Anasayfa » Diyet » Kavurma Kalori Oranı , Besin Değeri ve Nasıl pişirilir?

Kavurma Kalori Oranı , Besin Değeri ve Nasıl pişirilir?

Sayfanın içeriği;  Kavurma Kalori Değeri nedir, kavurma kilo Aldırırmı, kavurma Besin değeri nedir,kuş başı et kalori degeri,diyette kavurma Yenirmi,kavurma yağ oranı nedir,et kavurma tarifi,kavurma nasıl pişirilir,

Kavurma kilo Aldırırmı
Kavurma Diyet Yaparken Yenirmi

KAVURMA KAÇ KALORİDİR?

1 porsiyon kavurma 345 kaloridir. %0 karbonhidrat, %25 protein ve %76 yağ içerir. Bu nedenle diyette olanların daha az tüketmesi önerilir.

Kavurma Diyet Yaparken Yenirmi,Kilo Aldırırmı?

1 porsiyonu 345 kalori olan kavurma, yağ oranı yüksek olduğundan fazla tüketildiğinde kilo aldırır. Bu nedenle her gün tüketilmemeli ve porsiyon azaltılmalıdır. Yani 2-3 günde 1 porsiyon olarak tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Diyet Yaparken Kavurma az az ve aralıklarla tüketildiğinde kilo aldırmaz.

Kavurma (100 gr)

345 kcal

%0.0 Karbonhidrat

%24.0 Protein

%76.0 Yağ

Miktar 1

Birim

Besin Değerleri

1 Porsiyon (Orta)

Karbonhidrat (g)0
Protein (g)20.62
Yağ (g)28.53
Lif (g)0
Kolesterol (mg)81
Sodyum (mg)959
Potasyum (mg)152
Kalsiyum (mg)19
Vitamin A (iu)23
Vitamin C (mg)0.09
Demir (mg)2.15

Kavurmada bulunan besinler
Kavurmanın kalorisi kaçtır

En çok tüketilen et yemekleri arasında yer alan kavurma, içerdiği kırmızı et sayesinde protein, demir ve B12 kaynağı bir yemek. Özellikle içerisine yağ eklenmeden, kendi suyu ve yağıyla kısık ateşte daha sağlıklı bir şekilde pişen bu yemek, demir eksikliği çekenler ya da spor yapanlar tarafından tercih edilebiliyor.

Dana ve koyunun kemiksiz but kısımlarından yapılan kavurma, bu etlerin kuşbaşı şeklinde doğranarak pişirilmesiyle elde ediliyor. Kışlık kavurma tarifinde ete kuyruk yağı veya tereyağının eklendiği görülüyor.

Sağlıklı, yağsız bir kavurma yemek için ise yağ miktarına dikkat edilmeli, etin daha çok kendi yağıyla pişmesi sağlanmalı.

1 PORSİYON KAVURMA NASIL YAKILIR?

-55 dakika yürüyüş
-25 dakika koşu
-50 dakika bisiklet sürme
-30 dakika yüzme egzersizleriyle aldığınız kaloriyi yakabilirsiniz.

Kavurmanın etkileri nelerdir?

Kavurma içerdiği kırmızı et sayesinde önemli bir protein, B12 vitamini ve demir kaynağı. İçerdiği selenyum kanserlere karşı koruyucu rol oynuyor. Ek yağ ilave etmeden kendi yağıyla pişen kavurma, haftada birden fazla tüketilmediği sürece kolesterol açısından da faydalı diyebiliriz. Ancak yüksek kolesterol sorunu yaşamamak adına yağlı kırmızı et tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle kalp ve damar problemleri yaşayanlar için yağlı et tüketimi oldukça riskli.

Kırmızı et, demir eksikliği ve dolayısıyla kansızlık yaşayanlar için de önemli bir besin. İçerisinde bol bol demir bulunduran kavurma, demir eksikliği yaşayanların menüsüne eklenebilir. Çok pişmiş etin fazla tüketimi insan sağlığına zararlı olduğundan haftada en fazla iki kez ve özellikle kendi yağıyla pişmiş kavurma tüketmeye dikkat edilmeli.

65 yaş üstü insanların neredeyse yarısında bulunan B12 eksikliğinde kansızlık, depresyon, unutkanlık ve mide bulantısı oldukça sık görülüyor. B12 eksikliğinin neden olduğu bir diğer yaygın rahatsızlık ise fazla kilo sorunu. B12 eksikliği yaşayanlar aşırı halsizliğin yanı sıra saç ve tırnak kırılmaları ve cilt sorunlarıyla da karşılaşabiliyor. Bu nedenle iyi bir B12 deposu olan kavurma ve benzeri et çeşitlerinin haftada bir kez olsun tüketimi oldukça önemli.

Kavurmanın tarihçesi

Özellikle Orta Doğu bölgesinde bir et saklama yöntemi olarak bilinen kavurmanın kelime kökeni Farsça’dan geliyor. Kurban bayramı kültürünün bir parçası olan bu yemek, kuşbaşı doğranan etlerin haşlanması, ardından iç yağ ile tavada kızartılarak bolca tuzla pişirilmesi anlamına geliyor. Bu şekilde pişirilen etler o an farklı baharatlar eşliğinde tüketilebiliyor.

Kavurma Eti Alirken nelere dikkat edilmeli?

Kavurma için et satın alırken etin kokmamasına ve canlı bir renge sahip olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer ambalajlı bir et alınacaksa etin fazla kanlı ve yumuşak olmaması önemli. Donmuş et satın alınacaksa yine etin çözünmemiş, canlı renkte ve dokuda olması da kritik. Kavurmanın kendi yağıyla daha sağlıklı bir şekilde pişirilebilmesi adına etin biraz yağlı olmasına dikkat edin. Bu şekilde ekstra tereyağı ya da kuyruk yağı gibi ağır yağlardan koymanıza gerek kalmayabiliyor. Eğer hazır kavurma alacaksanız ürünün son kullanma tarihine dikkat etmeli, rengini ve kokusunu mutlaka kontrol etmelisiniz.

Kavurma hangi mevsimde yenir?

Yazın taze otlarla beslenen hayvanların bu dönemde kesilmesi, etlerinin çok daha lezzetli olmasını sağlıyor. Esaslı bir kavurma yapmak için özellikle bu dönemde kesilen hayvanların etleri tercih ediliyor. Kavurma yapıldığı an yenebildiği gibi saklanarak her mevsim tüketilebiliyor. Bunun için haşlandıktan sonra kavrulan etlerin yağ eklenerek küplerde ya da tencerelerde saklanması gerekiyor. Kuyruk yağı sayesinde bozulmayan pişmiş etler ihtiyaca göre her an kullanılabiliyor. Kavurma her mevsim kahvaltıda, tek başına ya da farklı yemekler eşliğinde tüketilebiliyor.

En iyi Kavurma nasıl Pişirilir
Kavurma tarifi

Kavurma nasıl pişirilir?

Kavurma için dana / kırmızı et, iç yağı ve tuz gerekli. Sinirleri temizlenmiş ve bir gece dinlendirilmiş kırmızı et kuşbaşı doğranıyor. İsteğe göre kendi yağıyla ya da iç yağı eklenerek kavruluyor. Kavrulurken etlerin üzerinde biriken köpüklerin kaşık yardımıyla alınması gerekiyor. Etler suyunu çektikten sonra tuz eklenerek bir beş dakika kadar daha kavurma işlemi yapılıyor. Bu şekilde kavrulan ve soğutulan etler buzdolabı poşetlerine ya da uygun saklama kaplarına konarak buzlukta uzun süre saklanabiliyor. Dana kuşbaşı etle yapılan bir başka kavurma tarifinde ise önce haşlanan ardından kavrulan etlere farklı baharatlar ve sebzeler eklenebiliyor. Bu tarife mantar, biber ya da domates gibi sebzeler oldukça yakışırken, pul biber, kırmızı toz biber, kekik, biberiye ve karabiber gibi baharatlar da lezzet katabiliyor.

Kavurma nasıl saklanır?

Kavurmayı hazır pakette satın aldıysanız buzdolabında en fazla 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Daha uzun dayanmasını istiyorsanız mutlaka kapalı bir kapta bulundurmalı ya da streç filmle hava almayacak şekilde sarmalısınız. Eğer kavurma için kuşbaşı et aldıysanız bu eti buzdolabında en fazla 3 gün saklayabilir, buzlukta ise 1 yıla kadar dayanmasını sağlayabilirsiniz. Kavurma yemeğini ise buzdolabında 3 günden fazla tutmamalı, dondurucuda ise maksimum 2 ya da 3 ay kadar saklamalısınız. Kavurmanın aylarca saklanabilmesi için pişirildikten sonra geniş bir saklama kabı, tencere ya da küp içerisine yerleştirilmesi gerekiyor. Bu şekilde aylarca taze ve lezzetli kavurma yemek mümkün hale geliyor.

Kavurma nelerle iyi gider?

Bir Kurban Bayramı klasiği olan kavurma tek başına olduğu kadar pek çok farklı lezzetle de iyi bir uyum gösteriyor. Kavurma, öğlen ve akşam yemeklerinde sıkça yenildiği gibi kahvaltılarda da tercih ediliyor. Bu et yemeğini yumurta ile pişirmek ya da sebzeli yemeklerle birleştirmek mümkün olduğu gibi sote halinde ya da pirinç ve bulgur pilavı eşliğinde de yemek mümkün. Kavurma en çok baharatlarla, soğanla ve sarımsakla uyum gösteriyor.

Kavurma yerine ne kullanılabilir?

Kavurmayı ağır bulduğu için yiyemeyen, ancak protein ve vitamin almak isteyenler kavurma yerine tavuk sote ya da etsiz olarak mantar sote tercih edebiliyor. Çoban kavurma ve sac kavurma tarifleriyle de oldukça beğenilen kavurma yerine köfte, antrikot, bonfile ya da pirzola gibi et çeşitlerini de tercih edebilirsiniz. Protein ve demir yönünden zengin beslenmek amacıyla kavurma yerine sulu et yemekleri, haşlama, kuşbaşı et, yahni, hünkar beğendi, Alinazik, güveç ve kebap gibi et çeşitlerini de deneyebileceğinizi unutmayın.

Kavurmalı Yumurta

1 porsiyon
508 kcal 176 gram

Kavurmalı Kaşarlı Tost

1 porsiyon
452 kcal 210 gram

Yorum yapın