Anasayfa » KİM KİMDİR » Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?

Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?

Muazzez İlmiye kimdir,Muazzez İlmiye nereli,Muazzez İlmiye eşi kim ,Muazzez İlmiye Biyografisi, Muazzez İlmiye oynadığı filmler,Muazzez İlmiye hangi dini benimser, Muazzez İlmiye hakkında kısa bilgiler, Muazzez İlmiye yaşı kaç,Muazzez İlmiye ne zaman doğdu,Muazzez İlmiye boyu kaç, Muazzez İlmiye göz rengi nedir, Muazzez İlmiye, Muazzez İlmiye hakkında merak edilenler, Muazzez İlmiye çocuğu var mı, Muazzez İlmiye hakkında notlar,Muazzez İlmiye hakkında kısa notlar, Muazzez İlmiye hakkında bilinmesi gerekenler

 

Sevgili okurlar; bugün sizlere oyuncu, sporcu, sanatçı vb gibi isimlerin biyografilerini hazırladık. Sevdiğiniz, beğendiğiniz, hayranı olduğunuz ve sıkça takip ettiğiniz kişilerin merak edilen yanlarını, iyi huylarını, kötü huylarını önünüze sereceğimiz bir biyografi hazırladık. Takipçisi olduğunuz kişinin hakkındaki yazıyı okuduktan sonra artık onu daha iyi tanıyacak ve daha iyi bir şekilde betimleyeceksiniz. Umarım bu biyografi yazımız size faydalı olur.

 

Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 yılında Bursa’da dünyaya gelen Çığ, sümerolog, bilim insanı ve tarihçi gibi hatrı sayılır unvanlara sahip. Kurtuluş Savaşı yıllarında ailesi Çorum’a yerleşen Çığ, ilkokula burada başladı fakat o beşinci sınıfa geçtiğinde aile tekrar Bursa’ya döndü.

Muazzez İlmiye Çığ Nereli?

Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?

Sümerolog, bilim insanı, tarihçi Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir. Muazzez İlmiye Çığ’ın ailesi Kırım göçmenlerinden olup babası Kırım’dan Merzifon’a, annesi ise Kırım’dan Bursa’ya göç etmişti. 1919 senesinde İzmirde ikamet ederlerken,  İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesinin ardından  güvenli bir yer olan Çorum’a yerleştiler. Muazzez İlmiye Çığ, Çorum’da İlkokula başladı,  ailesi Çorum’dan Bursa’ya taşınınca, orada  “Bizim Mektep” adında bir özel okula başladı. Bu okulda Fransızca ve keman dersleri de aldı. 1926 senesinde  Bursa Kız Muallim Mektebi sınavını kazanarak bu okula girdi. 1931senesinde bu okulu bitirdi. Öğretmen olan babası gibi öğretmenlik yapmak üzere Eskişehir’e atandı. Babasıda Eskişehir’de öğretmenlik yapıyordu. Öğretmenlik yaptığı Eskişehir’de dört buçuk sene çalıştı.

Muazzez İlmiye Çığ, Atatürk’ün emriyle kurulan AÜ Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Hititoloji Bölümü’ne 1936 senesinde girdi. Burada, Nazi yönetimindeki Almanya’dan kaçıp Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’tan Hitit dili ve kültürü derslerini aldı, Prof. Dr. Benno Landsberger’den Sümer ve Akad dilleri ve Mezopotamya kültürü dersleri aldı. Çığ, Ankara Üniversitesi’nden 1940 senesinde mezun oldu ve İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi’ne uzman olarak atandı. 1940 da  okul arkadaşı ve öğretmen Kemal Çığ iledünya evine girdi. Müzede çalıştığı 31 sene boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile beraber müzede bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip sınıflara ayırarak numaralandırdı. Yetmiş dört bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeleri belgeliğini meydana getirdi. Üç bin tabletin kopyasını katalog yapıp yayımladı.

Tarih Sümer ile Başlar eserini Türkçeye çevirerek kazandıran Çiğ eserin ilgi görmesinden sonra çocuklar için Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk isimli kitabını yazdı. İlerlemiş yaşına rağmen yazmaya devam etti. 2000 senesinde çalışmaları nedeni ile İstanbul Üniversitesi kendisine Fahri doktora unvanını verdi.  2007 yılında kaleme aldığı Vatandaşlık tepkilerim kitabı ile Halkı Kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlaması ile yargılandı ve aklandı. Bu kitap Galatasaray Rotary Kulübü tarafından İngilizceye çevrildi Avrupa ve Amerika kütüphanelerine dağıtıldı.

Yorum yapın