Anasayfa » SAĞLIK » Kızamık Hastalığı Hakkında Bilgiler

Kızamık Hastalığı Hakkında Bilgiler

Kızamık, Kızamık nedir, Kızamık hakkında bilgiler, Kızamık özellikleri, Kızamık belirtileri, Kızamık tedavisi, Kızamık nedenleri, Kızamık bulaşıcı mı, Kızamık ölümcül

Sevgili okurlar, bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Kızamık Hastalığı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Kızamık Hastalığı ile alakalı yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur.

k
Kızamık

Kızamık Nedir

Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kızamık Hakkında Bilgiler

Kızamık, virüsün neden olduğu bir çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır. Genellikle kış sonu, ilkbahar başlarında artan kızamık küçük çocuklarda yaygın olmakla birlikte aşılama yapılmayan veya daha önce kızamık geçirmemiş yetişkinlerde de görülebilir. Kızamık, solunum sisteminin viral bir enfeksiyondur. Çoğunlukla döküntülüdür. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Kızamık aslında çocuk hastalıkları arasındadır. Fakat bir birey çocukluğunda kızamık geçirmemişse, yaşlandığında bile kızamık hastalığını geçirebilir. Kızamık hastalığına morbilli denilen kızamık virüsü neden olur. Çocuk ölümlerinin en büyük nedenlerinden birisidir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO),kızamık aşısı olmayan 2.6 milyon insanın her yıl kızamıktan öldüğünü tahmin ediyor. Bir kez kızamık hastalığı geçirildiğinde, hayat boyu bağışıklık kazanılır. Bu hastalık özellikle ilkbahar ve sonbaharda görülür.

Kızamık Nasıl Bulaşır ?

Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı ile korunur hale gelmemiş birisi kızamık ile karşılaşırsa, neredeyse %100 hastalanır ve bu bir hasta ile karşılaşıldığında o hastalığı geçirme riskinin ve bulaştırıcılığın en yüksek olduğu hastalıklardan biridir. Virüs, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da enfekte kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak (bulaşmış nesneler aracılığıyla vb) temasıyla bulaşır. Bu özellikleri nedeni ile de toplum içerisinde çok kolay yayılır. Dünya genelinde, her gün aşıya ulaşamayan, 380 çocuk kızamıktan ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından; gerçek vaka ve ölüm sayılarının bildirilen sayılardan yaklaşık 10-50 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Kızamık Hastalığının Nedenleri

Hastaların burun ve yutak salgılarıyla çıkan damlacıklarda bulunur. Ağız ya da burundan üst solunum yollarına, dolaylı olarak konjunktiva mukozasına girer. Vücuda girdiği yerde üreyerek düşük miktarda bütün vücuda yayılır ve lenf dokusu hücrelerinde üremeyi sürdürür.

  • Enfekte birisiyle fiziksel temas
  • Öksüren veya hapşıran, enfekte olan kişilerin yakınında olmak
  • Mukus damlacıklarına (virüs 2 saat boyunca aktif kalır) enfekte olmuş bir yüzeye dokunup parmakları ağza götürmek veya burun veya gözleri ovuşturmak

Kızamık Belirtileri Nedir ?

Kızamık belirtileri genellikle virüse maruz kalma 14 gün içinde ortaya çıkar. Semptomlar şunları içerir:

  • Kuru öksürük
  • Ateş
  • Kızarmış gözler
  • Işık hassasiyeti
  • Kas ağrıları
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • İştahsızlık
  • Baş ağrısı
  • Ağız içinde beyaz lekeler (aft)
Kızamık Hakkında Bilgiler

Kızamık Tedavisi Nedir ?

Hasta sık sık havalandırılan, güneş gören bir odaya yatırılır. Odanın ısısı 18-22 °C arasında olmalıdır. Ateşli dönemde süt, sütlü yiyecekler, meyve suları, et suyu verilir. Hasta isterse, haşlama veya ızgara etler, yumurta, taze meyve ve sebze yedirilmesinde mahzur yoktur. C ve A vitamini faydalıdır. Ve ayrıca kızamığın tedavi için özel bir ilacı bulunmamaktadır. Hasta, nezle ve döküntü bitinceye kadar ayrı bir odada yatırılır. Ağız temizliğine dikkat edilir. Gerekirse, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar verilir. Salgınlarda, nezleli çocukları okula göndermemelidir.

Yorum yapın