tepelerine, gizli yerlere yuva yapmayı tercih etmektedir. Yuvalara dişiler 4-5 yumurta yaparlar. Kuluçka süreleri değişse de, ortalama 13 gün sürmektedir.

Paylaş:

Yorum Bırak

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

Yorum yapmak ister misiniz ?

Yorum Yap