Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Kır Baykuşu Hakkında Bilgiler

Kır Baykuşu Hakkında Bilgiler

Kır Baykuşu, Kır Baykuşu nedir, Kır Baykuşu hakkında bilgiler, Kır Baykuşu özellikleri, Kır Baykuşu bakımı, Kır Baykuşu beslenmesi, Kır Baykuşu yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Kır Baykuşu hakkında bahsetmek gerekirse Kır Baykuşu, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Kır Baykuşu Nedir

Kır baykuşu, baykuşgiller familyasından bir baykuş türüdür. Asio cinsine ait baykuşlar “Kulaklı baykuşlar” olarak da bilinirler. Çünkü memeli kulaklarına benzeyen tepelikleri vardır. Bu tüy tepelikler görünür veya görünmez olabilir. Asio flammeus savunma durumunda tepeliklerini gösterir bu durum dışında pek görünmez.

Kır Baykuşu Hakkında Bilgiler

Kır baykuşu (Asio flammeus), baykuşgiller (Strigidae) familyasından bir baykuş türüdür. Asio cinsine ait baykuşlar “Kulaklı baykuşlar” olarak da bilinirler. Çünkü memeli kulaklarına benzeyen tepelikleri vardır. Bu tüy tepelikler görünür veya görünmez olabilir. Asio flammeus savunma durumunda tepeliklerini gösterir bu durum dışında pek görünmez.

Kır Baykuşu Özellikleri

Başları ve gözleri büyük, boyunları kısa ve kanatları geniştir. Boyları 34–43 cm, ağırlıkları 206-475 gr kadardır. Gagaları çengel gibi, kısa, kuvvetli ve siyah renklidir. Kahverengi tüyleri üzerinde sarımtrak-kahverengi benekler görülür. Kuyrukları ve kanatları çizgilidir. Kanat açıklıkları 85–103 cm kadardır. Dişiler erkeklere kıyasla biraz daha büyüktür. Sarı-turuncu gözlerinin etrafını çevreleyen siyah bir halka vardır.

Kır Baykuşu Yaşam Alanları

Bu tür ,bataklık,tundra,fundalık veya bir yıl önceden nadasa bırakılmış sık ot ve saz ile kaplı tarlalar gibi açık ve sık bitkilerle kaplanmış korunaklı alanlarda ürer. Ancak,Orta Avrupa da yaşam alanlarının yok olması ve besin bulamaması nedeniyle,nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.Tarım alanlarının ilaçlanması ile tarla farelerinin aşırı üremesi engellendiğinden, en verimli yıllarda bile yeterince beslenemediklerinden,üremeleri kısıtlanmaktadır.

Kır Baykuşu Beslenmesi

Çoğunlukla geceleri avlanırlar. Başta tarla fareleri olmak üzere kemirgenlerle beslenirler. Bunun yanısıra küçük memeliler ve büyük böcekleri de yerler. Bazen küçük kuşları da yemeye çalışırlar. Benim kuşla irtibatımda ikimizin farklı amaçlarla ayni yerde bıyıklı baştankaraları izlemek istememiz sebebiyledir.

Yorum yapın