Anasayfa » SAĞLIK » Kramp Hakkında Bilgiler

Kramp Hakkında Bilgiler

Kramp, Kramp nedir, Kramp hakkında bilgiler, Kramp özellikleri, Kramp belirtileri, Kramp nedenleri, Kramp tedavisi, Kramp ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim bugün sizlere. Bugün sizlere dünyada bulunan ve ender rastlanan ve bu hastalığa yakalanan kişilerde ölüme kadar gidebilecek hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedeceğiz. Sevgili okurlar bugün sizlere Göz Kapağı Şişliği hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Göz Kapağı Şişliği yazımız siz değerli okurlarımız için umarım faydalı bir yazı olur. Peki Kramp Nedir ? Kramp nedenleri nelerdir ?, Kramp belirtileri nelerdir ?, Kramp tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Kramp

Kramp Nedir

Kramp. Kramp; istem dışı ağrılı ve uzun süreli kas kasılması olarak tarif edilebilir. Hemen hemen her iskelet kasında ortaya çıkabilmekle birlikte ayak ve bacak krampları daha yaygın gözlenir. Kramplar birkaç saniye sürebildiği gibi 10 dakika ve üzerinde de olabilir.

Kramp Hakkında Bilgiler

Kramp; istem dışı ağrılı ve uzun süreli kas kasılması olarak tarif edilebilir. Hemen hemen her iskelet kasında ortaya çıkabilmekle birlikte ayak ve bacak krampları daha yaygın gözlenir. Krampta, herhangi bir kasınız, kendi kontrolünüz dışında bazı sinirler nedeni aracılığı ile kasılır. Normal hareketlerimizi yaparken oluşan sıradan kasılmalar sonrası beynimiz gevşeme sinyali gönderirken, kramplarda bu gevşeme sinyali net değildir ve kas gevşeyemez. Kramp giren kastaki sertleşme gözle görülebilir veya dokunarak hissedilebilir boyutta olabilir. Kramplar birkaç saniye sürebildiği gibi 10 dakika ve üzerinde de olabilir. Aynı kasa üst üste kramp girmesi de söz konusu olabilmektedir. Kramp farklı nedenlere bağlı ortaya çıkabilir.

Kramp

Kramp Nedenleri Nelerdir ?

  • Yaralanma: Kemik kırıkları, kas yaralanmaları sonrasında kramp gözlenebilir.
  • Kasların fazla kullanılması: Kas yorgunluğu nedeni ile kramplar gözlenebilir. Fiziksel aktivite sırasında ya da aktiviteden saatler sonra ortaya çıkabilir.
  • Alışılmışın dışında bir pozisyonda uzun süre oturmak, yatmak ya da bir hareketi tekrarlamak kas yorgunluğuna ve krampa neden olabilir. Sadece yorgunluk değil fazla hareket sonrası terle vücuttan atılan sıvılarla birlikte minerallerin eksilmesi de kramplara yol açabilir. İlerlemiş yaştaki kişiler, yorucu fiziksel aktiviteler sonrası kramp riskiyle karşı karşıyadır.
  • Vücudun susuz kalması: Spor ya da diğer yoğun aktiviteler sonrası terleme nedeniyle vücut susuz kalması kramplara neden olabilmektedir. Bu tip kramplar sıcak havalarda da sıklıkla gözlenmektedir.

Kramp Nasıl Girer ?

Kramp neden olur sorusu, sık sık kas spazmı problemi ile karşı karşıya kalan kişilerin en çok merak ettiği sorudur. Birçok sağlık probleminde olduğu gibi beslenme bozuklukları da krampların oluşumunda oldukça etkilidir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller kas hücrelerindeki sinirler arasındaki iletişimde önemli rol oynar. Bu minerallerin vücuttaki eksiklikleri kaslarda kasılma ve gevşeme bozukluklarına yol açar. Aynı zamanda uzun süre oturma, yatma ve uzanma sonucu hareketsiz kalma kramp nedenleri arasındadır. Kramplar özellikle spor aktiviteleri sırasında oluşur. Egzersiz esnasında solunum ve terleme ile yüksek oranda su ve tuz kaybı yaşanır.

Kramp

Kramp Tedavisi Nedir ?

Krampın yaşandığı bölgedeki kaslara uygulanan gerilme hareketleri ile genellikle kramp geçer. Baldır kramplarında topuklar yere basılarak iki elle duvarın itilmesi ve kramp giren bacağın yarım adım geri atılması ya da uzanır pozisyonda ayağın bilekten bedene doğru çekilmesi de krampın geçmesini sağlar. Kaslara uygulanan hafif masaj ve sıcak kompresler kasların gevşemesine yardımcı olur. Yaşanan kas spazmının nedeni sıvı ve elektrolit kaybı ise mutlaka bu kaybın yerine koyulması gerekir. Kas tarafından ilaç emilene kadar kramp geçmiş olacağından ilaç tedavisi uygulanmaz. Egzersiz öncesi yapılan ısınma ve kas germe hareketleri ile kramp oluşması önlenebilir. Özellikle yoğun antrenmanlar öncesi ve sonrasında yeterli sıvı alınması da kas spazmlarının önüne geçebilir. Yatmadan önce düzenli germe egzersizleri yapılması, uyku esnasında bacakların sıcak tutulması ve diz altına yastık konularak bacakların yükseltilmesi de kramp oluşumunu engelleyen yararlı önlemlerdir.

Yorum yapın