Anasayfa » SAĞLIK » Kemik İltihabı Hakkında Bilgiler

Kemik İltihabı Hakkında Bilgiler

Kemik İltihabı, Kemik İltihabı nedir, Kemik İltihabı hakkında bilgiler, Kemik İltihabı özellikleri, Kemik İltihabı belirtileri, Kemik İltihabı nedenleri, Kemik İltihabı tedavisi, Kemik İltihabı ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim bugün sizlere. Bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Göz Kapağı Şişliği hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Göz Kapağı Şişliği yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur. Peki Kemik İltihabı Nedir ? Kemik İltihabı nedenleri nelerdir ?, Kemik İltihabı belirtileri nelerdir ?, Kemik İltihabı tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Kemik İltihabı

Kemik İltihabı Nedir

Kemik iltihabı (Osteomiyelit), bir enfeksiyondan dolayı kemik iliği ve çevredeki kemiğin iltihaplanmasıdır. Bir kemik enfekte olduğunda, kemik iliği (kemiğin içindeki yumuşak kısım) şişer ve kemiğin kan damarlarına karşı baskı yapar. Kemik hücreleri yeterince kan alamaz ve kemik kısımları ölebilir.

Kemik İltihabı Hakkında Bilgiler

Kemik iltihabı (Osteomiyelit), bir enfeksiyondan dolayı kemik iliği ve çevredeki kemiğin iltihaplanmasıdır. Bir kemik enfekte olduğunda, kemik iliği (kemiğin içindeki yumuşak kısım) şişer ve kemiğin kan damarlarına karşı baskı yapar. Kemik hücreleri yeterince kan alamaz ve kemik kısımları ölebilir. Enfeksiyon çevreleyen kaslara ve diğer yumuşak dokulara yayılabilir ve bu da bölgede püyün toplanmasına neden olabilir. Bu apse olarak bilinir. Osteomiyelit halk arasında kemik iltihabı veya kemik iliği iltihabı olarak da bilinen bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Bakteriler veya mantarlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilen kemik iltihabı; kırıklar, yaralanmalar, cerrahi operasyonlar veya vücudun farklı bir yerinde bulunan enfeksiyonların kan yolu ile kemik iliklerine ulaşmasından kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bazı durumlarda ise kronik hastalıklar veya zararlı alışkanlıklara bağlı olarak da kemiklerde enfeksiyon gelişebilir.

Kemik İltihabı

Kemik İltihabı Nedenleri Nelerdir ?

Bir kemik enfeksiyonu genellikle bakterilerden kaynaklanır, ancak bazen mantar gibi diğer organizmalar da sebep olabilir. Osteomyelitin en sık görülen bakteriyel nedeni Staphylococcus aureus’dur. Diğer bakteriyel nedenler arasında Streptococcus grubu A ve grup B, H. influenzae, koliformlar ve Pseudomonas aeruginosa yer alır. Bunların hepsi, kemiğin derinlerine nüfuz eden uzun süreli açık deri ülserleri veya kemiğe kadar inen travmatik bir hasar ile ilişkili olabilir. Kemikler genellikle iyi korunur ve kolayca enfekte olmazlar.

Kemik İltihabı Belirtileri Nelerdir ?

Kemik iltihabı her zaman belirti vermeyebilir. Bazı durumlarda hastalık herhangi bir belirtiye neden olmadan sinsi bir şekilde ilerleyebilmektedir. Böyle durumlarda hastalık genellikle daha ciddi boyutlara ulaştığında belirti vermeye başlar veya farklı bir nedene yönelik olarak yapılan tıbbi araştırmalarda tesadüfen tespit edilir. Belirti vermesi durumunda kemik iltihabının yol açtığı semptomlar çoğu kişide hemen hemen aynı seyreder ve en yaygın belirtiler şunlardır:

  • Enfeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişlik ve ısınma
  • Kemik ağrısı, kemiğin bulunduğu bölgeye baskı yapıldığında artan ağrı
  • Ateş
  • Titreme
  • İltihaplı kemiğin bulunduğu organın kullanımında güçlük çekme ve hareket kısıtlılığı
  • Yorgunluk ve halsizlik
Kemik İltihabı

Kemik İltihabı Tedavisi Nelerdir ?

Kemik iltihabı teşhisi alan hastalarda hastalığın ilerleyerek daha ciddi boyutlara ulaşmasını önleyebilmek adına tedavi süreci bir an önce başlatılmalıdır. Tedavinin içeriği hastalığın şiddetine göre değişkenlik gösterir. Hafif şiddetteki kemik iltihaplarında yalnızca antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Belirli bir seviyeye ulaşmış osteomiyelit olgularında ise en yaygın tedavi yöntemi enfekte olmuş ölü kemik dokularının cerrahi operasyonlar yardımıyla çıkarılması, ardından hastanede intravenöz yolla yapılan antibiyotik uygulamalarıdır. Osteomiyelit ameliyatı olarak da bilinen cerrahi operasyonlarda enfekte olmuş kemik bölgesi açılarak enfeksiyona bağlı olarak birikmiş olan iltihap ve sıvılar boşaltılır. Ardından enfekte olmuş kemik bölgeleri çıkarılır. Bu işleme bağlı olarak kalan boş alanlar vücudun farklı bölgelerinden alınan dokular yardımıyla doldurulabilir.

Yorum yapın