Anasayfa » SAĞLIK » Katarakt Nedir, Katarakt Ameliyati Nasıl Yapılır?

Katarakt Nedir, Katarakt Ameliyati Nasıl Yapılır?

katarakt, katarakt nedir, katarakt hakkında bilgiler, katarakt ameliyatı, katarakt ameliyatı nasıl yapılır, katarakt belirtileri

Sevgili okurlar, sizlere katarakt ve katarakt ameliyatı hakkında bilgiler vereceğiz.

Katarakt Belirtileri Nedir?

Katarakt Nedir?

Katarakt sıkça yaşa göre sınıflandırılan bir hastalıktır. Doğuştan gelen katarakta konjenital katarakt, Yaş ile birlikte ortaya çıkan tipe ise senil katarakt denir. Gözün içinde yer alan, sinir ve damar içermeyen mercek üzerinde bulanık kısımların oluşması, saydamlığını kaybetmesi, kahverengi ve sarı renklenmelerin oluşmasıyla ortaya çıkan, görme duyusunun azalması ile sonuçlanan hastalıktır. Katarakt gözlerin her ikisinde ya da sadece birinde görünebilse de çoğunlukla bir göz diğerine göre daha fazla etkilenir. Normal koşullarda saydam olan mercek, ışığı gözün arkasına ileterek net bir şekilde görme duyusunun çalışmasını sağlar. Ancak merceğin bir kısmının bulanıklaşması durumunda ışık yeteri kadar içeri giremez ve görüş etkilenir. Tedavi edilmeyen durumlarda bulanık alanlar genişler ve sayı olarak artar. Bulanıklık arttıkça görüş daha fazla etkilenir ve kişiyi günlük işlerini yapamaz hâle getirir.

%90 oranla yaşa bağlı olarak gelişen katarakt, bazı durumlarda sistemik hastalıklar, bazı göz hastalıkları, ilaç kullanımı, ya da travmalar sonucunda ya da doğumsal olarak yeni doğan bebeklerde ortaya çıkabilir. Doğuştan gelen konjenital katarakt, eğer bebeğin göz bebeğini tamamen kapatacak şekilde ise hızla opere edilmelidir. 3 yaşın altındaki bebeklerde gözün fiziksel gelişimi tam olarak tamamlanmadığından operasyon sırasında lens implantasyonu yapılmaz. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen senil kataraktın, %50 oranında genetik geçişli olduğu bilinse de henüz bu duruma yol açan gen tespit edilememiştir. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri bireylerin 2 ile 4 yıl aralıklarla ayrıntılı göz muayenesi yaptırması önemlidir. 55 yaşından sonra 1 ile 3 yıl; 65 yaşından sora ise 1 ile 2 yılda bir uzman bir hekime muayene olmaları önerilir.

Katarakt Belirtileri Nedir?

Katarakt Belirtileri Nedir?

  • Görmede yavaş yavaş azalma
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Çift görme
  • Okuma zorluğu
  • Sonradan uzağı görme bozukluğunun ortaya çıkması
  • Renklerde sararma ve matlaşma

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde rutin uygulanan katarakt cerrahisi tekniğinin adı Fakoemülsifikasyon ( FAKO )’dur.Bu teknikte bulanıklaşmış mercek ultrasonik titreşimlerle (halk arasında laser diye bilinmektedir) küçük parçalara ayrılarak aynı anda emilmektedir.Daha sonra merceğin çevresindeki zarın içine göz içi lensi yerleştirilmektedir. Fakoemülsifikasyon tekniğinde göze 2-3 mm gibi küçük bir kesiden girilerek ameliyat yapılmakta ve dikiş konulmamaktadır.

Katarakt Belirtileri Nedir?

Bu nedenle iyileşme süresi kısalmakta ve hasta ameliyattan hemen sonra net bir görmeye ulaşmaktadır. Bu teknikle yapılan katarakt ameliyatı ortalama 15-20 dakika sürmekte, katarakt’ın yeni veya eski (sertleşmiş) olmasına bağlı olarak da bu süre biraz daha kısa veya uzun olabilmektedir. Katarakt ameliyatı bebekler, çocuklar ve bazı istisnalar hariç lokal anestezi ile yapılır. Lokal anestezi ise enjeksiyon veya damla anestezi’si şeklinde yapılabilir.

Yorum yapın