Anasayfa » EĞİTİM » Mülakat Nedir, Mülakat Özellikleri Nelerdir?

Mülakat Nedir, Mülakat Özellikleri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan  herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türü olan mülakat hakkında bilgi vereceğiz. Peki mülakat nedir, mülakat özellikleri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Mülakat Özellikleri Nelerdir?

Mülakat Nedir?

Mülakat, çalışan alımı yapan firma yetkilileri ve işe başvuran adayların birbirlerini tanımak için yaptıkları iş görüşmesine denir. Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir. Mülakatın birçok çeşidi vardır.

Genellikle yetkinlik bazlı mülakatlar, telefon mülakatları, stres mülakatı gibi mülakat türleri vardır. Özellikle stres mülakatı içlerinde en zorlu olanlardan biridir diyebiliriz. İşverenin adayın gözünü korkutan sorularla bir nevi ona baskı uygulayarak yaptığı mülakat türlerinden biridir. Buradaki amaç, adayın stres altında kendini bu durumdan nasıl kotarabildiğini görmektir. Bu bir anlamda kriz yönetimi testi de olabilir. Aday için bu anlamda başarının sırrı olabildiğince sakin kalmak ve heyecana yenilmeyip çözüm odaklı yanıtlar vermektir.

Mülakat Özellikleri Nelerdir?

  • Mülakat, soru-cevap esasına dayanan bir türdür.
  • Açıklayıcı, tartışmacı ve öyküleyici anlatım türlerinden yararlanılır.
  • Mülakatta sade, açık bir dil kullanılır.
  • Amaç okuyucuya bilgi vermektir.
  • Konuların detayına fazla girilmez.
  • Mülakat yazıya geçirilirken, soruları cevaplayan kişinin sözleri kesilmemeli, değiştirilmemelidir.

Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli?

a) Görüşmenin konusu ilgi çekici ve toplumsal açıdan önemli olmalıdır.

b) Hangi alanda ya da konuda görüşme yapılacaksa, o alanın ya da konunun uzmanları seçilmelidir. Görüşme için, mümkün olduğunca birinci kaynak kişi ya da kişiler tercih edilmelidir.

c) Görüşmeye katılacak kişi ya da kişilerle ön görüşme yapılmalıdır. Bu ön görüşmede (telefon ya da mektupla da olabilir.), görüşmenin amacı ve özellikleri belirtilmelidir. Özellikle, görüşmeye katılacak kişiye ne zaman, nerede görüşme yapılacağı hakkında bilgi verilmelidir.

ç) Görüşmeyi düzenleyen kişi, görüşme başında nazik bir ifadeyle konuya giriş yapmalıdır. Örnek: “Sizi / sizleri, buraya kadar yorduğum, kıymetli zamanlarınızı aldığım için özür diliyorum. Şimdiden vereceğiniz bilgiler için size / sizlere çok teşekkür ederim.” gibi.

d) Görüşmeyi düzenleyen kişi, görüşmenin sonunda da yine nazik ve kibar bir ifade kullanmalıdır. Örnek: “Verdiğiniz önemli bilgiler için size / sizlere çok teşekkür ederim.” gibi.

e) Görüşmeyi düzenleyen kişi, soracağı soruları önceden plânlamalıdır. Konunun ya da olayın bütün boyutlarını yansıtacak şekilde sorularını özenle seçmelidir.

f) Görüşmeye katılan kişi ya da kişilerin duygu ve düşünceleri olduğu gibi yazıya geçirilmelidir. Bu nedenle, görüşme teyp ya da video kasetine alınmalı; daha sonra kasetteki ifadeler yazıya çevrilmelidir.

Mülakat Aşamaları Nedir?

  • Kendini tanıtma
  • İsteğini en kısa yoldan açıklama
  • Görüşme için randevu talebinde bulunma
  • Hem görüşme öncesinde hem görüşme sırasında nezaketli olma
  • Görüşülecek kişinin konuya ilgisini çekme
  • Görüşülecek kişi ve konuyla ilgili iyi bir hazırlık süreci geçirme
  • Görüşmeyi bitirme ve izin isteme

Mülakat Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın