Anasayfa » A dan Z ye kadar » Kırbaç Yılanı Hakkında Bilgiler

Kırbaç Yılanı Hakkında Bilgiler

Kırbaç yılanı, kırbaç yılanı nedir, kırbaç yılanı hakkında bilgiler, kırbaç yılanı özellikleri, kırbaç yılanı hangi bölgede yaşar

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Kırbaç Yılanı hakkında bahsetmek gerekirse, Kırbaç Yılanı çok ölümcül bir canlı türüdür.

Kırbaç Yılanı Nedir

Kırbaç yılanıgiller, kolubridler veya su yılanıgiller bir yılan familyasıdır. Tüm dünyadaki yılan türlerinin üçte ikisi kapsayan geniş bir familya olan kırbaç yılanları Antarktika haricinde bütün kıtalarda bulunur. Familya adını Latince yılan anlamına gelen coluber sözcüğünden alır.

Kırbaç Yılanı Hakkında Bilgiler

Yılanların yaklaşık ¾’nü içeren en büyük familyadır. 250 kadar cins ve 1000 den fazla tür vardır. Çoğunun boyu 1-2 m arasındadır. Kozmopolit olup bütün kıtalarda bulunurlar. Başın üst tarafı simetrik dizilen büyük plaklarla örtülüdür. Maksil kemiği uzundur. Çoğu gündüz aktif yılanlardır. Bu nedenle gözbebekleri yuvarlaktır (Telescopus cinsi hariç). Yaşadıkları ortamlar çok çeşitlidir. Bu nedenle vücut şekilleri de değişiktir. Bununla birlikte kloaktan itibaren vücut, yani kuyruk oldukça uzun ve geriye doğru dereceli bir şekilde giderek daralır. Subscaudalia 2 sıra halindedir. Kloakı örten anal plaklar 2 tanedir. Bazı türleri karasal, bazıları sucul veya yarı suculdur, bir kısmı ağaçlarda yaşar, bir kısmı da kazıcıdır. Kalça kemeri ve arka bacak kalıntıları yoktur. Yalnız sağ akciğerleri gelişmiştir. Colubridae’nin büyük bir kısmında zehir dişleri olmadığı için zararsızdırlar.

Kırbaç Yılanının Özellikleri

Vücutları uzun ve silindir biçimindedir. Bu nedenle iç organlarında asimetri görülür. Sol akciğerleri körelmiştir. Sağ akciğer ise kuyruğa kadar uzamış durumdadır ve arka ucunda hava kesesi bulunur. Genel olarak yılanlar avlarını yutarken, ayrıca deniz yılanları da uzun süre su altında kaldıklarında, solunum yapamadıklarından, bu keseden faydalanılır. Bacakları yoktur. Bazı ilkel yılanlarda örneğin Boidae, Typhlopidae, Leptotyphlopidae ailelerinde, anüs kenarlarında arka bacak kalıntısı mevcuttur. Örneğin Boa ve Eryx (Boidae, Boa Yılanları) cinslerinde, arka bacaklar körelmiş halde görülebilir.
2. Göz kapakları yoktur. Gözleri daima açık görülür. Aslında göz kapakları gözün önünde birleşmiş saydam bir kapsül yahut disk oluşturmuştur. Toprak altında yaşayan bazı cinslerde ise, örneğin Typhlops ve Leptotyphlops’da gözler körelmiş ve deri altına çekilmiştir.
3. Kulak delikleri yoktur: dış kulaklar körelmiş, sadece iç kulak bulunur. Kulak kemikleri körelmiş ve orta kulakta sadece tek kemik Columella mevcuttur. Topraktan gelen titreşimlere son derece hassastırlar.

Yorum yapın