Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Kaz Kuşları Hakkında Bilgiler

Kaz Kuşları Hakkında Bilgiler

Kaz, Kaz nedir, Kaz kuşları hakkında bilgiler, Kaz kuşlarının özellikleri, Kaz kuşlarının bakımı, Kaz kuşlarının beslenmesi, Kaz kuşlarının yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Kaz Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Kaz Kuşları, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.

Kaz Kuşları Nedir

Kaz, iri ve beyaz veya boz tüylü, ayakları perdeli kuş türlerine verilen ad. Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır. Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir.

Kaz Kuşları Hakkında Bilgiler

Kaz, gri – beyaz, boz renkli tüyleri olan ayakları perdeli, gagası yassı, ördekgiller familyasından bir kuş türüdür. Otçuldurlar ama bazı türleri böcek ve solucanları da yerler. Oldukça obur olan kazlar bir gün boyunca hiç durmadan yiyebilirler. Zaten zamanlarının çoğunu yiyecek bulmak için harcarlar. Bilinen türleri yaban kazı, angut, büyük kar kazı, ak yanaklı kaz, kanada kazı ve rahibe kazıdır. Kanada Kazı’nın diğer kaz türlerine göre daha zeki olduğu söylenebilir. Erkek ve dişisi hemen hemen aynı büyüklüktedir fakat erkek kazların biraz daha iri olduğu gözlenmektedir. Kuğulardan daha küçük, ördeklerden büyüktürler. Ülkemizde özellikle Erzurum – Kars bölgesinde daha fazla bulunurlar. Kanatları uçlara doğru sivrilen yumuşak ve gür tüylerle örtülüdür.

Kaz Kuşlarının Özellikleri

Kazlar, Anatidae familyasında bulunan kuşlardır. Aynı ailede bulunan ördekler ve kuğularla yakından ilişkilidirler. Dünyada yaklaşık 30 kaz türü vardır.Bu kazlara Dünyanın her yerinde rastlamak mümkün. Vahşi doğada, kazlar düşük bataklıklar, nehir vadileri, haliç ve ıslak otlaklarda ve denizlerde yaşarlar.Mevsime bağlı olarak adalara göç edebilirler. Evcil kanatlı kazlar çimenlik mera üzerinde çiftliklerde yetiştirilirler.Barınak olarak genelde kulübelerde yaşarlar. Vahşi doğada 10 ila 25 yıl arasında bir ömürleri var. Yerli kazların ortalama ömrü yaklaşık 20-25 yıldır; ancak bir takım kaz türlerinin daha uzun süre yaşadıkları bilinmektedir. Uzunlukları 60 ila 120 santimetre arasında değişir .Ve 83-185 santimetrelik bir kanat açıklıkları vardır. Ağırlıkları 1.5 ila 12 kg arasında olabilmektedir. Kazlar muazzam derecede toplumsal hayvanlardır. Ve sürülerdeki ilişkileri hem şaşırtıcı hem de eğlencelidir. Kaz türlerinin büyük çoğunluğu göç etmeye yabancı değildir.Rutin ve düzenli olarak göç ederler. Göç eden kazlar her mevsimde 5,000 kilometre uçabilmektedirler. Göç eden kazlar, rüzgar direncini en aza indirgemek ve enerji tasarrufu yapmak için V şeklinde bir oluşumla uçarlar. Bu oluşum aynı zamanda uzun yolculuklar sırasında kazların birbirine yakın kalmasını sağlar.

Kaz Kuşlarının Bakımı

Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir. Kaz Yumurtaları folluklardan alınmazsa 15 kadar yumurta yapan kaz kuluçkaya yatarak yumurtayı keser.

Kaz Kuşlarının Beslenmesi

Zannedildiğinin aksine damızlık kazların çiftleşmesinin sağlanması ve döllü yumurta elde edilebilmesi için bir havuz veya su birikintisine ihtiyaç yoktur. Kazlar kuru zeminde de çok iyi çiftleşmektedirler. Kazlarda erkeklerle dişilerin ayrı familyalarla koloni oluşturulması suretiyle sağlıklı ve iyi kilo alan yavru almak kolaylaşır. Bunun için gerekirse diğer üreticilerle erkek kazların değiştirilerek kan katma yöntemi uygulanmalıdır.
Bir dönüm merada, meranın kalitesine ve kazların büyüklüğüne bağlı olarak 20 ila 40 damızlık kaz beslenebilmektedir. Kazların otlama alanının etrafı yaklaşık 90 cm yüksekliğinde tel çitle örülmesi tercih edilmektedir Damızlık kazlara mısır yedirilmesi yağlanma yapması ve bununda döl ve yumurta verimini düşürmesi nedeni ile tavsiye edilmez.

Yorum yapın