Anasayfa » SAĞLIK » Kaşıntı Yapan Yiyecekler

Kaşıntı Yapan Yiyecekler

Kaşıntı Nedir, Kaşıntı Yapan yiyecekler, kaşıntı neden olur, Kaşıntı olduğunda ne yapılmalı, kaşıntı olduğunda ne yapılmalı, kaşıntının Sebebleri,

Kaşıntı

Kaşıntı Nedir?

Vücudun herhangi bir yerinde hissedilen ve böcek dolaşıyormuş hissi, hafif yanma ve batma gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan duruma kaşıntı denir.

Kaşıntıyı ortaya çıkaran nedenler

Kullandığımız temizlik malzemeleri, giydiğimiz yün ve naylon kıyafetler, yenilen bazı yiyecekler (İstiridye, yumurta, süt, çilek, soğan gibi), bazı ilaçlar, stres, hamilelik, mantar, kıl kurdu, ishal veya kabızlık gibi rahatsızlıklar, şeker, karaciğer ve börek hastalıkları, egzama, kurdeşen gibi deri hastalıkları kaşıntı yapan nedenlerdir.

Öncelikle; kaşıntının nedeni bilinmeli ve ona göre tedavi uygulanmalıdır.

Ancak; kaşıntıyı önlemek veya kaşıntılı bölgeyi rahatlatmak için kendimizin de yapması gereken bazı şeyler var. Şimdi bunları şöyle sıralayabiliriz.

Kaşıntıyı önlemek için neler yapılmalı

Kaşıntıyı Önlemek için;

  • Kaşınan bölge kesinlikle kaşınmamalıdır. Çünkü, cilt tahriş olunca iltihabi durum veya enfeksiyon gelişebilir.
  • Sıcak ya da soğuk su ile banyo yapılmamalı. Banyoda sabun kullanılmamalı bunu yerine hassas ciltler için uygun olan sabunlar kullanılmalı. Kese ve lif yapılmamalı.
  • Nemlendirici Banyodan sonra iyice durulanmalı. Ayrıca, banyodan sonra nemlendirici sürülmeli.
  • Kaşıntıyı azaltmak veya geçirmek için kaşıntılı bölgeye organik gül suyu sürülmeli.
  • Serin ortamlarda bulunulmalı ve hafif kıyafetler giyilmelidir.
  • Pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli, dar giysileri giymekten kaçınılmalıdır.
  • Makat çevresinde kaşıntı varsa makat çevresi kuru tutulmalı ve sabun gibi maddeler kullanılmamalıdır.
  • Kaşıntıya yatkınlığı olan kişilerin beslenmelerinde de dikkat etmesi gerekir.
  • Örneğin, çay, kahve ve kola gibi içeceklerden çok fazla tüketmemeleri, Ciltte iltihabi reaksiyonları arttıran gıdalardan, şeker oranı yüksek, karbonhidrat oranı yüksek (pirinç, makarna, beyaz ekmek, şeker, çikolata gibi şeker oranı yüksek olan gıdalar), baharatlı yiyeceklerden, kızartmalardan, katı yağlardan uzak durmalarında fayda vardır. Ayrıca bazı cilt hastalıklarında bazı kuru yemişlerde kaşıntıyı şiddetlendirebilir. Örneğin, fıstık, ceviz, fındık, kaju, çiğdem gibi yağlı kuru yemişler kaşıntı şikayeti olan kişilerde kaşıntıyı arttırabilir. Kaşıntının olduğu dönemlerde sebze, meyve, yeşillikler ve beyaz et gibi besinler ile beslenmek daha faydalıdır.
  • Eğer kaşıntı gitmiyorsa doktora gidilmeli, yapılacak testler ile kaşıntının nedeni bulunmalıdır.
  • Şiddetli kaşıntılarda doktora gidilmeli ve kaşıntının nedeni tespit edilmelidir. Kaşıntının nedeni bir cilt hastalığı ise yapılacak tedavilerle kaşıntı giderilebilir.

Yorum yapın