Anasayfa » SAĞLIK » Mastositoz Hakkında Bilgiler

Mastositoz Hakkında Bilgiler

Mastositoz, Mastositoz nedir, Mastositoz hakkında bilgiler, Mastositoz özellikler, Mastositoz belirtileri, Mastositoz nedenleri, Mastositoz tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim . Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Mastositoz hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Mastositoz hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Mastositoz Nedir ? Mastositoz nedenleri nelerdir ?, Mastositoz belirtileri nelerdir ?, Mastositoz tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Mastasitoz

Mastositoz Nedir

Mastositoz, mast hücrelerinin bir ya da birden çok organda anormal çoğalması ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Mast hücrelerinin bir çok işlevi bulunmaktadır. Çocukluk döneminde mast hücreleri iç organ tutulumu olmadan sadece cilt dokusunda birikebilir.

Mastositoz Hakkında Bilgiler

Mastositoz, mast hücrelerinin bir ya da birden çok organda anormal çoğalması ile karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Mast hücrelerinin bir çok işlevi bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonların gelişmesinde rolü olan başta histamin ve diğer birçok madde salgılayarak semptomların gelişmesine neden olurlar. Sistemik mastositoz erişkinlerde görülür ve hastaların çoğunda mast hücrelerinin gelişiminde rolü olan c-kit olarak adlandırılan reseptöründe mutasyon bulunmaktadır. Bu mutasyon sonucunda hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalarak organlarda birikmektedir. Mast hücre sayısının artması yanında bu hücrelerden kontrolsüz şekilde maddelerin salınması ile semptomlar ortaya çıkabilir ya da oluşan alerjik reaksiyonlar daha şiddetli olabilir.

Mastasitoz

Mastositoz Nedenleri Nelerdir ?

Kutanöz mastositoz

Kutanöz mastositozun en sık görülen semptomu, ciltteki anormal büyüme (lezyon), vücutta oluşabilen ve bazen de kabarcık oluşturabilen şişlik ve lekelerdir.

Sistemik mastositoz

Birçok insanın herhangi bir problem gözlenmezken, sistemik mastositozlu bazı kişiler, genellikle fiziksel efor veya stres gibi spesifik tetikleyicilerle birlikte 15-30 dakika süren şiddetli semptomlar geçirebilirler.

  • Cilt reaksiyonları
  • kaşıntı ve kızarma gibi
  • Bağırsak belirtileri
  • kusma ve ishal gibi
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Ruh hali değişiklikleri, baş ağrıları ve yorgunluk
Mastasitoz

Mastositoz Tedavisi Nedir ?

Tedavinin temeli hastanın semptomlarını kontrol altına almaktadır. Mast hücre salınımına neden olan aktivitelerden ve tetikleyici (yiyecekler, içecekler, ilaçlar vb) etkenlerden uzak durulmalıdır. Antihistaminler semptomları kontrol etmede başarılıdır. Ayrıca kromolin sodyum, ketotifen ve montelukast gibi ilaçlarda kullanılabilir. En önemli ilaç ise Adrenalin’dir. Kan basıncı düşmelerinde ve anafilaksi gelişiminde hastaların kullanması için adrenalin oto-enjektör taşımaları sağlanmalıdır. Ağır mastositoz durumlarında daha yoğun sistemik tedaviler (interferon, kemoterapötik ilaçlar) kullanılabilir.

Yorum yapın