Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Küçük Orman Kartalı Hakkında Bilgiler

Küçük Orman Kartalı Hakkında Bilgiler

Küçük Orman Kartalı, Küçük Orman Kartalı nedir, Küçük Orman Kartalı hakkında bilgiler, Küçük Orman Kartalı özellikler, Küçük Orman Kartalı bakımı, Küçük Orman Kartalı beslenmesi, Küçük Orman Kartalı yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Küçük Orman Kartalı hakkında bahsetmek gerekirse Küçük Orman Kartalı, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Küçük Orman Kartalı Nedir

Küçük orman kartalı, atmacagiller familyasından bir kartal türü.

Küçük Orman Kartalı Hakkında Bilgiler

Adı ile müsemma orta boy bir kartal olup, şahine benzer. Aquila cinsi kartalların en küçüğüdür. Abisi büyük orman kartalından daha küçük, ince kanatlı ve uzun kuyrukludur. Fakat büyük ve küçük orman kartalının ayrımı arazi koşullarına çoğu kez zor bir iştir. Kanat alt ve üst taraftan kanat örtü tüyleri kanat teleklerinden daha açık renkli görülür. Bu özelliği 1., 3. ve 5. fotoğraflarda gayet açık bir şekilde görülmektedir. Büyük orman kartalında ise tam tersi bir durum vardır. Kanat altından kanat altı örtü tüyleri ve telekler arasındaki sınırda iki beyaz çizgi dikkati çekebilir. Özellikle bu el teleklerin alt örtü tüyleri arasında iki sıra virgül şeklinde görülebilir ki bu oldukça tanı koydurucu bir işarettir. Büyük ormanda ise tek virgül dikkati çeker. Kanat üst tarafta birincil telek diplerinde açık renkli görülen leke olur. Bu lekelenme telek uçlarına kadar varmaz ve erişkinlerde gayet belirgindir . Bu özellik subadult bozkır kartalı ile ayrımında işe yarar.

Küçük Orman Kartalı Özellikler

Başı ve kanat örtü tüyleri soluk kahverengi, kuş tüyleri genellikle daha koyudur. Baş ve gaga, bir kartal için küçüktür. Genellikle kanat üstlerinde beyaz bir yama vardır. Erişkinlerde, sağrıda beyaz bir “V” işareti vardır. Ötüşü köpek gibi bir yip sesidir. Bir ağaçta yaptığı yuvasına 1-3 beyaz kahverengimsi sarı lekeli yumurta bırakır.

Küçük Orman Kartalı Yaşam Alanları

Üreme ormanlık arazide olur. Göçte çeşitli tip arazilerde görülebilir. Kışladıkları Afrika’da daha çok savanları tercih ederler. Kuşbanktaki veriler Türkiye’de daha çok göçte görüldüğünü göstermektedir. Fakat İğneada’dan kış kaydı mevcut. Samsun Ardahan, Kars’dan geç Haziran Temmuz ayında da kayıtlar var.

Küçük Orman Kartalı Beslenmesi

Küçük memeliler, sürüngenler, amfibiler, kuşlar, böcekler şeklinde geniş bir yelpazeyi kapsayan yemek listesi vardır. Edirne’de göç esnasında sabahleyin kurbağa yediğin’i gözlemledik. Kurbağaları genelde yerde koşarak yakalayıp avlıyorlar. Bazen yerden az yükseğe çıkıp kısa pikeler ile avlandığını da gördük.

Yorum yapın