Anasayfa » SAĞLIK » Meme İltihabı Hakkında Bilgiler

Meme İltihabı Hakkında Bilgiler

Meme İltihabı, Meme İltihabı nedir, Meme İltihabı hakkında bilgiler, Meme İltihabı özellikler, Meme İltihabı belirtiler, Meme İltihabı nedenleri, Meme İltihabı tedavisi

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim . Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Meme İltihabı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Meme İltihabı hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Meme İltihabı Nedir ? Meme İltihabı nedenleri nelerdir ?, Meme İltihabı belirtileri nelerdir ?, Meme İltihabı tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Meme İltihabı

Meme İltihabı Nedir

Memede enfeksiyon en sık emzirme sırasında ortaya çıkar. Normalde bebeğin ağzında bulunan bakteriler meme başındaki bir çatlaktan süt kanallarına girerek enfeksiyona sebep olurlar.

Meme İltihabı Hakkında Bilgiler

Emziren annelerde en sık doğum sonrası 1. haftada olmak üzere yüzde 3-20 arası memede iltihap (mastit) gelişebiliyor. Meme başındaki çatlaklar, yaralar, kabuklanma ve kötü hijyen meme başında mikrop üremesine yol açıyor. Böyle vakalarda antibiyotikle tedavi olmazsa üçte birinde mastit gelişiyor, antibiyotik ile bu oran yüzde 5’lere düşebiliyor. Böyle durumlarda emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltıyor. Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor. Apse boşaltıldıktan sonra emzirme işlemine devam edilebiliyor, stazı azaltıyor ve enfeksiyonun gerilemesine yardımcı oluyor.

Meme İltihabı

Meme İltihabı Nedenleri Nelerdir ?

Memede enfeksiyon en sık emzirme sırasında ortaya çıkar. Normalde bebeğin ağzında bulunan bakteriler meme başındaki bir çatlaktan süt kanallarına girerek enfeksiyona sebep olurlar. Ağrı, ısı artışı, şişme, kızarıklık ve bazen kitle oluşumu gibi bulgular ile ortaya çıkar. Memede enfeksiyon bulguları ortaya çıktığında mutlaka meme ultrasonu ile değerlendirilmelidir. Eğer abse oluşumu gelişiyorsa cerrahi olarak açılarak abse boşaltılmalıdır. Antibiyotik ve antienflamatuvar ilaçlar ile tedavi edilir. Bazı durumlarda enfeksiyon zemininde meme kanseri bulunabilir; bu nedenle enfeksiyon tedavi edildikten 3-4 hafta sonra tekrar ultrason ile kontrol etmek gerekir. Memede emzirme dışında da enfeksiyon gelişebilir. Bu durum büyük oranda sigara kullanan kadınlarda olur. Bu grupta enfeksiyon zemininde meme kanseri araştırması yapılmalıdır. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra 3-4 hafta sonra ultrason ile kontrol edilmelidir

Meme İltihabı Belirtileri Nelerdir ?

İdiyopatik granülomatöz lobüler mastit, genç doğurma çağındaki hastalarda sık görülüyor. Memeye yönelik bağışıklık sistemi elemanlarının normalin üzerinde reaksiyon göstermeleri sonucu (otoimmün) oluştuğu düşünülüyor ve/veya geçirilmiş enfeksiyon, travma suçlanabiliyor. Tüberküloz mastiti ve idiopatik lobüler granülomatöz mastit olmak üzere iki türü bulunuyor. Tüberküloz mastiti, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda (AIDS, kronik böbrek yetmezliği gibi) daha sık görülüyor. Tüberküloz mastitinde meme derisinde apsenin ağızlaşması şeklinde fistül görülmesi, memede kitle, koltukaltında akıntılı kitle veya apse gibi klinik tablolar görülebiliyor.

Meme İltihabı

Meme İltihabı Tedavisi Nedir ?

Mastit, göğüste ağrı ya da hassasiyete neden olan bir göğüs enfeksiyonudur. Çoğunlukla yenidoğan annelerinin emzirmeye başladıkları ilk birkaç hafta görülen mastit, bazen ileriki haftalarda da ortaya çıkabilir. Bu göğüs enfeksiyonunun erken tedavisi, daha sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek açısından büyük önem taşır. Emzirme sorunun önüne geçilmesi ve çözümüne yardımcı olsa da iki göğüsteki sütün de boşaltılabilmesi için doğru tekniği kullanmak gerekmektedir. Semptomlar ve risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi almak, mastit tedavisi ve önlemleriyle ilgili atmanız gereken adımları öğrenmek için, okumaya devam edin.

Yorum yapın