Anasayfa » SAĞLIK » Lyme Hakkında Bilgiler

Lyme Hakkında Bilgiler

Lyme, Lyme nedir, Lyme hakkında bilgiler, Lyme özellikler, Lyme belirtileri, Lyme nelerdir, Lyme tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim . Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Lyme hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Lyme hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Lyme Nedir ? Lyme nedenleri nelerdir ?, Lyme belirtileri nelerdir ?, Lyme tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Lyme

Lyme Nedir

Lyme hastalığı da kene kaynaklı bir spiroket olan Borrelia burgdorferi ile gelişen farklı klinik evreleri olan zoonotik bir hastalıktır.

Lyme Hakkında Bilgiler

Lyme hastalığı, keneler yoluyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda oluşur. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Borrelia burgdorferi ve Borrelia mayonii, Lyme hastalığına neden olurken, Avrupa ve Asya’da Borrelia afzelii ve Borrelia garinii bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. Bakteriyi taşıyan kenelerin yoğunlaştığı, çimenli ve yoğun ormanlık alanlarda yaşar veya zaman geçirirseniz, bu hastalığa yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Kene istilası olan bölgelerde önlemler almak bu açıdan önemlidir. Bu yazıda sizler için Lyme hastalığı ile ilgili önemli bilgiler derlenmiştir.

Lyme

Lyme Nedenleri Nelerdir ?

Amerika Birleşik Devletleri’nde Lyme hastalığına, Borrelia burgdorferi ve Borrelia mayonii bakterileri neden olur. Bu bakterileri taşıyan genç kahverengi keneler, çoğu zaman haşhaş tohumu büyüklüğündedir. Bakteriler kene ısırığıyla birlikte cilt engelini aşarak kan dolaşımına girer ve hastalığa neden olur. Çoğu durumda Lyme hastalığına yakalanmak için enfekte kenenin en az 36 ila 48 saat boyunca insana yapışmış olması gerekir. Vücutta sonradan fark edilen ve artık şişmiş olan keneler, muhtemelen bakterileri bulaştıracak kadar uzun süre beslenmiştir. Kenenin mümkün olan en kısa sürede çıkarılması enfeksiyonu önleme açısından önemlidir.

Lyme Belirtileri Nelerdir ?

  • eritema migrans (döküntü birden fazla yerde de gözlenebilir)
  • ateş,
  • titreme,
  • yorgunluk,
  • vücut ağrıları,
  • baş ağrısı,
  • boyun tutukluğu
  • şişmiş lenf bezleri
Lyme

Lyme Tedavisi Nedir ?

Oral antibiyotikler: Bunlar erken evre Lyme hastalığının standart tedavisidir. Oral antibiyotikler genellikle 8 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için doksisiklin; küçük çocuklar ve hamile veya emziren kadınlar için amoksisilin veya sefuroksim içerir. Genellikle 14 ila 21 günlük bir antibiyotik kürü önerilir. Ancak bazı çalışmalar 10 ila 14 gün süren kürlerin de eşit derecede etkili olduğunu göstermektedir.

Yorum yapın