Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Leş Kargası Hakkında Bilgiler

Leş Kargası Hakkında Bilgiler

Leş Kargası, Leş Kargası nedir, Leş Kargası hakkında bilgiler, Leş Kargası özellikleri, Leş Kargası bakımı, Leş Kargası beslenmesi, Leş Kargası yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Leş Kargası hakkında bahsetmek gerekirse; Leş Kargası, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Leş Kargası Nedir

Leş kargası, kargagiller familyasından, batı Avrupa ve doğu Asya’da yaşayan bir kuş türüdür.

Leş Kargası Hakkında Bilgiler

Leş kargası(Corvus cornix), Corvus cinsi, Avrasyalı bir kuş türüdür. İki kelimeli ismi Latince Corvus,”kuzgun” ve cornix, “karga” kelimelerinden türetilmiştir. Baş, boyun ve göğsün üst kısmı ile kanatlar ve kuyruk metalik parıltılı siyah, ense, sırt, göğüs ve karın gridir. Gaga ve ayaklar siyahtır . Gözdeki iris tabakası yetişkinlerde koyu kahverengi, gençlerde ise grimsi mavi renktedir. Dişi ve Erkek benzer görünümde olmasına rağmen, erkek kuş daha iridir. Diğer karga türleri gibi yılda bir kez tüy döker. Mayıs-Temmuz arasında başlayan tüy dökme işlemi Ekim ayında tamamlanır. Dinlenme modundayken uçuşu rahat ve ağır olmakla beraber yırtıcıları yuva alanından uzaklaştıracak kadar hızlıdır. Uçuşta genellikle düz bir hattı izler.
Rüzgarlı havalarda sıklıkla havada süzülür ve akrobatik performans sergiler.

Leş Kargası Özellikleri

Ülkemizde en yaygın bulunan türüdür. Bir karga gördüğünüzde, genelde Corvus cornix türüdür. Her ne kadar İngilizce “hooded crow” diye bilinse de, dilimize leş kargası olarak geçmiştir. Kargalar, bildiğiniz gibi zekaları ve “gaarg” şeklinde yüksek sesleri ile tanınan siyah kuşlardır. Ayrıca, ekinlere verdikleri zarar ile de bilinirler. Yaklaşık 40 karga türü vardır, bu nedenle birçok farklı büyüklükte kargalar mevcuttur. Amerikan kargaları yaklaşık 45 cm boyutunda iken bazı kuzgunlar çok daha büyüktür ve 69 cm civarındadır. Kargalar dünyanın her yerinde çeşitli yaşam alanlarında bulunabilir. Baş, boyun ve göğsün üst kısmı ile kanatlar ve kuyruk metalik siyah renktedir. Ense, sırt, göğüs ve karın ise gridir. İngilizce “hooded” ismini buradan almıştır.

Leş Kargası Yaşam Alanları

Tür, batı ve Orta Avrupa, C. orientalis türüyle birlikte doğu Asya’da bulunur. Genellikle ekin kargaları toplu halde yaşarlar fakat, leş kargaları tekildirler.

Leş Kargası Beslenmesi

Leş kargası da diğer leş yiyiciler gibi, leşleri, yakalayabildiği bütün küçük hayvanları yer, yumurtaları çalar.

Leş Kargası Üremesi

Leş kargaları, büyük yuvalarını genellikle uzun ağaçların tepesine ya da daha çok tercih ettikleri uçurum kenarlarına, eski binalara ya da direklere yaparlar. Yuvalar, yerde ya da yere yakın olabilir. Yuvada 4-6 kahverengi-mavi ya da yeşil noktalı yumurta bulunur. Dişiler 17-19 gün kuluçkaya yatalar. Erkek dişileri besler. Yavrular 32-36 gün tüyleri çıkıncaya kadar beslenirler.

“Leş Kargası Hakkında Bilgiler” üzerine 2 yorum

Yorum yapın