Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Kolera Nedir? Kolera Hastalığı Belirtileri, Tedavisi Nedir?

Kolera Nedir? Kolera Hastalığı Belirtileri, Tedavisi Nedir?

Kolera Nedir? Kolera belirtileri nelerdir, kolera hastalığı tedavisi

Kolera;

çok yeğin sürgün ve kusmalarla kendini gösteren, yoğun sıvı yitimine yol açan, çok bulaşıcı, salgın yapan, öldürücü bir hastalık.

vibrio kolera adlı bakterilerin insanların ince bağırsaklarında parazitlenmeleriyle gelişen bir bulaşıcı hastalıktır.

İlk Hindistan da ortaya çıkmıştır.1827-1975 yılları arasında dünyaya yayılmaya başlamıştır.”EL TOR “vibroyununa bağlı olan son büyük salgın celebeş’ten çıkmış ve 1965’te Basra körfezine,1970’te Afrika’ya ve sonrada Avrupa ya yayılmıştır. Yalnızca insanlarda görülür. Kusma ve dışkı yoluyla bulaşır. Sonralarda ise suyoluyla bulaşma önem taşımıştır. Kurak ve çöllerle kaplı bölgelerde daha çok görülmesi bunun kanıtıdır. Genelde yaz aylarında görülür. Hastanın sıvı ve elektrik kaybı sonucu ölümle sonuçlanabilir

Kolera hastalığı nedir

Vibrio kolera ince bağırsakta “enterioksin” denilen protein yapısında bir zehir maddesi üretir. Bu madde bağırsaklardaki epitelyum hücrelerinde adenil sikloz adlı enzimi uyarır. Sikloz enderozinin 3,5 monofosfat adlı maddenin çoğalmasına yol açar böylece bağırsaktaki epitelyum hücreleri vücut sıvısının boşluğa geçmesini neden olup hastanın sıvı ve elektrik kaybına yol açar. Çünkü bağırsaklardan geçen sıvı ve elektrolitle ağır ve sürekli ishalle vücut dışına atılır.

Kolera tanısı nasıl : Dışkının tipik görünümü ile koleradan şüphelenilir ve dışkı kültürü yapılır. Kültürde kolera bakterisi üretilebilirse kesin tanı konmuş olur. Kolera bakterisinin dışkıdan üretilmesi ancak çok özel araştırma laboratuarları ve üniversitelerde mümkündür.

Kolera Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

-Hastalığın kuluçka süresi 6-48 saattir. Bu süre sonunda çok sulu ve ağrısız bir ishal gerçekleşir.
-Hasta birkaç saat sonra sıvı yitiminden şoka girebilir.
-Kusma, karın ağrısı başlar.
-Kusma ve ishal sonucu tuz yitirilmesi olur ve kas krampları başlar.
-Hasta morarır, koleraya özgü kısık ses meydana gelir.
-Çökük karın, çökük gözler, kırışık deri gibi etkenler belirir.
-Tansiyon düşer.
-Hızlı nabız, aşırı susama duygusu başlar,
Eğer bu tür belirtile ortaya çıkarsa tedavi edilmediği takdirde %60’lara varan ölümler meydana gelir. Tedavi edildiği takdirde bu oran %1 iner.

 

Kolera Nasıl Tedavi Edilir?

Kesinlikle kısa sürede doktora gidilmeli.Bu sürede hastaya 1 litresinde 20gr glokoz,40gr sodyum bikarbonat, 4 gr sodyum klorit ve 1gr potasyum klorit içeren sulu bir çözelti ağız yoluyla verilmelidir.6 saat olmak şartıyla iki gün 500gr tetrosiklin kloromfenikol yâda kas iç şırıngayla tek sefer sülf inat verilmelidir.

Kolera Hastalığı Önlemlerı

Kolera hastalığını önlemek için çevre koşulları düzletilmeli, temizliğe dikkat edilmeli, hastalığın yerleşik olduğu bölgelerde yalnız kaynamış su ve pişmiş yemek yenmelidir. En önemli tedbir aşı olunmalıdır.4-5 ay bağışıklık kazanılır ve bu süre içerisinde hastalıktan korunulur.

Kolera hastalığı

Kolera aşısı : Rutin aşılama programında değildir. Koruyuculuğu 3 – 6 ay sürer ve koruma oranı sadece %50’dir (Aşılananların %50’sinde etkilidir). Ayrıca ağrı, ateş vs yan etkileri de şiddetlidir. Bundan dolayı kolera için yüksek riskli bölgelere gidenlere aşı uygulanabilir. 6 aydan küçük çocuklarda kolera aşılaması yapılamaz.

Yorum yapın